Επιφυλακτικοί οι κεντρικοί τραπεζίτες για νέες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Επιφυλακτικοί οι κεντρικοί τραπεζίτες για νέες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους για τη νομισματική πολιτική

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων, με έναν από αυτούς μάλιστα να θέτει την προοπτική να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια για την υπόλοιπη χρονιά.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να τήρησε την υπόσχεσή του για μείωση των επιτοκίων, αλλά η πρόβλεψη των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας για τις τιμές καταναλωτή άφησε ερωτηματικά στους επενδυτές σχετικά με το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική. Επιπλέον, σήμερα τα στοιχεία έδειξαν επιτάχυνση των μισθολογικών αυξήσεων και οι κεντρικοί τραπεζίτες δηλώνουν εκ νέου προβληματισμένοι.

«Η κεντρική τράπεζα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της μάλλον προσεκτικά και να μη βιαστεί πολύ για μια ακόμα επιτοκιακή μείωση», δήλωσε ο Εσθονός Μάντις Μίλερ στο ραδιόφωνο Aripaev την Παρασκευή, ενώ ο Ιρλανδός συνάδελφός του, Γκάμπριελ Μακλούφ, ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν γνωρίζουν «πόσο γρήγορα θα συνεχίσουμε ή αν θα συνεχίσουμε καθόλου». Οι δηλώσεις αυτές είναι ενδεικτικές της διστακτικότητας που επικρατεί μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ στον απόηχο μιας τολμηρής κίνησης νομισματικής πολιτικής που αποκλίνει από την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Μετά την απόφαση της Πέμπτης, η ΕΚΤ έγινε η δεύτερη μέχρι στιγμής από τις κεντρικές τράπεζες του G7 που μειώνει το κόστος δανεισμού μετά την Τράπεζα του Καναδά την Τετάρτη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε προβλέψεις που έδειχναν ότι οι αξιωματούχοι θα χρειαστούν πλέον περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Ενα σημείο στο οποίο εστιάζουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι οι μισθοί. Την Παρασκευή, ο προτιμώμενος δείκτης μισθολογικών αυξήσεων της ΕΚΤ έδειξε επιτάχυνση στις αρχές του 2024, με τις αμοιβές ανά εργαζόμενο να αυξάνονται κατά 5,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν το πρώτο τρίμηνο, έναντι αναθεωρημένου 4,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν, ο μοναδικός που ψήφισε κατά της μείωσης του επιτοκίου, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κίνηση αυτή την εβδομάδα ήταν μια «επιθετική» μείωση, που σημαίνει ότι το διοικητικό συμβούλιο θα είναι «κάπως πιο προσεκτικό στο μέλλον». Πολλοί συνάδελφοί του φαίνεται να συμφωνούν με αυτή την περιγραφή.

«Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού λειτουργεί», δήλωσε ο Μακλούφ στο ιρλανδικό ραδιόφωνο. «Αυτό δεν σημαίνει, παρεμπιπτόντως, ότι γνωρίζουμε πόσο γρήγορα θα συνεχίσουμε ή αν θα συνεχίσουμε καθόλου, διότι –αυτή είναι η φράση που χρησιμοποιούμε– ο δρόμος είναι ανώμαλος».

Ενώ ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Ολι Ρεν επέμεινε ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να φθάσει τον στόχο του 2% το επόμενο έτος, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μαρτίνς Κάζακς, προειδοποίησε ότι «η νίκη δεν είναι ακόμη στα χέρια μας».

Ο επικεφαλής της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να είναι «στον αυτόματο πιλότο» όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, ο Μάριο Σεντάνο της Πορτογαλίας επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι δεν θα δεσμευτούν εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία για το κόστος δανεισμού, κάτι που επανέλαβε και η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος τόνισε στο ισπανικό ραδιόφωνο την αβεβαιότητα που επικρατεί στο διοικητικό συμβούλιο και ότι θα ενεργήσει ανάλογα με τα δεδομένα και τις δικές του προβλέψεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γάλλος Βιλερουά ντε Γκαλό ανέφερε ότι «θα προσαρμόσουμε τον ακριβή ρυθμό των επόμενων μειώσεων των επιτοκίων μας χωρίς να βιαστούμε ή να χρονοτριβήσουμε, καθώς επιβεβαιώνονται οι προοπτικές αποπληθωρισμού». «Η διατήρηση της προαιρετικότητας είναι το κλειδί για την επιτυχή καθοδήγηση του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο-στόχο», δήλωσε στο Bloomberg ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης από την Κύπρο. Οι αξιωματούχοι έχουν ήδη σχεδόν αποκλείσει μια δεύτερη μείωση τον Ιούλιο και ορισμένοι αμφισβητούν επίσης αν ένα τέτοιο βήμα θα ήταν σοφό στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT