Με… αγγλικούς κανόνες η αποτίμηση της Viva

Με… αγγλικούς κανόνες η αποτίμηση της Viva

Τι λένε η πλευρά Καρώνη και η JPMorgan μετά την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Μια υψηλότερη αποτίμηση της Viva θα διεκδικήσει η πλευρά Καρώνη στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων με την JPMorgan, με επιχείρημα την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει οι δύο πλευρές.

Το αγγλικό δικαστήριο απέρριψε ερμηνείες και των δύο πλευρών επί σημείων της συμφωνίας μετόχων. Από τη μια πλευρά απεφάνθη ότι στην αποτίμηση που θα κάνει τρίτος αποτιμητής θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η αξία από την ανάπτυξη της Viva στις ΗΠΑ. Απέρριψε έτσι το επιχείρημα της JPMorgan ότι η ανάπτυξη αυτή δεν μπορεί να αποτιμηθεί γιατί είναι αβέβαιη λόγω των ρυθμιστικών περιορισμών που έχει η ίδια ως αμερικανική τράπεζα.

Από την άλλη, απέρριψε το επιχείρημα της πλευράς Καρώνη πως η JPMorgan μπορεί να κάνει μόνο μία προσφορά. Η δικαστής απεφάνθη πως η JPMorgan μπορεί να υποβάλει έως τέσσερις προσφορές, με την τελευταία τον Ιούλιο του 2025. Στις τρεις πρώτες, εάν η προσφορά βασίζεται σε αποτίμηση κάτω από 5 δισ. δολ. για το σύνολο της Viva, η πλευρά Καρώνη μπορεί να την απορρίψει. Στην τέταρτη, το ελάχιστο όριο των 5 δισ. δεν υπάρχει και η πλευρά του ιδρυτή της Viva υποχρεούται να δεχθεί την αποτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή (εάν οι αποτιμήσεις αυτών που έχουν διορίσει οι δύο μέτοχοι απέχουν μεταξύ τους πολύ). Υπό αυτήν την έννοια, η απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου για τον τρόπο αποτίμησης έχει μεγάλη σημασία, καθώς θα καθορίσει τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις των δύο μερών.

Σε δήλωσή του ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Viva Χάρης Καρώνης καλεί «τους δύο μετόχους να προχωρήσουν με τη διαδικασία αποτίμησης που έχουν συμφωνήσει, η οποία είναι αυτή που αποτυπώνει την παρούσα και μελλοντική αξία της Viva». Η αποτίμηση, όπως σημειώνει, «θα λάβει πλέον υπόψη την πραγματική θέση της Viva στην αγορά, καθώς και ορθές οικονομικές προβλέψεις με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον έως το 2030, που απεικονίζουν το πλήρες εύρος των προοπτικών ανάπτυξης της εταιρείας τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Αμερική, αφήνοντας στο παρελθόν τις όποιες δικαστικές διαμάχες και διαφωνίες».

Στη δήλωσή του υποστηρίζει ότι «η απόφαση ορίζει ότι η Viva θα πρέπει να αποτιμηθεί επί τη βάσει της πλήρους δυναμικής της στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου του προσοδοφόρου πλάνου επέκτασης της εταιρείας στην Αμερική». Ως εκ τούτου η προσπάθεια της JPMorgan «να επαναδιατυπώσει τους όρους της συμφωνίας μετόχων, με σκοπό να επιβάλει να ληφθούν υπόψη στην αποτίμηση συγκεκριμένοι νομοθετικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στην JPMorgan (και όχι στη Viva), θα αλλοίωναν σημαντικά την αποτίμηση και θα μείωναν υπερβολικά την αξία της εταιρείας έως και 50%, προς όφελος της JPMorgan και εις βάρος των συμφερόντων των ιδρυτών της Viva και των άνω των 200 υπαλλήλων της που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του stock option», σημειώνει ο κ. Καρώνης.

Ως «εξαιρετικό αποτέλεσμα» χαρακτηρίζει την απόφαση από την πλευρά της η JPMorgan, σημειώνοντας ότι «το δικαστήριο έχει παράσχει τώρα ένα κρίσιμο βήμα για να προχωρήσουμε με δίκαιες και διαφανείς αποτιμήσεις – οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν την πώληση της Viva σύντομα, προτού η αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών Fintech “μαλακώσει” περαιτέρω. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη και επέκταση της Viva σε συνεργασία με την WRL προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και της ευρύτερης ελληνικής βιομηχανίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», καταλήγει η JPMorgan.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT