Προειδοποίηση Moody’s για την αξιολόγηση της Γαλλίας λόγω πρόωρων εκλογών

Προειδοποίηση Moody’s για την αξιολόγηση της Γαλλίας λόγω πρόωρων εκλογών

Τρικυμία για δεύτερη μέρα στη γαλλική αγορά κρατικών ομολόγων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η «τρικυμία» στη γαλλική αγορά κρατικών ομολόγων λόγω των τριγμών που προκλήθηκαν από την κατακόρυφη άνοδο της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, την αιφνιδιαστική προκήρυξη εθνικών εκλογών και εν μέσω έντονων φημών περί παραίτησης του Γάλλου προέδρου Eμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα, άτομο του περιβάλλοντός του αναγκάστηκε να διαψεύσει τα σενάρια παραίτησης.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς εκτινάχθηκε πέριξ του 3,231%, κάνοντας τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε να επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα κατά μήκος της Ευρώπης. Το spread με το γερμανικό 10ετές κρατικό ομόλογο, το bund, διευρύνθηκε περαιτέρω περίπου στις 64 μονάδες βάσης, σε υψηλό τουλάχιστον επτά μηνών βάσει τιμής κλεισίματος.

«Ουσιαστικά, οι επενδυτές των γαλλικών αγορών τρέπονται σε φυγή. Η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων υποδηλώνει ξεπούλημα των γαλλικών κρατικών τίτλων εν μέσω αβεβαιοτήτων, σε συνδυασμό με την πτώση στα γαλλικά χρηματιστήρια με επίκεντρο τις τράπεζες», σχολίασε στο Euronews η ανεξάρτητη αναλύτρια χρηματοπιστωτικών αγορών, Tina Teng.

Οι κινήσεις αυτές είναι αρκετά ασυνήθιστες για τους γαλλικούς τίτλους, οι οποίοι θεωρούνται ευρέως μια εναλλακτική των γερμανικών bund, το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο στη Γηραιά Ηπειρο. Πυροδοτήθηκαν όμως από την ξαφνική προκήρυξη εκλογών και τις φήμες για παραίτηση του Μακρόν. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο που επικαλείται το Bloomberg, δεν υφίστανται σκέψεις περί παραίτησης και ο ίδιος θα εξηγήσει τις επόμενες κινήσεις του σε σχετική συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Και ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο περιοδικό Figaro, φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησης ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, λέγοντας μεταξύ άλλων «πάω εκεί για να κερδίσω!».

Ωστόσο η συντριπτική νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές και η επακόλουθη ανακοίνωση για πρόωρες εκλογές «ταρακούνησαν» τον επενδυτικό κόσμο. Στο επίκεντρο της εκλογικής αναμέτρησης θα βρεθεί το οικονομικό πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου, με τις αγορές να φοβούνται πως η επόμενη κυβέρνηση δεν θα παραμείνει πιστή στη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως εξήγησε στο Reuters η Sophia Oertmann, αναλύτρια κρατικών ομολόγων στην DZ Bank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα, ο οίκος αξιολόγησης S&P Global υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, λέγοντας ότι το έλλειμμα θα παραμείνει άνω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2027. Η δημοσιονομική αρχή της χώρας υποστηρίζει ότι η στρατηγική μείωσης του ελλείμματος της τρέχουσας κυβέρνησης δεν έχει συνοχή και δεν εκπέμπει αξιοπιστία, ενώ το ΔΝΤ έκανε ισχυρή σύσταση για «σημαντικές» επιπλέον προσπάθειες.

Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε πως οι γαλλικές εκλογές είναι αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και ότι οι προοπτικές της, που αυτή τη στιγμή είναι «σταθερές», ενδέχεται να υποβαθμιστούν σε «αρνητικές» αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι δείκτες για το χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT