Moody’s: Επενδυτική βαθμίδα για τη Eurobank

Η πρώτη ελληνική συστημική τράπεζα που επιτυγχάνει επενδυτική βαθμίδα από έναν από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης για το ανεξασφάλιστο χρέος γίνεται η Eurobank, μετά την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες σε Baa2 από Ba1 του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Η πρώτη ελληνική συστημική τράπεζα που επιτυγχάνει επενδυτική βαθμίδα από έναν από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης για το ανεξασφάλιστο χρέος γίνεται η Eurobank, μετά την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες σε Baa2 από Ba1 του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

H βαθμολογία είναι υψηλότερη από αυτή του ελληνικού δημοσίου, που βρίσκεται μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία και αναμένεται ότι θα αποτελέσει προπομπό για την αναβάθμισή του.

Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε επίσης την Βασική Πιστοληπτική Αξιοόγηση (BCA) της Τράπεζας σε ba1 από ba2, καθώς και την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεών της σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3.

Η Moody’s προχώρησε στην σχετική κίνηση με βάση τα ισχυρότερα χρηματοοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, την ισχυρή δημιουργία κερδών και την αποδεδειγμένη ικανότητα αύξησης του βασικού κεφαλαίου τα τελευταία τρίμηνα, την ισχυρότερη ποιότητα ενεργητικού και την άνετη θέση ρευστότητας καθώς και τις περισσότερο διαφοροποιημένες ροές κερδών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η Eurobank όπως σημειώνει η Moody’s διαθέτει αναλογία pro-forma κοινών μετοχών Tier 1 (CET1) 17,2% από τον Μάρτιο του 2024 (ενσωματώνοντας μια αναμενόμενη πληρωμή μερίσματος από τα κέρδη του 2023). Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σημειώνει το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, που αποτελούσαν το 42% του βασικού κεφαλαιακού δείκτη CET1 τον Μάρτιο του 2024, στοιχείο που υπονομεύει κάπως την ποιότητα του κεφαλαίου της τράπεζας, κάτι που όμως αποτελεί, κοινό χαρακτηριστικό των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρει η Moody’s,

Η Eurobank έχει τις πιο διαφοροποιημένες ροές κερδών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, τόσο γεωγραφικά όσο και ανά τομέα δραστηριότητας, επισημαίνει η Moody’s, υποστηρίζοντας το πιστωτικό της προφίλ. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα ολοκλήρωση της πλειοψηφικής εξαγοράς (55,5% μετοχών) στην Ελληνική Τράπεζα ενισχύει περαιτέρω τη γεωγραφική διαφοροποίηση του ομίλου, μειώνοντας τα περιουσιακά της στοιχεία με έδρα την Ελλάδα σε ποσοστό μόλις κάτω του 60% του συνόλου των ενοποιημένων περιουσιακών στοιχείων. Το υπόλοιπο της κατανομής του ενεργητικού της βρίσκεται πλέον στην Κύπρο (29%), στη Βουλγαρία (10%) και στο Λουξεμβούργο (3%).

Η Moody’s θεωρεί ότι το ισχυρό franchise λιανικής της Ελληνικής Τράπεζας, ως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, θα παρείχε ένα συμπληρωματικό επιχειρηματικό μοντέλο στην υπάρχουσα θυγατρική της Eurobank, που επικεντρώνεται στον δανεισμό επιχειρήσεων και στην ιδιωτική τραπεζική.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι αυτή η συναλλαγή θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στα κεφάλαιά του (περίπου 80 μονάδες βάσης στον δείκτη CET1), ενώ η πλήρης ενοποίηση και συγχώνευση με την τοπική θυγατρική του είναι πιθανό να συμβεί σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν η Eurobank αποκτήσει υψηλότερο μερίδιο στην Ελληνική Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT