Στο 2,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο, με άνοδο 3,1% στα τρόφιμα

Στο 2,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο, με άνοδο 3,1% στα τρόφιμα

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στα ασφάλιστρα και στο πακέτο διακοπών

Τις εκτιμήσεις της Eurostat σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα επιβεβαίωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), πορεία αποκλιμάκωσης η οποία, ωστόσο, σημαίνει περισσότερο σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα παρά μείωσή τους. Μάλιστα στα τρόφιμα εξακολουθεί να καταγράφεται αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση, ενώ ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε άλλες κατηγορίες αγαθών, όπως τα είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και σε αρκετές κατηγορίες υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 2,4% τον Μάιο (σε 2,3% είχε εκτιμήσει πριν από λίγες ημέρες τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή η Eurostat), ακολουθώντας πορεία αποκλιμάκωσης για δεύτερο συνεχή μήνα. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί σε 3,2% (ετήσια μεταβολή) έναντι 3,4% (επίσης ετήσια μεταβολή) τον Μάρτιο. Σε μηνιαία βάση, δηλαδή τον Μάιο του 2024 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024, καταγράφηκε οριακή μείωση των τιμών, της τάξεως του 0,3%.

Οσον αφορά τα τρόφιμα, τα οποία εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο των ανατιμήσεων, οι τιμές τους τον Μάιο του 2024 κατέγραψαν αύξηση 3,1% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αύξηση η οποία δεν οφείλεται μόνο στο ελαιόλαδο και εν γένει στα νωπά προϊόντα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το Ινστιτούτο Ερευνας και Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) είχε ανακοινώσει ότι ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν αρνητικός τον Μάιο και είχε διαμορφωθεί σε -1,25%. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση επισημαίνοντας τα εν λόγω στοιχεία.

Βάσει της ΕΛΣΤΑΤ οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων καταγράφηκαν σε ετήσια βάση στα κρέατα (1,9%), στα νωπά ψάρια (12,5%), στο ελαιόλαδο (56,8%), στα φρούτα (1,7%), στα λαχανικά (1,2%), σε ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (2,3%), σε μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων (7,7%). Μέρος των αυξήσεων αυτών αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών κυρίως σε ψωμί και δημητριακά (-0,9%), στα γαλακτοκομικά και αυγά (-1,9%), καθώς και σε άλλα βρώσιμα έλαια (-14,8%).

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στις τιμές των αλκοολούχων ποτών (3,5%), στα είδη ένδυσης και υπόδησης (6,4%), στα ασφάλιστρα, τόσο στα ασφάλιστρα υγείας (14%) όσο και στα ασφάλιστρα οχημάτων (5,6%), στα δίδακτρα (4% στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 3,6% στη δευτεροβάθμια και 2,8% στην τριτοβάθμια), 5,1% στην εστίαση, 2,3% στις ιατρικές υπηρεσίες και 3,4% στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Επίσης, τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν ανατιμηθεί κατά 7,7%, ενώ το πακέτο διακοπών είναι ακριβότερο σε σύγκριση με πέρυσι κατά 10,9%.

Τον Μάιο του 2024 καταγράφηκε σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024 μείωση των τιμών των τροφίμων κατά 0,5%, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών σε χοιρινό (-2,6%), νωπό γάλα (-2,2%), νωπά φρούτα (-3,5%) και νωπά λαχανικά (-5,6%). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών σε ψωμί και δημητριακά (0,3%), πουλερικά (2,3%), νωπά ψάρια (2,5%) και γιαούρτι (3,6%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT