Στα 258 εκατ. ο φόρος στα υπερέσοδα προμηθευτών ρεύματος

Στα 258 εκατ. ο φόρος στα υπερέσοδα προμηθευτών ρεύματος

Το ΥΠΕΝ ολοκλήρωσε τη διαδικασία υπολογισμού για την περίοδο Αυγούστου 2022 – Δεκεμβρίου 2023 που ήταν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Ο λογαριασμός των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας έκλεισε και από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να καταφθάνει στις υπόχρεες εταιρείες. Το συνολικό ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και το τέλος του 2023, που ήταν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες στα 258 εκατ. ευρώ. Η μερίδια του λέοντος και συγκεκριμένα ένα ποσό γύρω στα 200 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στη ΔΕΗ, δεν θα λείψει όμως για μεγάλο διάστημα από τα ταμεία της. Θα επιστρέψει με τη μορφή της εξόφλησης χρεών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), στο πλαίσιο του σχεδίου μεταρρύθμισης που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στο καλοκαίρι.

Την άσκηση του υπολογισμού υπερεσόδων ολοκλήρωσε η ΡΑΑΕΥ και παρέδωσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα. Το ΥΠΕΝ αναμένεται αυτή την εβδομάδα να βγάλει κατ’ αρχήν μια διευκρινιστική εγκύκλιο που θα διορθώνει ένα τυπογραφικό λάθος της υπουργικής απόφασης που είχε εκδώσει νωρίτερα για τη μεθοδολογία υπολογισμού των υπερεσόδων και συγκεκριμένα ένα Χ (επί) που αποτυπώθηκε ως + (συν). Στη συνέχεια θα ενημερώσει με επιστολές τους προμηθευτές για τα ποσά που τους αντιστοιχούν. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, το Δημόσιο θα εισπράξει αρχικά από τις εταιρείες προμήθειας το 60% του αναλογούντος ποσού, ενώ το υπόλοιπο 40% θα εισπραχθεί αφού ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των στοιχείων που έχουν δώσει οι πάροχοι από ορκωτούς λογιστές.

Με μία ακόμη υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα αλλάξει προορισμό και αντί να κατευθυνθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπως αρχικά προβλεπόταν, θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικής ενέργειας των ΔΕΥΑ ύψους 700 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει συνενώσεις των ΔΕΥΑ και ρύθμιση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ που είναι και ο μοναδικός τους πάροχος. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος στο σχέδιο αυτό σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των οφειλών θα το πληρώσει το κράτος και θα το αποπληρώνουν οι δήμοι σε βάθος 30ετίας, σημειώνοντας ότι το υπουργείο έχει διασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους 250 εκατ. ευρώ για αυτό τον σκοπό. Πρόκειται, όπως επιβεβαιώνουν στην «Κ» πηγές του ΥΠΕΝ, για το κονδύλι των υπερεσόδων των προμηθευτών, που είχε εκτιμηθεί από τότε περίπου στα επίπεδα που έκλεισε. Στην περίπτωση που ο σχεδιασμός αυτός προχωρήσει, η ΔΕΗ θα βάλει τελικά στα ταμεία της περισσότερα από αυτά που θα εκταμιεύσει για τον λογαριασμό των υπερεσόδων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ στις οικονομικές καταστάσεις του 2023 έχει καταγράψει πρόβλεψη για υπερέσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Η φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών είχε ανακοινωθεί από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα τον Σεπτέμβριο του 2022, λίγους μήνες μετά την έναρξη του νέου μοντέλου τιμολόγησης με την προαναγγελία των τιμών ρεύματος ένα μήνα πριν από την περίοδο κατανάλωσης. Το μοντέλο αυτό στους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής του κατέστησε το ηλεκτρικό ρεύμα πολύ ακριβότερο από το μοντέλο της ρήτρας αναπροσαρμογής και σε μια διορθωτική κίνηση ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 και θεσμοθέτησε δύο μήνες αργότερα τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών. Την είσπραξή τους ωστόσο την άφησε κληρονομιά στον διάδοχό του κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται έπειτα από διάστημα άνω του ενάμισι έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT