Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κορίνθου, μια κρίσιμη υποδομή που ενισχύει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου, εγκαινίασε χθες ο ΑΔΜΗΕ, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, των υφυπουργών Αλεξάνδρας Σδούκου και Νίκου Ταγαρά, βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ΚΥΤ Κορίνθου εντάσσεται στο ευρύτερο έργο του «Ανατολικού Διαδρόμου» για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Αττική, μέσω μιας νέας εναέριας γραμμής μεταφοράς 400 kV. Το πρώτο τμήμα της γραμμής μεταξύ Μεγαλόπολης – Κορίνθου έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία, ενώ το δεύτερο τμήμα (Κόρινθος – Αττική) βρίσκεται σε φάση κατασκευής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.

Το νέο ΚΥΤ διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), με στόχο τη θωράκιση της αξιόπιστης λειτουργίας του. Επιπλέον, είναι πλήρως ψηφιοποιημένο με δυνατότητα επικοινωνίας –σε πραγματικό χρόνο– με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, μέσω αυτόματου ψηφιακού συστήματος προστασίας και ελέγχου τελευταίας τεχνολογίας. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου, όπως σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ στη σχετική ανακοίνωσή του, πραγματοποιήθηκε επίσης με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των εργασιών που θα απαιτηθούν κατά τη μελλοντική σύνδεσή του με τον σταθμό μετατροπής, που θα αναπτυχθεί για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό σύστημα. Ανάδοχος του έργου, συνολικού κόστους 25,6 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία Μetlen – Sieyuan.

Εργο εξαιρετικής σημασίας το χαρακτήρισε ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης, κηρύσσοντας την τελετή των εγκαινίων, σημειώνοντας ότι θα συμβάλει καταλυτικά στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας προς και από την Πελοπόννησο. «Πρόκειται για μια υποδομή υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών, που μεταξύ άλλων παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης ασφαλούς λειτουργίας νέων σταθμών παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε ο υπουργός.

«Το ΚΥΤ Κορίνθου αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου, η οποία μέχρι το 2026 θα είναι πλέον διπλά διασυνδεδεμένη με την υπόλοιπη χώρα, στο σύστημα υπερυψηλής τάσης», σημείωσε η κ. Σδούκου.

«Το νέο ΚΥΤ αποτελεί τον “συνδετικό κρίκο” της γραμμής 400 kV Μεγαλόπολης – Κορίνθου – Αττικής, ενώ τα επόμενα χρόνια θα γίνει και η αφετηρία για τη διασύνδεση της Κορίνθου με την Κω. Σε συνδυασμό με τον “Δυτικό Διάδρομο” Μεγαλόπολης – Πάτρας – Αχελώου, οι νέες αυτές υποδομές του ΑΔΜΗΕ έχουν πρακτικά ενσωματώσει την Πελοπόννησο στο σύστημα υπερυψηλής τάσης με πολλαπλά οφέλη για την ενεργειακή ασφάλεια των καταναλωτών και τη διείσδυση νέων μονάδων ΑΠΕ», επισήμανε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT