Ερχεται νομοσχέδιο για τις «μικρές ΔΕΗ»

Ερχεται νομοσχέδιο για τις «μικρές ΔΕΗ»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Hρθε η ώρα του νομοσχεδίου για τις λεγόμενες «μικρές ΔΕΗ», δηλαδή για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου και τον εκσυγχρονισμό των θυγατρικών του, στα πρότυπα της ΔΕΗ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης το είχε προαναγγείλει από το τέλος του προηγούμενου χρόνου για το δεύτερο τρίμηνο φέτος και πράγματι σήμερα το παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο. Προβλέπεται επίσης η σύσταση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στο πλαίσιο του Υπερταμείου, ενός επενδυτικού εργαλείου στα πρότυπα αντίστοιχων του εξωτερικού, που θα αξιοποιούν τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων για να χρηματοδοτούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με έμφαση στην κατεύθυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το ψηφιακό τέλος συναλλαγών, που θα αντικαταστήσει το χαρτόσημο.

Η εισαγωγή στο Χ.Α. της Korinthian Foods

Για μερικούς μήνες –πιθανόν το φθινόπωρο– μετατίθεται η εισαγωγή της Korinthian Foods στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κρίθηκε ότι οι συνθήκες της αγοράς τότε θα είναι ευνοϊκότερες για το μεγάλο αυτό βήμα και η αποτίμηση της εταιρείας μεγαλύτερη, καθώς μάλιστα αναμένεται να έχει προβεί και σε νέες συμφωνίες με πελάτες. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα φέρεται να προέβλεπε την εισαγωγή της εταιρείας βιομηχανικού κέτερινγκ στο Χ.Α. στις αρχές Ιουλίου, με τη σχετική προετοιμασία μάλιστα να έχει γίνει ήδη τόσο από την Korinthian Foods όσο και από τον ανάδοχο.

Το κόστος της διάβρωσης των ελληνικών ακτών

Στο άγνωστο, σε μεγάλο βαθμό, πρόβλημα της διάβρωσης των ελληνικών ακτών λόγω κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε χθες στο συνέδριο του ΤΜΕΔΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Οπως αποκάλυψε, το φαινόμενο αυτό προκαλεί ετήσιο κόστος 2,6 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές παραλίες να χάνουν ένα μέτρο κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή, για την εξασφάλιση της αδειοδότησης έργων προστασίας των ακτών απαιτούνται έως και δυόμισι χρόνια, όπως σχολίασε. Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 20.000 χλμ. ακτογραμμής.

Οι νέες συμβάσεις και οι καθυστερήσεις

Σημαντικές είναι οι καθυστερήσεις στην υπογραφή των νέων συμβάσεων, τόσο έργων του Δημοσίου όσο και έργων ΣΔΙΤ, κάτι που πλέον δεν μένει ασχολίαστο και από τα ηγετικά στελέχη των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Παρότι αυτό μπορεί, έστω παροδικά, να εξυπηρετεί την απρόσκοπτη υλοποίηση του ήδη μεγάλου όγκου έργων, καθώς δεν ασκείται περαιτέρω πίεση στους μηχανισμούς παραγωγής (προσωπικό και μηχανήματα) των εταιρειών, εντούτοις δεν λείπουν και οι «μουρμούρες», καθώς οι προσφορές έχουν δοθεί με συγκεκριμένους όρους, που σήμερα ενδεχομένως να είναι διαφορετικοί και ως εκ τούτου να αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα του εκάστοτε έργου.

Κόντρα για τις τιμές μεταξύ σούπερ μάρκετ   

Πόλεμος, και μάλιστα δημοσίως, ξέσπασε ανάμεσα στα σούπερ μάρκετ για το ποιο είναι φθηνότερο, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τη Lidl και την ΑΒ. Η Lidl ανήρτησε στην ιστοσελίδα της τιμοληψία 14 προϊόντων από δικό της κατάστημα, από κατάστημα ΑΒ και από κατάστημα Σκλαβενίτη, υποστηρίζοντας ότι το δικό της «καλάθι» είναι το φθηνότερο από αυτό των δύο άλλων αλυσίδων. Αυτό προκύπτει με βάση τη σύγκριση ανά τεμάχιο ή ανά κιλό ή ανάλογα με τη μονάδα μέτρησης σε κάθε προϊόν. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν και οι αποδείξεις από τις τρεις αλυσίδες, όπου προκύπτει ότι το ποσό στην ΑΒ είναι το χαμηλότερο μεταξύ των τριών, αλλά για διαφορετικές συσκευασίες. Η ΑΒ «σήκωσε το γάντι» και με ανάρτηση χθες το βράδυ στο Facebook ευχαριστεί τη Lidl Hellas που ψώνισε από την ΑΒ και προσθέτει ότι την έκανε μέλος του προγράμματος πιστότητας AB Plus για να κάνει ακόμη φθηνότερες αγορές.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT