Εξαμηνιαίοι έλεγχοι για ανασφάλιστα οχήματα, απλήρωτα τέλη και ΚΤΕΟ

Εξαμηνιαίοι έλεγχοι για ανασφάλιστα οχήματα, απλήρωτα τέλη και ΚΤΕΟ

Το σχέδιο προβλέπει διασταυρώσεις στοιχείων από οκτώ βάσεις δεδομένων και αυστηρές ποινές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Διασταυρώσεις ανά εξάμηνο για τον εντοπισμό των 500.000 ανασφάλιστων οχημάτων, με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ, θα διενεργούν οι Αρχές με στόχο την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων. Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους συνεχίζουν να μην ασφαλίζουν τα οχήματά τους, ενώ γι’ αυτούς που κάνουν χρήση των οχημάτων τους τα οποία έχουν θέσει σε ακινησία τα πρόστιμα θα φθάνουν τα 10.000 ευρώ. Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΘΟ προβλέπει τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικών ελέγχων, αξιοποιώντας διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου για τον εντοπισμό: ανασφάλιστων οχημάτων, οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε εξάμηνη βάση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣ) με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, του μητρώου Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του ΤAXISnet. Εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις, ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και ορίζονται τα παρακάτω πρόστιμα.

Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος:

• 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης.

• 500 ευρώ για τα επιβατικά και άλλα οχήματα κάθε φύσης.

• 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται από την Αρχή που επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμό της εντός 30 εργάσιμων ημερών.

Σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, τα πρόστιμα διαγράφονται. Εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος, τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται.

Σημειώνεται ότι μετά τη διαπίστωση παράβασης διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος, τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, υιοθετείται ένα νέο κλιμακωτό σύστημα προστίμων σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων:

• 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους από το έτος καταβολής.

• 50% επί του τέλους αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο.

• 100% αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT