Αύξηση των παγκόσμιων τιμών τροφίμων τον Μάιο

Αύξηση των παγκόσμιων τιμών τροφίμων τον Μάιο

Κινήθηκαν ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιστάθμισαν τις μειώσεις των τιμών της ζάχαρης και των φυτικών ελαίων.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα πιο εμπορεύσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είδη διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο στις 120,4 μονάδες τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 0,9% σε σχέση με το αναθεωρημένο επίπεδο του Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε χθες Παρασκευή.

Παρ’ όλα αυτά, η μέτρηση του Μαΐου ήταν 3,4% χαμηλότερη από το επίπεδο που είχε σημειωθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο δείκτης του FAO σημείωσε χαμηλό τριών ετών τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να υποχωρούν από την κορύφωση-ρεκόρ που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που αποτελεί τη βασική χώρα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων.

Η άνοδος τον Μάιο υποστηρίχθηκε από τις τιμές των δημητριακών που αυξήθηκαν κατά 6,3% σε μηνιαία βάση, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας που θα περιορίσουν τις σοδειές του 2024 σε βασικές παραγωγικές περιοχές, όπως η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι τιμές των γαλακτοκομικών αυξήθηκαν κατά 1,8% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον FAO, υποστηριζόμενες από την αυξημένη ζήτηση προϊόντων ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών εν μέσω ανησυχιών ότι η παραγωγή γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη μπορεί να μειωθεί.

Ο δείκτης ζάχαρης του FAO για τον Μάιο μειώθηκε απότομα, κατά 7,5% σε μηνιαία βάση, καθώς ξεκίνησε καλά η νέα συγκομιδή στην κορυφαία παραγωγό Βραζιλία. Οι τιμές των φυτικών ελαίων υποχώρησαν κατά 2,4% σε μηνιαία βάση, καθώς οι τιμές του φοινικέλαιου μειώθηκαν λόγω της αύξησης της εποχικής παραγωγής. Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο FAO προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024/25 θα ανέλθει σε 2,846 δισ. τόνους, περίπου στα ίδια επίπεδα με την παραγωγή ρεκόρ του 2023/24, καθώς η παραγωγή κριθαριού, ρυζιού και σόργου αναμένεται να αυξηθεί, αντισταθμίζοντας τις μειώσεις στον αραβόσιτο και στο σιτάρι.

Ο FAO προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα οδηγήσουν πιθανότατα σε υποβάθμιση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, ενδεχόμενο που δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στις προβλέψεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT