O ρόλος της ΕΚΤ στη μάχη για τις μετοχές της Sabadell

O ρόλος της ΕΚΤ στη μάχη για τις μετοχές της Sabadell

Οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική της θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά ή αρνητικά στην υπόθεση της καταλανικής τράπεζας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Η τύχη μιας συμφωνίας 12 δισ. ευρώ μεταξύ ισπανικών τραπεζών ενδέχεται να κριθεί στη Φρανκφούρτη, όχι από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που γενικά ευνοούν τη συσπείρωση, αλλά από αυτή την ίδια. Οι αιφνίδιες αλλαγές στη νομισματική πολιτική της θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά ή αρνητικά στην υπόθεση της καταλανικής τράπεζας Banco de Sabadell και επομένως στην άμυνά της έναντι της προσέγγισης της βασκικής Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (ΒΒVΑ). Το Δ.Σ. της Sabadell απέρριψε την πρόταση του προέδρου της BBVA, Κάρλος Τόρες Βίλα, στα τέλη Απριλίου. Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, η βασκική τράπεζα ακολούθησε εχθρική προσφορά για το σύνολο της Sabadell, η οποία ανέρχεται σε 55 δισ. ευρώ.

Ενα από τα εμπόδια της συμφωνίας είναι και η δυνητική δημιουργία μονοπωλίου στην Ισπανία, θεώρηση την οποία θα μπορούσε να επιλέξει μαζί με τις αρχές ανταγωνισμού στην Ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο κατέκρινε την εξαγορά, επικαλούμενος τις απειλές για τη χρηματοπιστωτική συμπερίληψη και την πρόσβαση των μικρών περιφερειακών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Ο Τόρες εκτιμά ότι η άνοδος του πολιτικού θερμομέτρου θα υποχωρήσει. Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες θα έχουν σημασία μόνο εάν οι επενδυτές της Sabadell δημοπρατήσουν τις μετοχές τους, όταν η BBVA ξεκινήσει την προσφορά της στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025.

Η κατάσταση φαίνεται απόλυτα ισορροπημένη. Η προσφορά για το σύνολο των μετοχών από τον Τόρες αρχικά συνεπαγόταν μια προσαύξηση 30% εν σχέσει με την τιμή της μετοχής της Sabadell στις 29 Απριλίου, αλλά μειώθηκε περίπου στο μισό έπειτα από διολίσθηση στη μετοχή της BBVA. Αναμφισβήτητα, η πραγματική προσαύξηση είναι έτι μικρότερη. Αλλες μεσαίου μεγέθους ισπανικές τράπεζες είδαν την τιμή της μετοχής τους να αυξάνεται 7% κατά μέσον όρο από την προσέγγιση του Τόρες. Ας υποθέσουμε ότι η τράπεζα Sabadell θα είχε ανάλογη εξέλιξη χωρίς μια συμφωνία, οπότε η τρέχουσα προσφορά είναι μόλις 9% πάνω από την εύλογη αξία της μετοχής της πρώτης. Αυτό συμβαίνει πριν ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των προβλέψεων κερδών εκ μέρους των αναλυτών. Είναι δύσκολο να κρίνουμε αν μια τόσο μετριοπαθής ανοδική πορεία θα είναι αρκετή για να εξασφαλίσει το 50,01% των μετοχών, το ελάχιστο όριο αποδοχής από την BBVA. Η νομισματική πολιτική της Eυρωζώνης θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Η Sabadell, με δραστηριότητες στην Ισπανία, είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην πολιτική των επιτοκίων δανεισμού που ορίζει η ΕΚΤ, από ό,τι η βασκική BBVA, η οποία έχει ευρεία παρουσία και στο Μεξικό. Τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια της ΕΚΤ, τα οποία ενισχύουν τα έσοδα από τόκους, βοηθούν επομένως την άμυνα της Sabadell όσον αφορά συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι αγορές ξεκίνησαν το 2024, αναμένοντας ένα επιτόκιο στο τέλος του έτους περίπου 2,3%, χρησιμοποιώντας τις τιμές των παραγώγων που συγκεντρώνει η LSEG, αλλά έκτοτε αυτό έχει αυξηθεί στο 3,3%.

Η προσδοκία αυτή τροφοδότησε το αγοραστικό ενδιαφέρον κατά σχεδόν 50% στη μετοχή της Sabadell το 12μηνο 29 Μαΐου 2023-29 Απριλίου 2024, ξεπερνώντας κατά πολύ την άνοδο της BBVA σχεδόν κατά 30%. Μια περαιτέρω επιθετική στροφή της ΕΚΤ, ίσως ως απάντηση στον άκαμπτο πληθωρισμό, θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της Sabadell σε μια αυτόνομη πορεία και ίσως απονεύρωνε την προσφορά της BBVA. Αντιθέτως, εάν η ΕΚΤ επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, που ξεκίνησε την Πέμπτη, ο στόχος απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 12% της Sabadell θα φαίνεται λιγότερο εφικτός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT