Επιμένει σε τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματιών και ΦΠΑ το ΥΠΟΙΚ

Επιμένει σε τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματιών και ΦΠΑ το ΥΠΟΙΚ

«Δεν ρισκάρουμε τη δημοσιονομική ισορροπία», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε χθες στις θέσεις του υπέρ των τεκμηρίων φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και της μη μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ και τόνισε ότι το σημαντικό «δεν είναι αν θα πάμε αριστερά ή δεξιά, αλλά να είμαστε αποτελεσματικοί».

Στον απόηχο των απωλειών που σημείωσε η εκλογική δύναμη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, αλλά και δηλώσεων, όπως του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, που απέδωσαν ευθύνες στον νόμο του για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σε συνέντευξή του χθες στον ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα, ήταν κατηγορηματικός ότι «το Νο 1 θέμα ήταν η ακρίβεια», όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Εδειξε» μάλιστα και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας όπου το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα: υγεία, δημόσια διοίκηση, αστυνόμευση, εφαρμογή των νόμων, δικαιοσύνη, στέγαση, ενοίκια.

«Το ποδήλατο της Νέας Δημοκρατίας θα είναι σε πιο ανηφορικό δρόμο, αλλά τα ποδήλατα που δεν ποδηλατούν πέφτουν», είπε. Ως προς τα τεκμήρια πρόσθεσε ότι ήταν μια παρέμβαση με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού εδώ και χρόνια ο μέσος μισθωτός πληρώνει περισσότερο από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία. «Αν κάποιος προτείνει να συνεχίσει να πληρώνει ο μέσος μισθωτός περισσότερα, να βγει να το υποστηρίξει», είπε. 

«Αν μειωθεί ο ΦΠΑ, θα πρέπει να αναπληρωθούν τα έσοδα, διαφορετικά θα λείψουν χρήματα για μισθούς, συντάξεις, υγεία».

Τόνισε εξάλλου ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, αλλά μέχρι στιγμής μόνο 0,6 τοις χιλίοις, δηλαδή 24 φορολογούμενοι απ’ όσους εμπίπτουν στα τεκμήρια (ή 0,3 τοις χιλίοις του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών) ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αμφισβήτησης. Συνολικά, όπως είπε, μέχρι χθες υποβλήθηκαν 75.166 δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών, εκ των οποίων οι 37.943 εμπίπτουν στο τεκμήριο (οι υπόλοιποι δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα). Εξ αυτών, οι 255, δηλαδή 0,6%, έχουν εκδηλώσει πρόθεση αμφισβήτησής τους και οι 24 ολοκλήρωσαν τη σχετική διαδικασία.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «παρά τα τεκμήρια, οι μεγαλύτερες διαφορές που καταγράφει η Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με βάση το exit poll, είναι στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες, στις νοικοκυρές και στους συνταξιούχους».

Σχετικά με το θέμα της ακρίβειας, θύμισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, επισήμανε δε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα περιθώρια για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Αναγνώρισε, πάντως, ότι παρότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, δεν θα γυρίσουμε στα προ κρίσης επίπεδα.

Ειδικά για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, ένα άλλο σημείο για το οποίο έχει ασκηθεί κριτική από την αντιπολίτευση, ο κ. Χατζηδάκης επέμεινε στα επιχειρήματά του ότι η μείωση δεν θα περάσει στον καταναλωτή και ότι δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει τη δημοσιονομική ισορροπία. «Αν δεν αναπληρώσουμε τα έσοδα από τη μείωση του ΦΠΑ, θα δημιουργηθεί μια τρύπα. Θα λείψουν λεφτά από το κράτος για μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία», είπε και κατέληξε: «Αν κάναμε πριν από τις εκλογές μείωση του ΦΠΑ ή αν δίναμε “μποναμάδες” σε τμήματα του πληθυσμού, προφανώς θα υπήρχε καλύτερο κλίμα. Αλλά ο ρόλος του υπεύθυνου κυβερνήτη είναι προφανώς να μην είναι δογματικός και αλαζονικός, αλλά να είναι σοβαρός και υπεύθυνος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT