Αρθρο Α. Παντελιάδη στην «Κ»: Ποιον ΣΕΒ θέλουμε;

Αρθρο Α. Παντελιάδη στην «Κ»: Ποιον ΣΕΒ θέλουμε;

Ο σημερινός ΣΕΒ αποτελεί τον ορισμό της συμπεριληπτικότητας. Με επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κάθε αντικειμένου, από κάθε γωνιά της Ελλάδας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Ο ΣΕΒ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της μακρόχρονης ζωής του ως Σύνδεσμος της ελληνικής βιομηχανίας. Εκπροσώπησε τις εμβληματικές βιομηχανίες του 20ού αιώνα και προσπάθησε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της βαριάς βιομηχανίας στη χώρα μας.

Το 2007, επί προεδρίας Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο Σύνδεσμος πήρε μια ριζοσπαστική απόφαση: να διευρύνει τον ρόλο του και να εκπροσωπήσει το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μην ξεχνώντας όμως τον πρωταρχικό του ρόλο. Η νέα του ονομασία, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, καταγράφει αυτή ακριβώς την ισορροπία. Ο ΣΕΒ συνεχίζει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να άρει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μας και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό προς την ανάπτυξή της, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, διευρύνοντας τη βάση των μελών του. Επιχειρήσεις από τον τουρισμό, την τεχνολογία, το εμπόριο, την εφοδιαστική αλυσίδα, τον οργανωμένο πρωτογενή τομέα, αλλά και πολλές νεοφυείς εταιρείες δημιουργούν ένα οικοσύστημα με μοναδικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στον ΣΕΒ να μιλάει εξ ονόματος του συνόλου της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Βιώνω αυτή την πολυσυλλεκτικότητα τα τελευταία έξι χρόνια ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου. Είμαι ο μόνος εκπρόσωπος του λιανικού εμπορίου εκεί – αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που θεώρησα εξαρχής ότι η παρουσία μου στο όργανο αυτό έχει νόημα. Είναι αλήθεια ότι οι οικογενειακές μας επιχειρήσεις εκτείνονται σε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων πέρα από τα σούπερ μάρκετ, με την «Ηπειρος» που με τρία εργοστάσια είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, την «Οπτιμα» που είναι ο μεγαλύτερος διανομέας τυροκομικών, την «Καριέρα» που είναι ηγέτης στον χώρο των πλατφορμών αναζήτησης εργασίας, αλλά και τη «Φάρμα Ηπειρος» με τις δυο μεγαλύτερες πρότυπες φάρμες αιγοπροβάτων στην Ελλάδα. Πρόσφατα δε, επενδύσαμε στον ενεργειακό τομέα, με στρατηγική κατεύθυνση τις ανανεώσιμες πηγές και την αποθήκευση ενέργειας.

Εβλεπα πάντα τον εαυτό μου πρωταρχικά ως λιανέμπορο. Αξιοποιώντας όμως την εμπειρία του οικογενειακού ομίλου είχα την ευκαιρία να βλέπω τις δυσκολίες και να καταλαβαίνω τον τρόπο σκέψης ενός πολύ ευρύτερου φάσματος επιχειρηματικότητας.

Συμμετέχοντας στις ομάδες εργασίας Ανταγωνισμού και Ενέργειας του ΣΕΒ είδα τον δημιουργικό συγκερασμό των διαφορετικών θέσεων και απόψεων στην πράξη. Και έχω διαπιστώσει στην πράξη ότι λειτουργεί. Με μία μόνο προϋπόθεση, την ύπαρξη καλής θέλησης από όλες τις πλευρές. Και αυτό το διασφάλιζε πάντα η αίσθηση ότι συμμετέχουμε σε ένα κοινό όργανο και τελικά έχουμε έναν κοινό στόχο.

Ο σημερινός ΣΕΒ αποτελεί τον ορισμό της συμπεριληπτικότητας. Με επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κάθε αντικειμένου, από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με στιβαρή οργανωτική δομή και πολύ αξιόλογα στελέχη, τα οποία παράγουν τεκμηριωμένες εκθέσεις που υποστηρίζουν τις θέσεις της διοίκησης κατά τις επαφές με την πολιτεία.

Στις εκλογές που έρχονται, διαβάζοντας τις θέσεις των υποψηφίων, καταλαβαίνω ότι υπάρχουν δύο επιλογές: να επιστρέψουμε σε μια οργάνωση που θα εκπροσωπεί μόνο την ελληνική βιομηχανία ή να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε έναν ευρύ, πολυσυλλεκτικό σύνδεσμο που θα εκπροσωπεί και θα αφορά ολόκληρη την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Πιστεύω ακράδαντα στη δεύτερη επιλογή, τόσο γιατί την έχω δει να αποδίδει όσο και επειδή είμαι οπαδός της εποικοδομητικής σύνθεσης απόψεων αντί για τη στείρα αντιπαράθεση που μπορεί να γεννήσει ο διαχωρισμός κάθε επαγγελματικού τομέα στο δικό του συνδικαλιστικό όργανο.

Και ελπίζω να έχω και πάλι την ευκαιρία να βρίσκομαι στο διοικητικό συμβούλιο για να υπηρετήσω τη λογική των συναινέσεων, εκπροσωπώντας το ελληνικό εμπόριο.

*Ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος METRO AEBE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT