Δεν μειώνεται ο μισθός συνταξιούχων Δημοσίου που συνεχίζουν να εργάζονται

Δεν μειώνεται ο μισθός συνταξιούχων Δημοσίου που συνεχίζουν να εργάζονται

Διάταξη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνει λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε νόμος του 2015 για την εργασία συνταξιούχων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Τη διατήρηση του μισθού τους στο ύψος που ήταν και πριν από τη συνταξιοδότησή τους προβλέπει διάταξη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για όσους συνέχισαν να απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η διάταξη δίνει λύση σε ένα θέμα που δημιουργήθηκε όταν διάφοροι φορείς του Δημοσίου άρχισαν να ζητούν την επιστροφή ποσών από τους εργαζόμενους συνταξιούχους τους, επικαλούμενοι έναν νόμο του 2015. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ενδιαφερομένων, σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά ξεπέρασαν ακόμη και τις 30.000 ευρώ. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθούν.

Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, κυριότερα δε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θεωρούσαν ότι εάν απονεμηθεί κύρια σύνταξη –βάσει του συνολικού χρόνου ασφάλισης– σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα που επιθυμεί να συνεχίσει να απασχολείται μετά τη συνταξιοδότηση, αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί στο μισθολογικό κλιμάκιο νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου. Περαιτέρω, στις περιπτώσεις που η επανατοποθέτηση δεν είχε γίνει άμεσα μετά τη συνταξιοδότηση, οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι έπρεπε να επιστρέψουν τα ποσά διαφορών αποδοχών που προκύπτουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, για όλο το διάστημα από τη συνταξιοδότηση μέχρι την επανατοποθέτηση.

Πλέον, έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα, περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία όσοι συνεχίζουν να απασχολούνται μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησής τους, διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης, δεν εξελίσσονται σε ανώτερα κλιμάκια αλλά και δεν επιστρέφουν στο εισαγωγικό κλιμάκιο. Επίσης, δεν αναζητούνται ποσά που ήδη έχουν καταβληθεί. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

• Προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους και δεν εξελίσσονται μισθολογικά σε ανώτερο κλιμάκιο έως τη λύση της εργασιακής τους σχέσης.

• Δεν καταλογίζονται, ούτε αναζητούνται τυχόν υπερβάλλουσες μισθολογικές απολαβές που έχουν καταβληθεί στους ανωτέρω υπαλλήλους εξαιτίας της μη κατάταξής τους στο εισαγωγικό κλιμάκιο μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT