Πλήγμα στην οικονομία οι πρόωρες εκλογές του Μακρόν

Πλήγμα στην οικονομία οι πρόωρες εκλογές του Μακρόν

Η ατζέντα Λεπέν για φοροελαφρύνσεις ενισχύει την αβεβαιότητα και οι πιέσεις είναι ήδη εμφανείς στα ομόλογα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Οποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπάρχει ήδη ένα προκαθορισμένο θύμα, η γαλλική οικονομία. Οι επενδυτές, οι οποίοι οδήγησαν τις αποδόσεις των γαλλικών 10ετών ομολόγων σε επίπεδα υψηλότερα κατά 13 μ.β. από την αρχή της εβδομάδας, ίσως να συνειδητοποιήσουν πως η αντίδρασή τους εκείνη ήταν υπεραισιόδοξη. Η Εθνική Συσπείρωση, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, αναμένεται να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη ομάδα εντός Εθνοσυνέλευσης και να απέχει μόνο μερικές έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία. Ομως η πολιτική πραγματικότητα θα μπορούσε να αναγκάσει τον Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, τον επικεφαλής του κόμματος της Λεπέν, ενώ ο ίδιος προπαρασκευάζει εαυτόν για άλλη μία προεδρική υποψηφιότητα το 2027.

Ο νέος πρωθυπουργός θα κληθεί να διαχειριστεί μια χώρα, της οποίας το χρέος ανέρχεται στο 110% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμά της υπερβαίνει το 5%, ενώ τον Οκτώβριο οφείλει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2025. Το ακροδεξιό κόμμα δεν έχει ενημερώσει την πλατφόρμα του από την προηγούμενη προεδρική απόπειρα της Λεπέν πριν από δύο χρόνια. Τότε τα υπεσχημένα «22 μέτρα» των 102 δισ. ευρώ με τη μορφή φορολογικών περικοπών και επιπλέον δαπανών δεν χρηματοδοτήθηκαν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μοντέν. Προσθέστε τα στο προϋπάρχον δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ύψους 145 δισ. ευρώ και οι υποσχέσεις της Λεπέν, εάν εφαρμοστούν πλήρως, θα το διογκώσουν στο 8,5% του ΑΕΠ.

Βεβαίως, ο Μπαρντελά έχει ήδη αρχίσει να αναδιπλώνεται. Δήλωσε ότι δεν επιδιώκει πλέον να καταργήσει την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν, η οποία αύξησε τα ηλικιακά όρια. Συν τοις άλλοις, η Εθνική Συσπείρωση άρχισε να προειδοποιεί πως είναι δεινά τα οικονομικά της Γαλλίας λόγω της κακοδιαχείρισης του προέδρου. Ορισμένες δεσμεύσεις, όπως η κρατικοποίηση των φορέων εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων ύψους 40 δισ. ευρώ, δείχνουν πως αθόρυβα απορρίπτονται.

Πάντως, στον επόμενο προϋπολογισμό μια ακροδεξιά κυβέρνηση οφείλει, αν μη τι άλλο, να τηρήσει ορισμένες από τις υποσχέσεις της, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατάργηση φορολογίας 20 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και στην ηλεκτρική ενέργεια με κόστος 10 δισ. ευρώ, αλλά και τις αυξήσεις στους μισθούς εκπαιδευτικών ύψους 6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώσει επιπλέον 120 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2024 για να ολοκληρώσει το χρηματοδοτικό της πρόγραμμα. Εάν, δε, σε αυτό προστεθεί η μεγάλη απειρία των μελλοντικών μελών του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και η διαρκής διένεξη με τον Μακρόν για την ευρωπαϊκή πολιτική, είναι πολύ πιθανή μια σοβαρή αναταραχή, ειδικά εάν επενδυτές απομακρυνθούν από τους γαλλικούς τίτλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT