Διστακτικοί οι εργοδότες για νέες προσλήψεις κατά το τρίτο τρίμηνο

Διστακτικοί οι εργοδότες για νέες προσλήψεις κατά το τρίτο τρίμηνο

Το 37% των 525 Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα της Manpower, αναμένει αύξηση του προσωπικού

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Συγκρατημένοι εμφανίζονται οι Ελληνες εργοδότες, ως προς την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα το συνολικότερο κλίμα προοπτικών απασχόλησης στη χώρα μας να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Η τελευταία έρευνα του ομίλου ManpowerGroup καταγράφει το μέτριο κλίμα προσλήψεων που αναμένεται στην Ελλάδα, ενώ σκιαγραφεί και τους κλάδους με τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης, όπου η πληροφορική αναδεικνύεται ως ο πλέον ανταγωνιστικός κλάδος.

Αναλυτικά, την περίοδο από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2024 οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στη χώρα μας εκτιμώνται σε 10 ποσοστιαίες μονάδες, έχοντας μεν ενισχυθεί κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2024, ωστόσο εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 6 μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο γ΄ τρίμηνο του 2023.

Το 37% των 525 Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα της Manpower, αναμένει αύξηση του προσωπικού, το 23% περιμένει μείωση, ενώ το 37% δεν αναμένει κάποια αλλαγή. Εξαιρετικά υψηλό βέβαια (82%) παραμένει το ποσοστό των εργοδοτών που αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του ταλέντου που χρειάζονται.

Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι η πληροφορική (38%), αν και οι προθέσεις προσλήψεων στον κλάδο μειώθηκαν κατά 5 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1 μονάδα από πέρυσι. Στην πλειονότητά τους (74%) οι εργοδότες Πληροφορικής αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων υποψηφίων που χρειάζονται.

Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο είναι οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα με αύξηση 14%, καταγράφοντας τον υψηλότερο δείκτη προοπτικών απασχόλησης (NEO 35%) στον συγκεκριμένο κλάδο από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση, το β΄ τρίμηνο του 2008. Οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο της βιομηχανίας και κατασκευών στην Ελλάδα διαμορφώνονται στις 15 ποσοστιαίες μονάδες, αυξημένες κατά 9% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στον κλάδο των χρηματοοικονομικών και κτηματομεσιτικών οι Ελληνες εργοδότες αναφέρουν θετικές προθέσεις προσλήψεων (15 μονάδες) με μείωση 2% από το προηγούμενο τρίμηνο. Ο κλάδος της υγείας και των βιοεπιστημών αγγίζει το 10% (-7% από το προηγούμενο τρίμηνο), και ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών ανέρχεται σε 8% (+8% από το προηγούμενο τρίμηνο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT