Αναταραχή στα γαλλικά ομόλογα λόγω ελλειμμάτων, χρέους και πρόωρων εκλογών

Αναταραχή στα γαλλικά ομόλογα λόγω ελλειμμάτων, χρέους και πρόωρων εκλογών

Τι φοβούνται οι επενδυτές, γιατί πιέζονται οι τράπεζες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα. Τελικά, όμως, αυτός είναι ο λόγος που προκάλεσαν τέτοιους τριγμούς οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Γαλλία δεν αντιμετώπισε ποτέ ουσιαστική πίεση για να θέσει σε τάξη τα οικονομικά της, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα ενώ εντείνεται η ανησυχία για το αυξανόμενο χρέος της. Και τώρα ο Γάλλος πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες εκλογές και αυτό δεν άρεσε στους επενδυτές καθώς την θέτουν πλέον όλο και περισσότερο μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, τις άλλοτε υπερχρεωμένες χώρες της προ δεκαπενταετίας κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Η αντίδρασή τους στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών της Γαλλίας θύμισε μέρες της διετίας 2010-2012 καθώς το ευρώ υποχώρησε κατά 1,3% μέσα σε δύο ημέρες όπως και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν.

Τα καλά νέα είναι πως η Γαλλία δεν είναι αυτό που ήταν οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης το 2010 καθώς αυτές είχαν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Τα κακά νέα είναι, όμως, ότι η κατάσταση της Γαλλίας επιδεινώνεται. Τον περασμένο μήνα την υποβάθμισε ο οίκος S&P Global επικαλούμενος το υψηλό χρέος της και τα επίμονα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματά της. Και τη Δευτέρα, αμέσως μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, την προειδοποίησε και ο οίκος Moody’s πως πρόκειται για αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις δυνατότητές της να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. Και εντός των ημερών αναμένεται να αντιμετωπίσει κρούση της Κομισιόν για τον υπερβολικό δανεισμό της. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Γαλλία δεν είναι η μεγαλύτερη αγορά ομολόγων του κόσμου και δεν υποστηρίζεται από το ισχυρότερο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.

Ακριβώς επειδή η Γαλλία δεν πιέστηκε ποτέ για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, η εικόνα της σήμερα είναι ανησυχητική αν συγκριθεί με τις χώρες που το 2012 έθεσαν σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρωζώνης. Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία παρουσιάζουν σήμερα δημοσιονομικά πλεονάσματα σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ισπανία παρουσιάζει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Ολες αυτές οι χώρες υιοθέτησαν πολιτικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις και οι οικονομίες τους αναπτύσσονται. Ολες αυτές οι χώρες ζούσαν με περισσότερη ευημερία από όση τους επέτρεπαν οι οικονομίες τους και γι’ αυτό δυσκολεύτηκαν πολύ να βάλουν τα οικονομικά τους σε τάξη. Η Ιταλία που επλήγη τελευταία εξακολουθεί να δαπανά εκτεταμένα όπως ακριβώς και η Γαλλία.

Ισως η Γαλλία χρειάζεται ένα σοκ για να αντιληφθεί την ανάγκη να αλλάξει ρότα.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει συστηματικά παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωζώνης για το δημοσιονομικό έλλειμμα, που φέτος αναμένεται να φτάσει στο 5,1% του ΑΕΠ της χώρας. Και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν υπόσχεται να αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες. Και βέβαια πρόσθετη πηγή κινδύνου για τη Γαλλία είναι οι τράπεζές της καθώς το τραπεζικό της σύστημα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη.

Οταν αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, οι τράπεζες πλήττονται όπως κατέδειξε τη Δευτέρα η πτώση των μετοχών τους. Και όταν εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο να χρειαστεί διάσωση τραπεζών, οι αποδόσεις ανεβαίνουν και η κατάσταση επιδεινώνεται. Και οι αγορές προειδοποιούν τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι αποδόσεις των δεκαετών γαλλικών ομολόγων υπερέβησαν μέσα στην εβδομάδα εκείνες των ομολόγων της Πορτογαλίας και έφτασαν εκείνες της Ισπανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT