O δείκτης MSCI απέρριψε τα ευρωπαϊκά ομόλογα

O δείκτης MSCI απέρριψε τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Μετά την απόφαση η απόδοση των δεκαετών της Ε.Ε. σημείωσε άνοδο έξι μονάδων βάσης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα υποχώρησαν χθες και οι αποδόσεις τους σημείωσαν άνοδο καθώς απορρίφθηκε το αίτημα της Ε.Ε. για ένταξή τους στον δείκτη κρατικών ομολόγων MSCI. Η απόρριψη ανέκοψε ένα κύμα προσδοκιών των αγορών για επικείμενη ένταξη των ευρωπαϊκών ομολόγων στον εν λόγω δείκτη και ενδεχομένως και σε άλλους δείκτες κρατικών ομολόγων, το οποίο είχε δώσει ώθηση στα ευρωπαϊκά ομόλογα τους τελευταίους μήνες. Ετσι χθες η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Ε.Ε. σημείωσε άνοδο έξι μονάδων βάσης φτάνοντας στο 3,15% όταν η εταιρεία του δείκτη MSCI ανακοίνωσε την απορριπτική απόφασή της. Η απόφαση του εν λόγω δείκτη υπονομεύει τις προσπάθειες της Ε.Ε. να καταστήσει πιο ελκυστικό το κοινό χρέος που έχει εκδώσει.

Εως τώρα η Ε.Ε. αντιμετωπίζεται από τις εταιρείες των διεθνών δεικτών ομολόγων ως υπερεθνική οντότητα που εκδίδει χρέος και όπως τονίζει η Ε.Ε., αυτός είναι και ο λόγος που το κόστος του δανεισμού της είναι υψηλότερο από εκείνο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τον ίδιο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά του το Bloomberg, το αίτημα για ένταξη των ευρωπαϊκών ομολόγων στον εν λόγω δείκτη στοιχειοθετεί ακανθώδες θέμα δεδομένου ότι η Ε.Ε. αποτελείται από πολλά εθνικά κράτη και διχάζεται μονίμως από διαφορετικά εθνικά συμφέροντα και επί πολλών διαφορετικών ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας. Ανάμεσά τους και ίσως από τα σημαντικότερα αυτό καθ’ εαυτό το ζήτημα της έκδοσης κοινού χρέους επί του οποίου υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες. Πολλοί επενδυτές έχουν, πάντως, στηρίξει το σχετικό αίτημα της Ε.Ε. για ένταξη των τίτλων της στους δείκτες κρατικών ομολόγων.

Σχολιάζοντας σχετικά ομάδα στελεχών της Citigroup τόνισε πως η απόφαση του MSCI «δεν συνάδει με τις προσδοκίες μας ούτε με τις προσδοκίες της αγοράς» και εξέφρασε τη δυσοίωνη εκτίμηση πως «η απόρριψη θα αποθαρρύνει άλλες εταιρείες δεικτών που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για το θέμα στο εγγύς μέλλον». Πράγματι η εταιρεία του MSCI δεν ήταν η μόνη που εξέτασε το ενδεχόμενο ένταξης των ευρωπαϊκών ομολόγων στον δείκτη της. Τον Απρίλιο εγκαινίασε σχετικές διαβουλεύσεις και η Intercontinental Exchange που αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της τον Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT