Στα 30 δισ. το κενό χρηματοδότησης της πράσινης ανάπτυξης

Στα 30 δισ. το κενό χρηματοδότησης της πράσινης ανάπτυξης

Το ΤΕΕ προχωράει τα έργα ψηφιοποίησης των υποδομών, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Στασινός

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Στα έργα ψηφιοποίησης που υλοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά το συνέδριο του ΤΜΕΔΕ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία της πλατφόρμας για το εθνικό μητρώο υποδομών, όπως και η ψηφιοποίηση και οριοθέτηση των υδατορεμάτων της χώρας. «Θέλουμε ό,τι υπήρχε σε χάρτινη μορφή είτε ήταν ένας φάκελος οικοδομικής άδειας είτε ήταν σχέδια για τα υδατορέματα να το έχουμε ηλεκτρονικά», ανέφερε ο κ. Στασινός. Πρόσθεσε ακόμη ότι προχωράει η δημιουργία «ψηφιακών διδύμων» για τις υποδομές της χώρας που θα επιτρέψουν, για παράδειγμα, να παρακολουθείται η συμπεριφορά του στεγάστρου Καλατράβα μέσω ειδικών αισθητήρων, ώστε να επιτυγχάνεται η προληπτική συντήρησή του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του εν λόγω υπουργείου αυξήθηκε από περίπου 320 εκατ. ευρώ σε άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης τόνισε πως δύο από τα τρία ευρώ που εισέρχονται στην οικονομία, στις επενδύσεις και στην πράσινη μετάβαση, προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους. Για το ΕΣΠΑ 2014-2020 ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως επιτεύχθηκε το 100% των στόχων και υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος μη απορρόφησης κονδυλίων στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027. Εκτίμησε ότι κατά την τρέχουσα χρονιά θα απορροφηθεί περίπου το 45% των δανείων που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, μέγεθος που αντιστοιχεί σε επενδύσεις 4 δισ. ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, τοποθέτησε μέχρι το 2030 το κενό χρηματοδότησης για παρεμβάσεις στο πεδίο της πράσινης ανάπτυξης –αφότου ολοκληρωθεί η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης– σε περίπου 30 δισ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, σημείωσε πως η ταχύτητα αντίδρασης της πολιτείας και του κατασκευαστικού κλάδου στο πρόσφατο τροχαίο ατύχημα του Ισθμού, όταν και ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, θα πρέπει εφεξής να αποτελέσει πρότυπο για τη χώρα στην προσπάθειά της να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT