Νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 25.000 ανέργους 18 έως 29 ετών

Νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 25.000 ανέργους 18 έως 29 ετών

Στους συμμετέχοντες καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ, μηνιαίως, αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

Από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ανακοινώθηκε πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στο «Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας – Προεργασία για νέους ανέργους 18-29 ετών», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο της πρόσκλησης είναι η προετοιμασία 25.000 εγγεγραμμένων ανέργων όλης της χώρας στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ, που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, ηλικίας 18 έως 29 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε εργασιακό περιβάλλον του ιδιωτικού τομέα ενόψει της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, «πάροχοι θέσεων απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας» της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Οι πάροχοι, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν, εντάσσονται στο πρόγραμμα ως εξής:

– Με προσωπικό 0-3 άτομα μπορούν να ενταχθούν για έναν ωφελούμενο.

– Με προσωπικό 4-9 άτομα μπορούν να ενταχθούν για δύο ωφελουμένους.

– Με προσωπικό 10-19 άτομα μπορούν να ενταχθούν για τρεις ωφελουμένους.

– Με προσωπικό 20-30 άτομα μπορούν να ενταχθούν για πέντε ωφελουμένους.

– Με προσωπικό 31-50 άτομα μπορούν να ενταχθούν για οκτώ ωφελουμένους.

– Πάροχοι με προσωπικό άνω των 50 ατόμων μπορούν να ενταχθούν για αριθμό ωφελουμένων που αντιστοιχεί το ανώτατο στο 20% του συνολικού απασχολούμενου προσωπικού κατά την αίτηση και έως 20 ωφελουμένους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στη δράση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά). Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού κατά την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου τριμήνου είναι ίδιος και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης –ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού–, είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης στη δράση.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι συνολικά 25.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18 έως 29 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 30ό), απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης ούτε απασχολούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 και μέχρι την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η διάρκεια της προεργασίας ορίζεται σε 7 μήνες πλήρους απασχόλησης. Οι ωφελούμενοι μπορούν να απουσιάσουν μέχρι 25 ημέρες προεργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, με την υποχρέωση επιμήκυνσης του προγράμματος για αντίστοιχο αριθμό ημερών μέχρι τη συμπλήρωση των 175 ημερών ασφάλισης / προεργασίας.

Επιπλέον:

– Για την περίοδο θερινών διακοπών ή αργιών ή/και για εργάσιμες ημέρες κατά τις οποίες η επιχείρηση μένει κλειστή (έως 30 ημέρες προεργασίας).

– Σε περίπτωση απουσίας του ωφελουμένου λόγω ασθένειας.

Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προεργασίας καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ, μηνιαίως, αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό. Επιπροσθέτως καταβάλλεται και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Το επίδομα αδείας καταβάλλεται στους ωφελουμένους μετά τη λήξη του προγράμματος της προεργασίας. Το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται μετά την καταβολή της αποζημίωσης του Δεκεμβρίου εκάστου έτους και το δώρο Πάσχα αντιστοίχως μετά την καταβολή της αποζημίωσης του Απριλίου εκάστου έτους, καθότι υπολογίζονται με βάση τις πραγματικές ημέρες προεργασίας.

Ο πάροχος/επιχείρηση υποχρεούται να διατηρεί μηνιαίο παρουσιολόγιο υπογεγραμμένο από τον ωφελούμενο και τον πάροχο, για κάθε ημέρα προεργασίας, πρωτότυπο του οποίου παραμένει στον φάκελο του προγράμματος που τηρεί ο πάροχος/επιχείρηση. Οι πάροχοι πιστοποιούν στη ΔΥΠΑ την προεργασία των ωφελουμένων, προκειμένου να καταβληθεί το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος. Ο ωφελούμενος που αποχωρεί από μια θέση αποζημιώνεται για τις ημέρες που συμμετείχε στο πλαίσιο προεργασίας στον πάροχο/επιχείρηση.

Για την ένταξη στο πρόγραμμα οι πάροχοι/επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη διαδικτυακή πύλη https://www.gov.gr/ στην ενότητα «Συμμετοχή επιχειρήσεων / εργοδοτών σε προγράμματα επιχορηγούμενης απασχόλησης ανέργων». Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια υπηρεσία (ΚΠΑ2).

Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ (www.dypa.gov.gr) ή του ΕΣΠΑ (www.espa.gr).

Η δράση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την κάλυψη όλων των θέσεων ή την εξάντληση του προϋπολογισμού.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT