Τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών προσελκύουν ξανά ξένους επενδυτές

Τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών προσελκύουν ξανά ξένους επενδυτές

Προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις, όταν αλλού μειώνονται τα επιτόκια

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις φτωχότερες από τις αναδυόμενες αγορές, εκείνες τις οποίες απέφευγαν τα τελευταία χρόνια όταν αυτές βρίσκονταν στα πρόθυρα πτώχευσης. Αίγυπτος, Πακιστάν, Νιγηρία, Κένυα και πολλές άλλες προσελκύουν ξανά το ξένο κεφάλαιο, καθώς έχουν αρχίσει να ανορθώνουν τις οικονομίες τους, αλλά προπαντός επειδή έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος του δανεισμού και προσφέρουν, έτσι, αξιόλογες αποδόσεις όταν αλλού μειώνονται τα επιτόκια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Τουρκία, αφού έπειτα από χρόνια ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής που έτρεψε τους ξένους επενδυτές σε φυγή, έχει το τελευταίο έτος αποδυθεί σε μια επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού.

Εδώ και μερικούς μήνες, τα επιτόκια της τουρκικής λίρας βρίσκονται στο 50% από το 8,5% στο οποίο βρίσκονταν περίπου πριν από ένα χρόνο, και οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν μαζικά στους τουρκικούς τίτλους. Από τις αρχές του έτους έχουν τετραπλασιαστεί οι επενδύσεις ξένου κεφαλαίου σε τουρκικό χρέος, φτάνοντας στα 10 δισ. δολ. Παραμένουν, πάντως, σαφώς χαμηλότερες σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές, όταν η Τουρκία ήταν η αγαπημένη του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου. Σήμερα οι ξένοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% της συνολικής αγοράς τουρκικών ομολόγων, ενώ το ποσοστό τους ανερχόταν στο ένα πέμπτο πριν από τη νομισματική κρίση που συγκλόνισε τη γειτονική χώρα το 2018.

Δημοφιλείς, μεταξύ άλλων, είναι οι τίτλοι της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Νιγηρίας.

Εξίσου δημοφιλές μεταξύ ξένων επενδυτών είναι φέτος και το χρέος της Αιγύπτου, με τις εισροές ξένων κεφαλαίων στα ομόλογα της χώρας να έχουν ανέλθει φέτος στα 15 δισ. δολ. Οι εισροές παρουσίασαν σημαντική αύξηση μετά τα 35 δισ. που επένδυσε στη χώρα το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της. Σήμερα, οι ξένοι επενδυτές κρατούν περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού χρέους της χώρας, επίπεδο σαφώς υψηλότερο από το ναδίρ στο οποίο είχαν περιοριστεί οι εισροές ξένου κεφαλαίου στα αιγυπτιακά ομόλογα το 2022, αλλά χαμηλότερο από το υψηλό του 2021. Εχει μεσολαβήσει υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, καθώς η κυβέρνηση επέτρεψε την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος έναντι του δολαρίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το έλλειμμα συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Οπως τονίζει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, οι επενδυτές βλέπουν θετικά αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετήσει η Νιγηρία, η Τουρκία και αρκετές άλλες από τις φτωχότερες αναδυόμενες αγορές. Ετσι, τα ομόλογα δολαρίου αυτών των χωρών έχουν παρουσιάσει άνοδο τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας σε αποκλιμάκωση τις αποδόσεις τους. Εξακολουθούν, όμως, να προσελκύουν το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο, δεδομένου ότι σε πολλές χώρες μειώνονται τα επιτόκια συμπεριλαμβανομένων, πάντως, και ορισμένων από τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως, για παράδειγμα, η Βραζιλία. Είναι, ωστόσο, πιθανό οι αναδυόμενες αγορές να χάσουν μέρος του ξένου κεφαλαίου που έχουν προσελκύσει, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ τα επιτόκια φαίνεται να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμη, μια και η Fed εξακολουθεί να μάχεται τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό της υπερδύναμης.

Ειδικότερα, χώρες όπως η Αίγυπτος, η Νιγηρία και το Πακιστάν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες καθώς μέχρι το 2028 θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερο από το ένα τρίτο των εσόδων τους για την πληρωμή των τόκων του χρέους τους. Οπως επισημαίνουν αναλυτές του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, όσο η υπερδύναμη διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το κόστος του δανεισμού, οι χώρες αυτές θα είναι αναγκασμένες να έχουν υψηλά επιτόκια για να προσελκύουν το ξένο κεφάλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT