Εκρηκτικό το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων

Εκρηκτικό το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων

Εκρηκτικό είναι το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων στην αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κενές θέσεις εργασίας το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 70.826, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.

Ενα εκρηκτικό μείγμα σχετικά υψηλής ανεργίας, που παρά την αύξηση της απασχόλησης αντιστέκεται σημαντικά πάνω από το 10%, και χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας, που σύμφωνα με τα χθεσινά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ 15ετίας, φθάνοντας τις 70.826, χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά εργασίας.

Με σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες να δηλώνουν πως δυσκολεύονται να προσελκύσουν ταλέντα, τους μεγαλύτερους εργοδοτικούς φορείς να δηλώνουν πως υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 150.000 κενές θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλύψουν και τις επιχειρήσεις να θεωρούν ως μία από τις πλέον σημαντικές προκλήσεις για τους επόμενους μήνες τη διατήρηση και ανάπτυξη ταλαντούχων στελεχών, το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ μόλις πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ παρουσίασε την εκτίμησή της για το ποσοστό ανεργίας α΄ τριμήνου 2024 στο 12,1%, εκπλήσσοντας αρνητικά ακόμη και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, χθες δημοσιοποίησε τις κενές θέσεις εργασίας, 70.826 στο σύνολο της οικονομίας, που αποτελούν αρνητικό ρεκόρ 15ετίας. Συγκεκριμένα, το αμέσως προηγούμενο δ΄ τρίμηνο του 2023 οι κενές θέσεις ήταν 41.120. Αρα μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο προκύπτει αύξηση της τάξης του 72,2%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά σε ετήσια βάση, αφού το α΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραφε μόλις 32.850 κενές θέσεις – ήτοι παρατηρείται αύξηση κατά 115,6%.

Και αυτό όταν η ανεργία κατά το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν στο 12,1%, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,3 μονάδες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο αλλά και κατά 1,5 μονάδα συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν από ένα έτος. Διαπιστώνεται έτσι ότι η αύξηση των κενών θέσεων εργασίας καταγράφεται σε μια περίοδο που το συνολικό ποσοστό ανεργίας όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά αντίθετα καταγράφει ανοδική τάση.

Μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο προκύπτει αύξηση της τάξης του 72,2% στις κενές θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αμέσως υψηλότερη καταγραφή κενών θέσεων εργασίας, 51.613, ήταν το α΄ τρίμηνο του 2009, δηλαδή ακριβώς πριν από 15 έτη, όταν η ανεργία βρισκόταν στο 9,1%.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας καταγράφονται σε σχετικές δραστηριότητες με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα (3,74% του συνόλου των μισθωτών του κλάδου), την παροχή νερού (2,76%), επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (2,59%), δημόσια διοίκηση και άμυνα (2,52%), κατασκευές (2,41%) και εκπαίδευση (2,13%). Τα στοιχεία αφορούν το γ΄ τρίμηνο του 2023 και γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάρχουν στις πρώτες θέσεις οι κλάδοι των καταλυμάτων – εστίασης και του χονδρικού εμπορίου. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι περισσότερες κενές θέσεις στο τέλος του 2023 εντοπίζονται στο χονδρικό και το λιανικό εμπόριο (18.600) και στην παροχή καταλύματος – εστίασης (10.700).

Η πορεία των κενών θέσεων εργασίας είναι αντιστρόφως ανάλογη από αυτήν του ποσοστού ανεργίας. Ετσι, κατά το α΄ τρίμηνο του 2021 οι κενές θέσεις εργασίας ήταν 6.685. Το β΄ τρίμηνο του 2022 οι κενές θέσεις εκτινάχθηκαν σε 27.246 και ακολούθησε το α΄ τρίμηνο του 2023 με 32.850 κενές θέσεις, για να κλείσει το δ΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους με 41.120 κενές θέσεις και να φθάσουμε στις 70.826 στο τέλος Μαρτίου 2024.

Καθώς οι εκτιμήσεις όλων των φορέων και οργανισμών είναι ότι η πορεία του ποσοστού ανεργίας θα είναι, έστω και με βραδύτερο ρυθμό, πτωτική, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οφείλουν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας, αλλά και την παροχή επαρκούς και ποιοτικής κατάρτισης τόσο σε αρχική όσο και σε συνεχιζόμενη βάση.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο μισθωτούς, είναι κενές θέσεις είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης και θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών. Στον αντίποδα, δεν θεωρούνται κενές θέσεις εργασίας οι θέσεις που θα καλυφθούν από μαθητευόμενους χωρίς αμοιβή, από εργολάβους, από προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με ή χωρίς αποδοχές, καθώς και από εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT