Το ChatGPT στα iPhones

Η Apple ανακοίνωσε συνεργασία με την OpenAI σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

Μετά σχεδόν δύο χρόνια καθυστερήσεων στην ξέφρενη κούρσα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η Apple τελικά «πήδηξε» στα βαθιά. Η τρίτη πλέον πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο –μετά την ανταγωνίστρια Μicrosoft και τον κολοσσό ημιαγωγών Νvidia– ενσωματώνει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στις επόμενες εκδόσεις των μεγαλύτερων πλατφορμών της: iOS 18, iPadOS 18 και MacOS Sequoia. Eπιπλέον ανακοίνωσε μία νέα, βελτιωμένη έκδοση της Siri, της κάποτε πρωτοποριακής ψηφιακής βοηθού της εταιρείας, αλλά και τρόπους για τη δημιουργία νέων προσωποποιημένων εικόνων και κινούμενων emoji.

Στο πλαίσιο αυτό η Apple συνεργάζεται με την OpenAI για την ενσωμάτωση του ChatGPT στις συσκευές της, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Τιμ Κουκ να προαναγγέλλει ότι το «επόμενο μεγάλο βήμα» της κατασκευάστριας των iPhone θα καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Οι νέες λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες από το φθινόπωρο, αν και οι πλέον φιλόδοξες θα κάνουν το ντεμπούτο τους από το 2025.

Η νέα στρατηγική της Apple, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις εφαρμογές και στα προϊόντα που ήδη χρησιμοποιούν οι πελάτες της, αντί να τροφοδοτήσει ένα νέο μοντέλο ή ένα αυτόνομο chatbot. Παράλληλα δίνει μεγάλη έμφαση, όπως λέει, στο απόρρητο και στην επεξεργασία των δεδομένων στη συσκευή όταν είναι δυνατόν. «Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι να αντικαταστήσει τους χρήστες, αλλά να τους ενδυναμώσει. Πρέπει να ενσωματωθεί στην εμπειρία τους, να είναι διαισθητική», δήλωσε ο επικεφαλής λογισμικού της Apple, Κρεγκ Φεντερίγκι, στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας.

Εντονη αντίδραση από τον Ελον Μασκ, ο οποίος μίλησε για «κίνδυνο ασφαλείας» και απείλησε να απαγορεύσει όλες τις συσκευές του κολοσσού στις εταιρείες του.

Η πολυαναμενόμενη «βουτιά» της Apple στην τεχνητή νοημοσύνη είναι η πρώτη του είδους για την εταιρεία, η οποία θεωρείται πιο αργή στην υιοθέτηση AI από τους υπόλοιπους κολοσσούς της Big Tech όπως οι Microsoft και Google. Δεκατρία χρόνια μετά τη «γέννησή» της το 2011, η Siri θα μπορεί λόγου χάρη με τη βοήθεια του ChatGPT να «κατεβάζει» ιδέες για γεύματα με βάση όσα έχει το ψυγείο μας, να συμπληρώνει αιτήσεις ή να στέλνει στους γονείς και στους φίλους μας φωτογραφίες από πρόσφατες εκδρομές.

Το ChatGPT στα iPhones-1
Η Apple συνεργάζεται με την OpenAI για την ενσωμάτωση του ChatGPT στις συσκευές της, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Τιμ Κουκ να προαναγγέλλει ότι το «επόμενο μεγάλο βήμα» της κατασκευάστριας των iPhones θα καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. [Reuters]

Το «Apple Intelligence», όπως θα λέγεται το όλο εγχείρημα, θα διευκολύνει επίσης την αναζήτηση φωτογραφιών με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ θα βοηθάει τους χρήστες να αφαιρέσουν αντικείμενα ή άτομα από το φόντο, ενσωματώνοντας την AI στις φωτογραφίες που έχουμε ήδη τραβήξει. Τα άσχημα νέα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, είναι ότι όλα αυτά θα απαιτούν νέο –ή τουλάχιστον πολύ πρόσφατο– προϊόν της Αpple, όπως ένα iPhone 15 Pro ή Pro Max ή ένα iPad ή Mac με τσιπ M. Αυτό εξαιρεί αρκετά μοντέλα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Apple. Συνοπτικά το AI μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τις συσκευές μας. Θα μας αναγκάσει όμως να αγοράσουμε καινούργια. «Γεια σου Siri, ξέρεις πού μπορώ να βρω 1.200 δολάρια για ένα νέο τηλέφωνο;» καταλήγει με χιούμορ η συντάκτρια τεχνολογίας της Wall Street Journal.

Η ανακοίνωση της Apple για συνεργασία με την OpenAI πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Ελον Μασκ, ο οποίος μίλησε για «κίνδυνο ασφαλείας» και απείλησε να απαγορεύσει όλες τις συσκευές του τεχνολογικού κολοσσού στις εταιρείες του. Σε σειρά αναρτήσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το εάν η Apple και η OpenAI, με τις οποίες βρίσκεται σε πολυετή διαμάχη, μπορούν να προστατεύσουν τα δεδομένα των χρηστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT