Βρετανία: Σε υψηλό 2,5 ετών η ανεργία

Θεωρείται ισχυρό μήνυμα για μείωση του τραπεζικού επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης

Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε απροσδόκητα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 και πλέον ετών, ενώ επιβραδύνθηκε η αύξηση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν.

Συγκεκριμένα, η ανεργία αυξήθηκε στο 4,4% το τρίμηνο που έληξε τον Απρίλιο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2021, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 5,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, παρότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σχεδόν 10%.

Τα στοιχεία δίνουν στους αξιωματούχους της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), με επικεφαλής τον διοικητή Αντριου Μπέιλι, κάποια σιγουριά ότι οι ανοδικές πιέσεις στους μισθούς και στις τιμές αρχίζουν να μειώνονται. Το ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο στην αγορά εργασίας, καθώς υπολογίζουν πότε μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια από το σημερινό υψηλό των 16 ετών. «Η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου αποδυναμώνεται αργά», δήλωσε ο Tόμαζ Βέλαντεκ, επικεφαλής οικονομολόγος της T. Rowe Price στην Ευρώπη. «Μια ραγδαία αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τη μείωση του τραπεζικού επιτοκίου».

Παράλληλα, τα στοιχεία δίνουν στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ την ευκαιρία να ισχυριστεί ότι οι πιέσεις στο κόστος ζωής αρχίζουν να υποχωρούν, με τους μισθούς να τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση των Συντηρητικών ελπίζει σε έναν οικονομικό «παράγοντα ευεξίας» ενόψει των γενικών εκλογών της 4ης Ιουλίου, για να μειώσει τη διαφορά της από την αντιπολίτευση των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT