Το ρίσκο του Μακρόν και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Το ρίσκο του Μακρόν και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Η ανησυχία για την οικονομία είναι ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις η μείωση του ελλείμματος γίνεται πιο δύσκολη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Η υποστήριξη προς τους κεντρώους σχηματισμούς αποδείχθηκε αρκετά ανθεκτική στις ευρωεκλογές, αλλά επισκιάστηκε από την εκτίναξη του αριθμού των ψήφων υπέρ της Ακροδεξιάς στη Γαλλία και την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Μακρόν για πρόωρες εκλογές. Το βήμα αυτό ενδεχομένως να καταστήσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δυσκολότερες. Το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης / Rassemblement National (RN) υπό τη Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε το 31,5% των ψήφων έναντι 23,3% στις εκλογές του 2019, ενώ για τον συνασπισμό του προέδρου Μακρόν το ποσοστό έφθασε σε μόλις 14,5%. Πιθανώς ελπίζει να αποδειχθεί πως μεγάλο μέρος της υποστήριξης για τη Συσπείρωση στις ευρωεκλογές ήταν ψήφος διαμαρτυρίας.

Αν και ο Εμανουέλ Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος έως το 2027, οι εκλογές για την Εθνοσυνέλευση μπορεί να τον αναγκάσουν να διορίσει πρωθυπουργό από διαφορετικό κόμμα από το δικό του. Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Συσπείρωση έλαβε το 18,7% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2022, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία φέτος. Αρα δεν έχει λήξει η υπόθεση ότι επόμενος πρωθυπουργός θα αναλάβει ο Ζορντάν Μπαρντελά της Εθνικής Συσπείρωσης. Αντιθέτως, ο Μακρόν θα μπορούσε να διορίσει κάποιον από τους μετριοπαθείς δεξιούς του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, αν και ίσως μόνο με κάποια υποστήριξη από το RN. Κρίνοντας από προηγούμενα παραδείγματα «συγκατοίκησης», ίσως προκαλείτο πολιτική παράλυση ή/και οδηγούσε στο να ασκεί την εσωτερική πολιτική το κόμμα του πρωθυπουργού, με τον πρόεδρο να επικεντρώνεται στις εξωτερικές υποθέσεις.

Η άμεση ανησυχία για την οικονομία είναι ότι αυτή η έκβαση θα μπορούσε να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο ανήλθε στο 5,5% του ΑΕΠ πέρυσι. Οπότε, η ελαφρά διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ ομολογιακών αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών τίτλων θεωρείται λογική. Επανειλημμένως η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2027, αλλά δεν έχει καθορίσει τον τρόπο.

Αν και διατυπώνεται μια δυνητική ανησυχία για τη διαφορά των αποδόσεων συνολικά στην Ευρωζώνη, ο εν λόγω κίνδυνος δείχνει περιορισμένος. Ακόμη ένα καίριο ερώτημα έχει να κάνει με το πώς τα ανωτέρω επηρεάζουν τις προεδρικές εκλογές του 2027. Αν η Μαρίν Λεπέν ή ο προστατευόμενός της Ζορντάν Μπαρντελά επικρατήσουν, η γαλλική πολιτική θα πάρει μια αποφασιστικά πιο ευρωσκεπτικιστική και λαϊκιστική κατεύθυνση. Ωστόσο, πιθανώς η Λεπέν να μετατοπίσει το κόμμα της προς μια πιο μετριοπαθή θέση τουλάχιστον όσον αφορά τη δημοσιονομική και την ευρωπαϊκή πολιτική, συγκρίσιμη με εκείνη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT