Επενδύσεις σε νέους τομείς σχεδιάζει ο όμιλος Αβαξ

Επενδύσεις σε νέους τομείς σχεδιάζει ο όμιλος Αβαξ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Στη δημιουργία ενός νέου «πυλώνα» στρατηγικής ανάπτυξης έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του ομίλου Αβαξ, με στόχο να ενισχύσει τη μελλοντική ροή εσόδων και κερδών. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποεπένδυσης από τον τομέα της ενέργειας, με την πώληση της Volterra, αλλά και την πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως π.χ. ώριμες συμμετοχές σε εταιρείες παραχώρησης και ακίνητα, όπως τα κεντρικά γραφεία στην οδό Αμαρουσίου – Χαλανδρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χρ. Ιωάννου, πρόεδρο του ομίλου, «η Αβαξ έχει δημιουργήσει τη θυγατρική εταιρεία Ixion, όπου έχει ενταχθεί η ομάδα στελεχών και ανθρώπων που βρίσκονταν στη Volterra, καθώς θέλαμε να διατηρήσουμε την τεχνογνωσία αυτή εντός του ομίλου. Η εταιρεία αυτή τοποθετείται σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας και η ηλεκτροκίνηση».

Η θυγατρική εταιρεία Ixion δραστηριο- ποιείται στον χώρο των ΑΠΕ, της αποθήκευσης ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης.

Ενας ακόμα τομέας επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εισηγμένη είναι και η ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, με έμφαση σε περιοχές της νησιωτικής χώρας. Επίσης, η εταιρεία είναι μέτοχος και στην εταιρεία που θα αξιοποιήσει, σε συνεργασία με την Dimand, το βιομηχανικό ακίνητο της πρώην ΒΕΛΚΑ στην περιοχή του Φαλήρου.

Οπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης της Αβαξ, «τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του νέου αυτού τομέα νέων επενδύσεων θα προέλθουν από τους άλλους δύο κύριους πυλώνες δραστηριοποίησης, την κατασκευή που αποτελεί και το DNA μας και τα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, όπου διεκδικούμε ένα σημαντικό μερίδιο από την πίτα των εν εξελίξει διαγωνισμών». Σύμφωνα με τον κ. Κων. Μιτζάλη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, «έχουμε προεπιλεγεί σε 25 διαγωνισμούς, προϋπολογισμού άνω των 3,5 δισ. ευρώ και προσδοκούμε να αναλάβουμε αρκετά έργα». Παράλληλα, τα στελέχη της εταιρείας επιβεβαίωσαν και την απόκτηση επιπλέον ποσοστού συμμετοχής στην εταιρεία εκμετάλλευσης της Ολυμπίας Οδού, μετά την αποχώρηση της Hochtief.

Τέλος σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, τα έσοδα από τον τομέα των παραχωρήσεων το 2023 διαμορφώθηκαν σε 48 εκατ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2024-2028 υπολογίζεται ότι το ετήσιο έσοδο θα αγγίξει τα 43 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT