Στα 114,7 εκατ. το τίμημα εξαγοράς της Ηλέκτωρ

Στα 114,7 εκατ. το τίμημα εξαγοράς της Ηλέκτωρ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Tη συμφωνία για την απόκτηση του μεγαλύτερου ομίλου στην ελληνική αγορά διαχείρισης αποβλήτων, της Ηλέκτωρ από την Ελλάκτωρ, ανακοίνωσε επίσημα την Τρίτη η Motor Oil. Το τίμημα για το 94,44% του μετοχικού κεφαλαίου προσδιορίστηκε στα 114,731 εκατ. ευρώ, ενώ τις υπόλοιπες μετοχές θα διατηρήσει στην κυριότητά του ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Η συμφωνία έρχεται δύο χρόνια μετά την εξαγορά της «Θαλής», που δραστηριοποιείται στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων και της Verd στην παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων. Ολοκληρώνει έτσι έναν πρώτο κύκλο εξαγορών που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους τέτοιους ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το στρατηγικό σχέδιο βασίζεται σε ένα ευρύτερο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ. Αναμένεται πλέον να διεκδικήσει με αξιώσεις και τα επερχόμενα έργα ΣΔΙΤ για μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη προϋπολογισμού άνω των 2,5 δισ.

Επεκτείνεται η τεχνολογική εταιρεία Altair Engineering

Στη δημιουργία του τρίτου της γραφείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προχώρησε η ελληνική θυγατρική της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Altair Engineering. Η εταιρεία, που διατηρεί ένα ακόμη γραφείο στη Θεσσαλονίκη κι ένα στην Αθήνα, διαθέτει προσωπικό 150 άτομα, έχοντας προσλάβει από τις αρχές της χρονιάς 30 εργαζόμενους. Κατά πληροφορίες, η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει το προσωπικό της μέσα στην επόμενη διετία σε 250 άτομα, με τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα να εμφανίζει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη.

Η startup DataForm Lab άντλησε 1,3 εκατ. ευρώ

Νέα επένδυση προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, γνωστού για τις επενδύσεις του σε επιτυχημένες startups όπως η Augmenta κ.ά. Ο λόγος για τη νεοφυή εταιρεία DataForm Lab που έχει αναπτύξει πλατφόρμα λογισμικού μέσω της οποίας αυτοματοποιεί τις διαδικασίες κατασκευής κτιρίων. Η εταιρεία, δημιούργημα της Ελληνίδας Εύας Μαγνήσαλη, σήκωσε κεφάλαια ύψους 1,3 εκατ. ευρώ με στόχο την επέκτασή της. 

Η επόμενη μέρα για τον Πύργο Πειραιά

«Αν πουλήσει η Dimand το ποσοστό της στον Πύργο Πειραιά, το πιθανότερο είναι ότι θα το πουλήσουμε κι εμείς μαζί», ανέφεραν χθες στελέχη της διοίκησης της Prodea Investments, αναφορικά με το ενδεχόμενο μεταβίβασης της εταιρείας που διαχειρίζεται το ακίνητο. Ο Πύργος Πειραιά, που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ανήκει κατά 65% στο σχήμα Dimand-EBRD και κατά 35% στην Prodea Investments. Η κοινοπραξία Dimand-EBRD βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, για την πώληση του ποσοστού της, καθώς δεν υφίσταται κάποια συμφωνία για την εξαγορά του από την Prodea, όπως συνηθιζόταν σε αντίστοιχες συμφωνίες, μεταξύ των δύο πλευρών.

Μείωση προσωπικού και καταστημάτων

Η συρρίκνωση του αριθμού του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων συνεχίζεται στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με τη μείωση να φτάνει το 3,09% σε μέσο όρο το 2023, ενώ και ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών μειώθηκε κατά μέσον όρο 0,81%, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ΕΚΤ για τους χρηματοοικονομικούς δείκτες διάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ε.Ε. το 2023. Ειδικά για την Ελλάδα ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων παρουσίασε ετήσια μείωση της τάξης του 5,1% και διαμορφώθηκε στα 1.413 καταστήματα, έναντι 1.489 το 2022. Σημειώνεται πως προ κρίσης, το 2008-2009, τα καταστήματα στην Ελλάδα έφταναν τα 4.097. Ο αριθμός των άμεσα απασχολουμένων σε τράπεζες στη χώρα μας παρουσίασε επίσης μείωση, της τάξης του 3,02%, καθώς διαμορφώθηκε στις 28.506 από 29.394 το 2022 (από σχεδόν 67.000 το 2008). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT