Βελτιώνεται το προφίλ κινδύνου των τραπεζών

Βελτιώνεται το προφίλ κινδύνου των τραπεζών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Ενώ το κόστος κινδύνου των ευρωπαϊκών τραπεζών σταθεροποιήθηκε ή σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκε ελαφρώς στο πρώτο τρίμηνο του 2024, οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Ειδικότερα, όπως σημειώνει, στο πρώτο τρίμηνο ο μέσος δείκτης του κόστους κινδύνου (CoR) για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες μειώθηκε στις 77 μονάδες βάσης, σημειώνοντας σημαντική πτώση από τις 131 μονάδες βάσης που διαμορφώθηκε το 2023 και τις 106 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ σε σχέση με το 2018 και τις 182 μ.β. η βελτίωση είναι τεράστια. Η μεγαλύτερη μείωση το α΄ τρίμηνο σημειώθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς (-101 μ.β.), ακολουθούμενη από την Alpha Bank (-49 μ.β.), τη Eurobank (-37 μ.β.) και την Εθνική (-30 μ.β.), γεγονός που αντανακλά τα βελτιωμένα προφίλ κινδύνου και τις χαμηλότερες προβλέψεις κατά μέσον όρο, όπως επισημαίνει ο οίκος.

Κατέβηκε ιστοσελίδα e-shop με έδρα το Καρπενήσι

Εκτός Διαδικτύου βρίσκεται πλέον το ηλεκτρονικό κατάστημα με έδρα το Καρπενήσι το οποίο φέρεται να μην έχει παραδώσει παραγγελίες σε εκατοντάδες πελάτες, παρά το γεγονός ότι έχει εισπράξει τα χρήματα. Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση διερευνά και το υπουργείο Ανάπτυξης και επρόκειτο να δώσει εντολή στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προκειμένου να κατεβάσει την ιστοσελίδα του. Αγνωστο, πάντως, παραμένει εάν η σελίδα κατέβηκε με κρατική παρέμβαση ή από τους ιδιοκτήτες του e-shop.

Αναβαθμίζεται το ιστορικό κτίριο στην Κάνιγγος 

Βιοκλιματικό πρόκειται να γίνει το κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος, του οποίου η ανέγερση ξεκίνησε μεταξύ των ετών 1938-1940, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Κριεζή. Για τον σκοπό αυτό εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», που αντιστοιχεί σε πόρους της τάξεως του 1 δισ. ευρώ και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, με στόχο να συρρικνωθεί η ενεργειακή κατανάλωσή του και βεβαίως το κόστος λειτουργίας του. Πρόκειται για έργο ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.

Εργα επί 24ώρου βάσεως στην Αθηνών – Κορίνθου

Με εντατικούς ρυθμούς και επί 24ώρου βάσεως συνεχίζονται οι προσπάθειες των συνεργείων της Intrakat για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στην περιοχή του Ισθμού, μετά την κατεδάφιση της αερογέφυρας που κρίθηκε επικίνδυνη για την ασφάλεια των οχημάτων. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, έπειτα από πυρκαγιά που σημειώθηκε σε ανατραπέν βυτιοφόρο όχημα, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο σημείο. Πλέον προχωράει η προετοιμασία του οδοστρώματος, ώστε να είναι έτοιμο για τις τελικές εργασίες ασφαλτόστρωσης. Η Intrakat εκλήθη να συνδράμει στο σημείο, καθώς εκτελούσε εργασίες βαριάς συντήρησης της Ολυμπίας Οδού σε κοντινό σημείο.

Το παρελθόν και το μέλλον της ΔΕΗ

Για το «συναρπαστικό» ταξίδι του ηλεκτρισμού και μαζί της ΔΕΗ μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης στο podcast Redefining Energy. Αρχικά αναφέρθηκε στο παρελθόν λέγοντας ότι όταν ανέλαβε τη διοίκηση το 2019, η ΔΕΗ δεν ήταν σε καλή κατάσταση οικονομικά λόγω των κακών επιλογών που προηγήθηκαν. Υπήρξε καθυστέρηση στη μετάβαση, όμως η νέα διοίκηση έβαλε τον όμιλο σε αυτή την τροχιά, ανέπτυξε μια στρατηγική απολιγνιτοποίησης, επένδυσε στις ΑΠΕ, στην ψηφιοποίηση, ενώ έδωσε έμφαση στον καταναλωτή και στις υπηρεσίες. «Τη μετάβαση την κάνουμε για κλιματικούς αλλά και οικονομικούς λόγους», εξήγησε ο κ. Στάσσης. «Γίναμε όλο και πιο ισχυροί και κοιτάξαμε και έξω από την Ελλάδα». Η ΔΕΗ είπε, καλείται να προχωρήσει και σε γεωγραφική διαφοροποίηση αφού οι αγορές είναι διασυνδεδεμένες και η Ελλάδα ήταν καθαρά εισαγωγική χώρα στον ηλεκτρισμό και αναφέρθηκε στην είσοδο στη Ρουμανία αλλά και στη στόχευση για δραστηριότητες και σε άλλες αγορές, όπως η Βουλγαρία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT