Prodea: Ανάπτυξη 17 νέων κτιρίων έως το 2027

Prodea: Ανάπτυξη 17 νέων κτιρίων έως το 2027

H αξία του επενδυτικού προγράμματος που «τρέχει» η εταιρεία για την επόμενη τριετία φθάνει τα 518 εκατ. ευρώ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 518 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων ακινήτων έως το τέλος του 2027 έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης η διοίκηση της Prodea Investments. Συνολικά, θα δημιουργηθούν 17 νέα κτίρια, επιφανείας 257.000 τ.μ., τα οποία αναμένεται να προσθέσουν 26,2 εκατ. ευρώ ετησιοποιημένων εσόδων από μισθώματα.

Οπως ανέφερε χθες ο κ. Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, τα νέα έργα θα εστιάζουν στις τρεις βασικές κατηγορίες, που επιδιώκει να τοποθετηθεί στρατηγικά η Prodea, δηλαδή στα «πράσινα» κτίρια γραφείων, στα logistics και στη φιλοξενία. Στο πλαίσιο αυτό, από τα 518 εκατ. ευρώ, ποσό 237,8 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την ανάπτυξη νέων κτιρίων γραφείων, 97 εκατ. ευρώ για ξενοδοχειακά/τουριστικά ακίνητα και 82,7 εκατ. ευρώ για logistics, ενώ ποσό 68 εκατ. ευρώ θα διατεθεί και για την ανάπτυξη κατοικιών με στόχο την πώληση.

«Τα πράσινα γραφεία είναι τομέας που παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές, λόγω της έλλειψης αποθέματος και της υψηλής ζήτησης από ποιοτικούς χρήστες. Τα logistics επίσης εμφανίζουν χαμηλή προσφορά, ιδίως σύγχρονων ακινήτων μεγάλης επιφάνειας, που να διαθέτουν και πράσινα χαρακτηριστικά, ενώ και στον ξενοδοχειακό τομέα επιδιώκουμε να αυξήσουμε σημαντικά την έκθεσή μας», σημείωσε ο κ. Καρυτινός. Οι δύο μεγαλύτερες επενδύσεις που δρομολογούνται σήμερα αφορούν το συγκρότημα γραφείων 15.000 τ.μ. που θα κατασκευαστεί στο Μαρούσι, ύψους 60 εκατ. ευρώ, όπως κι ένα συγκρότημα logistics 100.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, επίσης επένδυσης 60 εκατ. ευρώ.

Βασικό σκέλος της στρατηγικής της Prodea είναι πλέον και οι πωλήσεις ώριμων ακινήτων, ή όσων δεν εξυπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους της εισηγμένης. Ηδη από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν εξασφαλιστεί έσοδα από πωλήσεις, ύψους 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 90 εκατ. ευρώ έχουν αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος, ή την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, κάτι που θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Χρ. Παπαχριστοφόρου, πρόεδρο της Prodea, «είναι υγιές να γίνονται πωλήσεις, διότι με τον τρόπο αυτό επικυρώνεται και η ακρίβεια των αποτιμήσεων της αξίας του χαρτοφυλακίου μας, κάτι σημαντικό και για τους ξένους επενδυτές, που συχνά δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στα στοιχεία των ελληνικών εταιρειών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα των κατοικιών, αυτή την περίοδο είναι προς πώληση διαμερίσματα συνολικής αξίας 340 εκατ. ευρώ και επιφάνειας 49.000 τ.μ., κυρίως στην Κύπρο, εντός τουριστικών συγκροτημάτων, αλλά και στην Ελλάδα. Στην Κύπρο, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 15.000 ευρώ/τ.μ., καθώς πρόκειται για πολυτελείς κατασκευές, ενώ στην ελληνική αγορά, η στόχευση αφορά κυρίως μεσαία εισοδήματα, με την τιμή πώλησης να διαμορφώνεται πέριξ των 4.000-5.000 ευρώ/τ.μ.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χθες, σταδιακά τους επόμενους μήνες η Prodea πρόκειται να εξαγοράσει και το υπόλοιπο 20% της Mediterranean Hospitality Venture (MHV), της οποίας ελέγχει σήμερα το 80%, μετά την αποεπένδυση του ομίλου Παπαλέκα από τον συγκεκριμένο τουριστικό επενδυτικό «βραχίονα». Οι όροι της συναλλαγής θα είναι οι ίδιοι, ενώ κάτοχος του συγκεκριμένου ποσοστού είναι η εταιρεία Flowpulse, που συνδέεται με την Invel. Υπενθυμίζεται ότι το 55% της MHV που απέκτησε νωρίτερα εντός του έτους η Prodea, από τον όμιλο Παπαλέκα, αποτιμήθηκε στα 254 εκατ. ευρώ. Επομένως, το 20% αναμένεται να κοστίσει επιπλέον 92 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT