Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης 8 δισ. – Τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων

Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης 8 δισ. – Τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων

Πρόκειται για δόσεις τριών ετών, ενώ είναι η τρίτη φορά που η Αθήνα αποπληρώνει πρόωρα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, το 2010

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Πρόκειται για δόσεις τριών ετών, ενώ είναι η τρίτη φορά που η Αθήνα αποπληρώνει πρόωρα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, το 2010.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, θα είναι η πρώτη φορά που οι αποπληρωμές αυτές θα κάνουν τόση διαφορά στο λεγόμενο Greek Loan Facility.

«Έχουμε κάνει πολλά από τη στιγμή που επανεκλεγήκαμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές στην αγορά, πιθανότατα ξεπέρασαν τις προσδοκίες».

Το Bloomberg χαρακτηρίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων για τα έτη 2026 – 2028 σαν ένα σήμα εμπιστοσύνης από την πλευρά της Αθήνας, γύρω από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Παρότι η κυβέρνηση αναθεώρησε τον στόχο της για την ανάπτυξη του 2024 στο 2,5% από το 2,9%, η Ελλάδα εμφανίζει επιδόσεις πολύ καλύτερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπήρξε πραγματική όρεξη για τις ελληνικές επενδύσεις. Η αγορά φάνηκε να πιστεύει το story για τον μακροπρόθεσμο στόχο μας και επίσης πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή και έχει έρθει για να μείνει μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, αλλά έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αν και αναμένεται να μειωθεί στο 152,7% φέτος από το υψηλό του 207% του ΑΕΠ το 2020.

Μάλιστα, το χρέος μειώθηκε και σε ονομαστικούς όρους το 2023 και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αναμένεται να μειωθεί ξανά φέτος.

Μέρος των χρημάτων για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης θα προέλθει από το λεγόμενο «μαξιλάρι», το οποίο χτίστηκε την περίοδο της κρίσης, σαν δίκτυ ασφαλείας. Τώρα που η εποχή των μνημονίων έχει τελειώσει και η Αθήνα έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 5 δισ. ευρώ από αυτά τα χρήματα για να κάνει τις πρόωρες αποπληρωμές.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ φέτος και το 2025, έπειτα από το 1,9% του 2023.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Εκμεταλλεύεται, επίσης, το θετικό momentum για να προχωρήσει με τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς από τον Οκτώβριο έχει πουλήσει τα ποσοστά του Δημοσίου στις τρεις μεγάλες τράπεζες και τώρα ετοιμάζεται να πουλήσει όλο ή μέρος του ποσοστού του στην Εθνική. Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την Helleniq Energy, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για περαιτέρω πώληση ποσοστού.

Τέλος, μιλώντας για τη ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το ποσοστό του 34% που κατέχει. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την ανάκαμψη της εταιρείας», είπε.

Πηγή: Moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT