H EKT δεν δεσμεύθηκε για την πορεία των επιτοκίων

H EKT δεν δεσμεύθηκε για την πορεία των επιτοκίων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών, η ΕΚΤ μείωσε τα βασικά επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Η μείωση αυτή αποτελεί την πρώτη από τον Σεπτέμβριο του 2019, έπειτα από δέκα διαδοχικές αυξήσεις από τον Ιούλιο του 2022, συνολικού ύψους 450 μονάδων βάσης. Προς έκπληξη όμως των αγορών, η ανακοίνωση αυτή συνοδεύθηκε από μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αναμενόμενη ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό. Ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή για το 2024 και το 2025 αναθεωρήθηκε υψηλότερα κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), στο 2,5% και 2,2% ετησίως αντίστοιχα, καθώς ανοδικά αναθεωρήθηκε και ο πυρήνας του πληθωρισμού, στο 2,8% από 2,6% ετησίως για το 2024 και στο 2,2% από 2,1% για το 2025.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μείωση κατά περισσότερες από 2,5 π.μ. του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2023 καθώς και στην υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών. Εντούτοις, τόνισε ότι οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές, ο ρυθμός ανόδου των μισθών παραμένει υψηλός, και ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2,0% για μεγαλύτερο διάστημα από το προβλεπόμενο.

Δεδομένων αυτών των ανησυχιών καθώς και της εκτίμησης ότι οι προοπτικές της οικονομίας για το άμεσο μέλλον έχουν βελτιωθεί (ανοδική αναθεώρηση για το ΑΕΠ 2024 κατά 0,3 π.μ. στο 0,9%) η πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να δώσει, έστω και με έμμεσο τρόπο, ένα μήνυμα στις αγορές για την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Τόνισε εμφατικά ότι η επιτροπή θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που της επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων βασισμένη στα εκάστοτε διαθέσιμα οικονομικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία, ενώ δεν αποδέχτηκε ότι αυτή η μείωση των επιτοκίων σηματοδοτεί απαραίτητα την πρώτη σε έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης προς το επίπεδο ισορροπίας.

Συνοπτικά, η ΕΚΤ στοχεύει να προχωρήσει ιδιαίτερα προσεχτικά στα επόμενα βήματα νομισματικής χαλάρωσης, τα οποία εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από μία σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων: (i) του ρυθμού αποπληθωρισμού στις υπηρεσίες, με τους μισθούς και τα κέρδη των επιχειρήσεων, (ii) του γεωπολιτικού περιβάλλοντος και ενδεχόμενων κινδύνων στο μέτωπο του πληθωρισμού από πιθανή σημαντική άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων/νέες δυσλειτουργίες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, και (iii) του αντίκτυπου της νομισματικής πολιτικής της Fed στις χρηματοοικονομικές συνθήκες της Ευρωζώνης.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT