Η ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας

Η ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας

Οι εκτιμήσεις της Fed και οι προοπτικές μείωσης των επιτοκίων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελπίδες για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες και ενδυνάμωσαν τις μετοχές των αμερικανικών ομίλων φέτος, ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω χάρη στα ενθαρρυντικά στοιχεία του πληθωρισμού και στις δηλώσεις στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με τη σημειωθείσα πρόοδο σε αυτό το μέτωπο. Κι ενώ μια σειρά διαδοχικών καταγραφών, με υψηλότερο τον δείκτη του πληθωρισμού σε σύγκριση με το αναμενόμενο, έθετε εν αμφιβόλω αυτό το αφήγημα λίγο καιρό πριν, ήρθαν τα δεδομένα της Τετάρτης να δείξουν πως οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμειναν απροσδόκητα αμετάβλητες τον Μάιο, δίνοντας πιθανώς το περιθώριο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίασή της ο πρόεδρός της Ζερόμ Πάουελ επισήμανε ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε χωρίς να επιφέρει πλήγμα στην οικονομία και ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως η δεδομένη τάση δεν θα συνεχιστεί. Συν τοις άλλοις επανέλαβε ότι πριν αποφασισθεί η περιστολή στο κόστος δανεισμού θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω στοιχεία ότι οι τιμές υποχωρούν. Πάντως, τα στελέχη της Fed χαλάρωσαν τις προβλέψεις για το πόσο επιθετικά θα μειώσουν τα επιτόκια φέτος από τρεις κινήσεις κατά 25 μονάδες βάσης σε μόλις μία, αν και η μετατόπιση αυτή αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές.

«Η Fed διαμηνύει πως τα τελευταία μέτρα που πρέπει να διανύσει προ της εκπλήρωσης του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό είναι περισσότερα, αν και η αγορά εξακολουθεί να πιστεύει σε αξιοπρεπείς προοπτικές εργασίας και ανάπτυξης που τείνουν προς μια ήπια προσγείωση», παρατηρεί ο Σάραμπ Σαντ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην T. Rowe Price. «Η Fed καταλήγει στο ότι οι ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας έχουν περιοριστεί σαφώς». Το αφήγημα της ήπιας προσγείωσης ήταν σημαντικό για τις αγορές τους τελευταίους μήνες, ενώ το 2024 ξεκίνησε για το επενδυτικό κοινό προβλέποντας περικοπές στο κόστος δανεισμού κατά 150 μονάδες βάσης και πλέον για φέτος. Στη συνέχεια επενδυτές και συναλλασσόμενοι άρχισαν να αναδιπλώνονται όταν κατέστη εμφανές ότι η οικονομία ήταν πολύ ισχυρή για να χαλαρώσει η Fed τη νομισματική πολιτική, χωρίς να διακινδυνεύσει εκ νέου αναθέρμανση του πληθωρισμού.

«Η αγορά συντάχθηκε με την προοπτική της ομαλής προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δηλώνει πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο Μάθιου Μίσκιν, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην John Hancock Investment Management. «Αυτό που πραγματικά ήθελε η αγορά ήταν μειώσεις επιτοκίων φέτος και νομίζω ότι πλέον θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή». Ωστόσο, η ανάπτυξη παρέμεινε ανθεκτική και τα εταιρικά κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες, θεμελιώνοντας την άποψη ότι η οικονομία ήταν ανθεκτική στον υψηλό αναπτυξιακό ρυθμό και τροφοδοτούσε την αισιοδοξία των επενδυτών.

Η Κάρολ Σλάιφ, επικεφαλής επενδύσεων στο BMO Family Office, εμμένει στην άποψή της ότι η αμερικανική οικονομία θα εξακολουθήσει τη δυναμική της απόδοση μέχρι το τέλος του έτους μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή και την έλλειψη σημαντικών εκπλήξεων από τη συνεδρίαση της Fed. Ωστόσο, τέλος, είναι ορατός ο κίνδυνος η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων για πολύ καιρό ακόμη, πιθανώς βλάπτοντας την οικονομική ανάπτυξη, όπως τονίζει ο Ντον Ελενμπέργκερ, πρώτος τη τάξει διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Federated Hermes. «Η Fed λαμβάνει τα δεδομένα που θέλει να μελετήσει, αλλά την ίδια στιγμή βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Θέλει πραγματικά να μειώσει τα επιτόκια, αλλά δεν έχει επαρκή δεδομένα, ενώ φοβάται ότι όσο περισσότερο διατηρηθεί το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού πάνω από 5%, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT