Πρόωρη αποπληρωμή δανείων 7,9 δισ. ευρώ

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων 7,9 δισ. ευρώ

Πρόκειται για πιστώσεις που δόθηκαν από χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου τον Μάιο του 2010

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Σε μία ακόμη κίνηση-ματ προχωράει το ελληνικό Δημόσιο, στέλνοντας ένα ακόμη ισχυρό σήμα προς τις αγορές, καθώς σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα 7,935 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια, μειώνοντας ακόμη πιο «επιθετικά» το χρέος και ενισχύοντας τη βιωσιμότητά του. Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος τον Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης (52,9 δισ.), καθώς και δάνεια ύψους 20,1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τα οποία και η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως, πριν από τη λήξη τους, το 2022.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως φέτος η Ελλάδα θα πληρώσει πρόωρα τρεις δόσεις των διμερών αυτών δανείων (GLF), οι οποίες αφορούν τα έτη 2026, 2027 και 2028. Είναι η τρίτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF το 2023 και το 2022.

Η κάθε δόση είναι της τάξης των 2,645 δισ. ευρώ, ενώ θυμίζουμε πως η φετινή δόση μαζί με αυτήν του 2025 έχουν ήδη προπληρωθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα διμερή δάνεια έχουν διάρκεια έως το 2041 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών συν 50 μονάδες βάσης.

Δηλαδή αυτή τη στιγμή το επιτόκιο είναι στο 4,239% καθώς το Euribor 3μήνου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,739%. Μετά τις πληρωμές και πρόωρες πληρωμές των προηγούμενων ετών, το υπόλοιπο των διμερών διαμορφώνεται στα 39,54 δισ. ευρώ, ενώ μετά την τριπλή προεξόφληση θα υποχωρήσουν στα 31,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποπληρωμή θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει νωρίτερα εάν ολοκληρωθούν οι σχετικές «γραφειοκρατικές» διαδικασίες από πλευράς Ευρωζώνης.

Το διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες αποπληρωμές είναι πως αυτή τη φορά θα γίνουν με χρήση του «σκληρού μαξιλαριού» (το γνωστό cash buffer) των 15,697 δισ. ευρώ, το οποίο είναι μέρος των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται στα 36,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα 5 δισ. ευρώ της τριπλής αποπληρωμής θα πληρωθούν από το cash buffer και τα υπόλοιπα 2,95 δισ. ευρώ από τα «ελεύθερα» ταμειακά διαθέσιμα. Ολα δείχνουν πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας άνοιξε τον δρόμο ώστε να δοθεί το πράσινο φως από τον ESM για τη χρήση του «σκληρού μαξιλαριού», το οποίο «δημιουργήθηκε» το 2018 και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί έως τώρα καθώς είχε δοθεί ως «δίχτυ ασφαλείας» σε περίπτωση ανάγκης μετά την έξοδό της από τα μνημόνια.

Η συμφωνία με τον ESM είναι το ποσό των 15,697 δισ. ευρώ να διατεθεί ισόποσα σε ορίζοντα τριών ετών για τη μείωση του χρέους, ξεκινώντας από φέτος με την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων του GLF, μια κίνηση που θα επαναληφθεί και τα επόμενα δύο έτη.

Τη στιγμή που οι αγορές μπήκαν σε μία νέα φάση αναταραχής και μεταβλητότητας μετά τις πολιτικές συνέπειες των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, με τη Γαλλία να έχει βρεθεί πλέον στο επίκεντρο των ανησυχιών, η Ελλάδα στέλνει ένα ισχυρό σήμα ομαλοποίησης και προόδου, μακριά από τα χρόνια της κρίσης και της αβεβαιότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τις αγορές είναι η βελτίωση που έχει σημειωθεί στο καθαρό χρέος της χώρας (το ονομαστικό χρέος μείον τα ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει το κράτος), στο οποίο και οίκοι αξιολόγησης δίνουν αυξανόμενη σημασία. «Το καθαρό χρέος μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους το 2023, όχι μόνο ως ποσοστό της παραγωγής, και πιθανότατα θα υποχωρήσει περαιτέρω φέτος», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT