Βρετανία: Εκατομμυριούχοι σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα αν εφαρμόσουν οι Εργατικοί το φορολογικό τους πρόγραμμα

Βρετανία: Εκατομμυριούχοι σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα αν εφαρμόσουν οι Εργατικοί το φορολογικό τους πρόγραμμα

Τράπεζες και οικονομικοί σύμβουλοι πολυεκατομμυριούχων της Βρετανίας λένε ότι ορισμένοι πελάτες ίσως εγκαταλείψουν τη χώρα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Τράπεζες και οικονομικοί σύμβουλοι πολυεκατομμυριούχων της Βρετανίας λένε ότι ορισμένοι πελάτες μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα εάν οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές τον επόμενο μήνα και προχωρήσουν σε σχέδια για την κατάργηση της φορολογικής προστασίας στον υπεράκτιο πλούτο που ήθελαν να κληροδοτήσουν σε παιδιά ή εγγόνια τους.

Το Εργατικό Κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις και δημοσίευσε το μανιφέστο του χθες, Πέμπτη, στοχεύει τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, για να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα δημοσίων δαπανών που επικεντρώνεται στα σχολεία, στην πρόνοια, την ενεργειακή μεταρρύθμιση και την Εθνική Υπηρεσία Υγείας.

Περίπου 70.000 άνθρωποι που ζουν στη Βρετανία αλλά πληρώνουν ελάχιστο ή καθόλου φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα χρήματα που κερδίζουν στο εξωτερικό αντιμετώπιζαν ήδη υψηλότερους λογαριασμούς, αφότου η σημερινή Συντηρητική κυβέρνηση δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα καταργήσει σταδιακά αυτό το καθεστώς non-dom με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, σε προτάσεις που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο, οι Εργατικοί δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν ταχύτερα στην κατάργηση της ελάφρυνσης για το εισόδημα που αποκτάται από το εξωτερικό και θα επεκτείνει το φορολογικό καθεστώς κληρονομιάς της Βρετανίας, για να συμπεριλάβει ξένα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται σε καταπιστεύματα που έχουν σχεδιαστεί για τον μετριασμό τέτοιων εισφορών.

Οι επικριτές λένε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να κάνουν στη «χλιαρή», όπως τη χαρακτηρίζει το Reuters, οικονομία της Βρετανίας περισσότερο κακό παρά καλό, καθιστώντας τη χώρα λιγότερο ελκυστικό μέρος για να ζήσουν και να επενδύσουν οι πλούσιοι του κόσμου, μειώνοντας τα συνολικά φορολογικά έσοδα αντί να τα αυξάνουν.

Ρεκόρ φορολογίας

Οι οικονομολόγοι λένε ότι τα συνολικά επίπεδα φορολογίας είναι πιθανό να προσεγγίσουν το υψηλό όλων των εποχών όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές, παρά τις υποσχέσεις και των δύο κύριων κομμάτων να μην αυξήσουν τους σημαντικούς φορολογικούς συντελεστές.

Οι Εργατικοί είπαν ότι δεν θα αυξήσουν τον φόρο εισοδήματος ή τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης της Εθνικής Ασφάλισης στους εργαζομένους. Ωστόσο, έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των οφειλόμενων φόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και των εισπραχθέντων φόρων, οι οποίοι διευρύνθηκαν κατά 5 δισ. λίρες σε 36 δισ. λίρες (42 δισ. ευρώ) το φορολογικό έτος 2021-22.

Η Κάθριν ντε Μέιντ, συνεργάτιδα στο δικηγορικό γραφείο Burges Salmon, είπε ότι οι μεγαλύτεροι πελάτες της δεν έχουν αντίρρηση να πληρώσουν υψηλότερο φόρο επί των κερδών και των κεφαλαιουχικών κερδών, αλλά η πρόταση για τον φόρο κληρονομιάς συνιστά «αθέτηση συμφωνίας» για τουλάχιστον τρεις από αυτούς.

«Ο φόρος κληρονομιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλός στο 40% και (οι πελάτες) δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτόν τον φορολογικό συντελεστή για περιουσιακά στοιχεία που συχνά αποκτήθηκαν πολλά χρόνια πριν να έχουν οι ίδιοι οποιαδήποτε σχέση με τη Βρετανία. Θα προτιμούσαν να φύγουν εντελώς», είπε η Κ. ντε Μέιντ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT