Το deal Apple – OpenAI αλλάζει τις ισορροπίες στη Σίλικον Βάλεϊ

Το deal Apple – OpenAI αλλάζει τις ισορροπίες στη Σίλικον Βάλεϊ

Πώς επηρεάζονται Google, Microsoft και οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Η συμφωνία της Apple με την OpenAI αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και φέρνει τεκτονικές αλλαγές στις αποκαλούμενες Big Tech. Η νέα στρατηγική συνεργασία εδραιώνει τη θέση της OpenAI στην πρώτη γραμμή της παραγωγικής έκρηξης ΑΙ, εγείρει ερωτήματα για τη στενή –μέχρι σήμερα– σχέση της με τη Microsoft, ενώ αποτελεί πρόκληση για την Google που εδώ και καιρό πλήρωνε την Apple περί τα 20 δισ. δολάρια τον χρόνο για να είναι το προεπιλεγμένο εργαλείο της στις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, όπως συνοψίζει η Wall Street Journal.

Με τη βοήθεια της OpenAI η Apple έχει πλέον την ευκαιρία να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στις μάζες. Μπορεί επίσης να πουλήσει περισσότερα τηλέφωνα, αλλά και να αποκαταστήσει τη φήμη του φωνητικού βοηθού της, Siri, καθώς αναπτύσσει τα δικά της μοντέλα ΑΙ. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι μετοχές της Apple αυξήθηκαν κατά 7%, στα 207,15 δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της εκτινάχθηκε κατά 215 δισ. δολάρια –στο μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος στην ιστορία της– αγγίζοντας τα 3,176 τρισ. δολάρια. Οσο για την OpenAI, το γεγονός και μόνο ότι παρουσιάστηκε στo συνέδριο προγραμματιστών της Apple τής έδωσε την ευκαιρία να διαφημιστεί από την πιο επιτυχημένη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο, υποστηρίζοντάς την σιωπηρά έναντι της Google.

Η συμφωνία προκάλεσε «πονοκέφαλο» στον Ελον Μασκ, ο οποίος δημιούργησε πέρυσι τη startup xAI.

Εκτός από την Google, η συμφωνία προκάλεσε επίσης «πονοκέφαλο» στον Ελον Μασκ, ο οποίος δημιούργησε πέρυσι τη startup xAI για να ανταγωνιστεί την OpenAI την οποία είχε συνιδρύσει και στη συνέχεια μήνυσε επειδή, όπως είπε, παρεκκλίνει από την αρχική της αποστολή, δίνοντας προτεραιότητα στο κέρδος αντί για το όφελος της ανθρωπότητας. «Είναι παράλογο το γεγονός ότι η Apple δεν είναι αρκετά έξυπνη για να φτιάξει το δικό της AI, αλλά είναι κατά κάποιο τρόπο ικανή να διασφαλίσει ότι το OpenAI θα προστατεύσει την ασφάλεια και το απόρρητό σας», έγραψε στην πλατφόρμα X, απειλώντας να αποκλείσει τις συσκευές Apple από τις εταιρείες του εάν προχωρήσει το «ντιλ».

Η Microsoft έχει επενδύσει περισσότερα από 13 δισ. δολάρια στην OpenAI με αντάλλαγμα 49% στα κέρδη του κερδοσκοπικού σκέλους της. Οι πόροι επέτρεψαν στη δεύτερη να αναπτύξει μερικά από τα πιο ισχυρά εργαλεία AI στον κόσμο, τα οποία βοήθησαν με τη σειρά τους τη Microsoft να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της στον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης. Ως ο μεγαλύτερος επενδυτής της, αποκτά έγκαιρη πρόσβαση στα νεότερα μοντέλα της. Πλέον, η συμφωνία με την Apple εγείρει ερωτήματα για τη συνεργασία OpenAI – Microsoft, τι είδους αποκλειστική πρόσβαση θα έχει η Microsoft στην τεχνολογία της OpenAI και πώς η νέα συμφωνία θα διαμορφώσει τη μακροχρόνια φιλοδοξία της Microsoft να αναπτύξει καταναλωτικά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο «γάμος» της OpenAI με τη Microsoft είχε βοηθήσει και τις δύο να αντισταθμίσουν τη δύναμη της Google, της οποίας η ισχύς στην αναζήτηση και την τεχνητή νοημοσύνη απειλούσε και τις δύο. Η συμφωνία θα μπορούσε να ωφελήσει τη Microsoft δημιουργώντας μια «σφήνα» μεταξύ της Apple και της Google, του πιο άμεσου ανταγωνιστή της Microsoft στην ΑΙ. Από το 2003, η Apple έχει καταστήσει την Google την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησής της στο Safari. Η ικανότητα του Siri να ανακατευθύνει τους χρήστες στο ChatGPT θέτει σε κίνδυνο την επισκεψιμότητα της Google.

Η ενσωμάτωση του προϊόντος ChatGPT σε πλατφόρμες της Apple τέλος δίνει στην OpenAI, η οποία διεκδικεί περίπου 100 εκατ. εβδομαδιαίους χρήστες, πρόσβαση σε ένα πολύ μεγαλύτερο σύμπαν χρηστών από αυτό που έχει, ακόμη και μετά την ξέφρενη επιτυχία της. Η Apple λέει ότι περίπου 2,2 δισ. συσκευές της χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT