Χωρίς κρατική αποζημίωση για φυσικές καταστροφές εταιρείες με τζίρο άνω των 2 εκατ.

Χωρίς κρατική αποζημίωση για φυσικές καταστροφές εταιρείες με τζίρο άνω των 2 εκατ.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που δόθηκε σε διαβούλευση

3' 12" χρόνος ανάγνωσης

Εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής, δηλαδή από κάθε μορφή αποζημίωσης, οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ για υλικές ζημιές στα περιουσιακά τους στοιχεία που προκαλούνται από πυρκαγιά που προκλήθηκε από φυσικά αίτια, πλημμύρα και σεισμό.

Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που δόθηκε σε διαβούλευση, υλοποιώντας την κυβερνητική δέσμευση για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων που έχουν τζίρο άνω των 2 εκατ, ευρώ. Το νομοσχέδιο είχε προαναγγελθεί μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα «Daniel» στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και επιδιώκει να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει στην ασφάλιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας κυρίως στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Η σχετική υποχρέωση τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025, προβλέποντας μάλιστα και αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν.

Η ασφάλιση, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο, «θα καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται από πυρκαγιά που προκλήθηκε από φυσικά αίτια, πλημμύρα και σεισμό στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα, και για ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού».

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς κάνουν λόγο για σημαντική εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση των εργασιών του κλάδου, καλύπτοντας τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων «με υπολογίσιμο» τζίρο και άρα σημαντικές απώλειες σε περίπτωση φυσικών καταστροφών είτε στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό, είτε σε προϊόντα. Οπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της AON Greece –μέλος του παγκόσμιου ομίλου συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα διαχείρισης κινδύνων– Γιώργος Δαλιάνης, «το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση ενισχύοντας την ασφαλιστική συνείδηση στη βάση και των αυξημένων κινδύνων που συνεπάγεται η κλιματική κρίση». Για την αποτελεσματικότερη κάλυψη των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών στο υπόμνημα που υπέβαλε προτείνει μάλιστα την προσθήκη των κινδύνων θύελλα, καταιγίδα, χιόνι, χαλάζι, που επίσης σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή.

Προβληματικό, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από την αγορά το όριο για ασφάλιση του 70% των περιουσιακών στοιχείων, χωρίς αντίστοιχο όριο αποζημίωσης, όπως προβλέπει η ασφαλιστική πρακτική. «Το όριο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ασφάλιση μεγάλων επιχειρηματικών κινδύνων», εξηγεί ο κ. Δαλιάνης, «καθιστώντας ακόμη και ανέφικτη σε κάποιες περιπτώσεις την ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ασύμφορα κοστοβόρα». Την άποψη αυτή υποστηρίζει και η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών προτείνοντας «τη διαγραφή του αναφερόμενου ποσοστού 70% και τη ρύθμιση της κάλυψης με συμφωνία ασφαλισμένου – ασφαλιστή».

Στο υπόμνημα που υπέβαλε η Ενωση προτείνεται να διευρυνθεί σταδιακά ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα ισχύσει η υποχρεωτική κάλυψη και από τα 2 εκατ. ευρώ να καλύψει και αυτές με τζίρο 1 εκατ. ευρώ και 0,5 εκατ. ευρώ το 2026 και το 2027 αντίστοιχα. Αντί της επιβολής προστίμου προτείνεται μάλιστα να καθιερωθεί ο έλεγχος των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ αφορά περίπου 16.300 μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως πραγματοποιούν το 87,5% του τζίρου της αγοράς, σηματοδοτώντας την επέκταση της ασφάλισης σε ένα σημαντικό τμήμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με βάση τις εκτιμήσεις της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο αριθμός των ασφαλισμένων επιχειρήσεων δεν ξεπερνάει το ένα τρίτο των επιχειρήσεων της χώρας, που με τη μορφή νομικών προσώπων –χωρίς δηλαδή τις ατομικές επιχειρήσεις– υπολογίζονται κοντά στις 600.000.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη σύσταση στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρατηρητηρίου ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, σκοπός του οποίου θα είναι η κατάρτιση της εθνικής στρατηγικής για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και η παρακολούθηση του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο της προστασίας και στήριξης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της εθνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT