Ο μυστικός «πράκτορας» της Σίλικον Βάλεϊ

Ο μυστικός «πράκτορας» της Σίλικον Βάλεϊ

Ο καθηγητής Νομικής με την κρυφή ζωή, που προστάτευε τους κολοσσούς, κρατώντας σε απόσταση τις ρυθμιστικές αρχές

3' 31" χρόνος ανάγνωσης

Το όνομά του είναι σχετικά άγνωστο διεθνώς, η επιρροή του ωστόσο στην πολιτική και οικονομική πραγματικότητα των ΗΠΑ υπήρξε επί δεκαετίες τεράστια. O λόγος για τον οικονομολόγο και νομικό Τζόσουα Ράιτ, το «μυστικό όπλο» της Google, της Qualcomm και άλλων κολοσσών της Σίλικον Βάλεϊ, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την κυριαρχία των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών του κόσμου, κρατώντας τις αυστηρές ρυθμιστικές αρχές σε απόσταση. Από το 2013 έως το 2015 διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC), ενώ παράλληλα διατηρούσε έμμισθη σχέση, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, με πανίσχυρες εταιρείες.

Από το 2013 έως το 2015 διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, ενώ παράλληλα διατηρούσε έμμισθη σχέση με πανίσχυρες εταιρείες.

«Ηταν ένας καθηγητής Νομικής που έγινε μία από τις πιο σημαίνουσες αλλά ελάχιστα γνωστές φιγούρες της εποχής της τεχνολογίας, αξιοποιώντας θέσεις στον ακαδημαϊκό χώρο και στην κυβέρνηση για να προστατεύσει τους πελάτες της βαθιάς τσέπης», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Στο τέλος του 2019, ο απαραίτητος «fixer» της βιομηχανίας τεχνολογίας κλήθηκε στο γραφείο του προϊσταμένου του και δέχθηκε μια ερώτηση που ήταν η αρχή του τέλους του. «Εχεις συνάψει σχέση με νεαρή συνεργάτιδα;». Η απάντηση είχε πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από την ίδια την καριέρα του Ράιτ. Η δικηγορική εταιρεία Wilson Sonsini Goodrich & Rosati, με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ, είχε από καιρό υπερασπιστεί την Google, την Qualcomm και άλλους εταιρικούς κολοσσούς από ανεπιθύμητες ρυθμίσεις. Ο Ράιτ ήταν ο «άσος στο μανίκι» της. Για περισσότερο από μία δεκαετία, κράτησε μακριά τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές, ενώ οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της Αμερικής συγκέντρωναν οικονομική ισχύ που δεν είχε παρατηρηθεί από τότε που η εταιρεία πετρελαιοειδών Standard Oil, ο κολοσσός τηλεπικοινωνιών AT&T και άλλα μεγαθήρια κυριάρχησαν στις βιομηχανίες τους τον 20ό αιώνα. Η Google, η Facebook και η Qualcomm επωφελήθηκαν από τη θητεία του στην FTC. Εκαναν μάλιστα τεράστιες δωρεές για να χρηματοδοτήσουν την ακαδημαϊκή θέση του στη Νομική Σχολή Αntonin Scalia στο Πανεπιστήμιο George Mason. Το εξωσυζυγικό του ειδύλλιο τα έθεσε όλα αυτά σε κίνδυνο. Ο Ράιτ αρνήθηκε τα πάντα, ένα στέλεχος του δικηγορικού γραφείου του ωστόσο ανέκρινε τη συνεργάτιδα στην εταιρεία Wilson Sonsini, Λίντσεϊ Εντουαρντς, η οποία παραδέχτηκε ότι διατηρούσε επί χρόνια σχέση με τον Ράιτ. Το «ρομάντζο» άρχισε να ρίχνει φως στην κρυφή ζωή ενός διαπλεκόμενου «ερωτύλου», που παραβίαζε τις αρχές περί σύγκρουσης συμφερόντων για να εξυπηρετεί τις ερωτικές και οικονομικές αναζητήσεις του, σημειώνει η Wall Street Journal.

Ενώ ο Τζόσουα Ράιτ υπηρετούσε στη FTC απέκτησε έρεισμα σε ένα δυνητικά ισχυρό αντιμονοπωλιακό εργαλείο, προς όφελος των εταιρειών που πλήρωναν εκατομμύρια στον ίδιο ή στο πανεπιστήμιό του. Χρησιμοποίησε δεσμούς με στελέχη, κυβερνητικούς αξιωματούχους και την κυβέρνηση Τραμπ για να διορίσει τις ερωτικές συντρόφους του στη FTC, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και σε δικηγορικά γραφεία. Η ολοκληρωτική ζημιά στην καριέρα του χρειάστηκε άλλα τρία χρόνια για να φανεί. Οι ισχυρισμοί για τις σεξουαλικές σχέσεις του με φοιτήτριες στη Νομική τού κόστισαν τον γάμο του και τη δουλειά του στο πανεπιστήμιο. Οι εταιρείες τεχνολογίας πάλι που προώθησαν την επικερδή καριέρα του ήταν οι τελευταίες που τον εγκατέλειψαν και μόνον αφότου οι καταγγελίες έγιναν γνωστές.

«Τα είχε όλα», λέει ο Ουίλιαμ Κοβάσεβιτς, ο οποίος υπηρέτησε στη FTC από το 2006 έως το 2011. «Ηταν δίγλωσσος στα νομικά και στα οικονομικά, ήταν ταλαντούχος συγγραφέας και ομιλητής, και είχε μεγάλη ικανότητα να μετατρέπει σύνθετες έννοιες σε εύκολα προσβάσιμες ιδέες». Οι δεξιότητες του Ράιτ τού απέφεραν περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολάρια ετησίως από την Google, τη Facebook, τη Walmart και άλλους. Η Amazon πλήρωνε στον Ράιτ 600.000 δολάρια τον χρόνο, περισσότερα από οποιονδήποτε από τους λομπίστες της. Για χρόνια, η φιλική προς τις επιχειρήσεις αντιμονοπωλιακή στάση του είχε ειδικό βάρος μεταξύ των αξιωματούχων της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο ίδιος δεν αποκάλυπτε χρηματοδότηση από την Google, την Amazon, την Qualcomm και άλλους πελάτες σε ακαδημαϊκές εργασίες, ιστολόγια, ανοιχτές επιστολές ή μαρτυρίες στο Κογκρέσο ευνοϊκές για τις εταιρείες, διαπίστωσε η WSJ, αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να εγείρουν αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα της έρευνάς του. Σε προσωπικό επίπεδο, το καλοκαίρι του 2019, η σύζυγός του, Ανχβιν Ράιτ, βρήκε μια ταξιδιωτική απόδειξη με το όνομα Λίντσεϊ Εντουαρντς. Είχε υποψιαστεί πως διατηρούσε σχέση, αλλά πλέον είχε την απόδειξη, όπως και οι Αρχές που ανακάλυψαν τη διπλή ζωή του «πράκτορα» της Σίλικον Βάλεϊ, του «Χάρβεϊ Ουάινσταϊν του αντιμονοπωλιακού κλάδου», όπως τον χαρακτήρισε μία από τις πρώην ερωμένες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT