Πάνος Παναγιωτόπουλος στην «Κ»: Yπάρχει ο κίνδυνος του υπερτουρισμού

Πάνος Παναγιωτόπουλος στην «Κ»: Yπάρχει ο κίνδυνος του υπερτουρισμού

Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετική για την Αθήνα, το επενδυτικό μας πλάνο ξεπερνάει τα 75 εκατ. ευρώ

4' 5" χρόνος ανάγνωσης

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 75 εκατ. για την ανακαίνιση των ξενοδοχείων του ξεκινάει o όμιλος Donkey Hotels, συμφερόντων της οικογένειας Δάκη Ιωάννου, με πρόεδρο τον Χρήστο Ιωάννου. Παράλληλα αξιολογεί την επέκτασή του και σε άλλα νησιά, πέραν της Σαντορίνης, αλλά και σε πόλεις.

Πάνος Παναγιωτόπουλος στην «Κ»: Yπάρχει ο κίνδυνος του υπερτουρισμού-1Οπως εξηγεί μιλώντας στην «Καθημερινή» ο διευθύνων σύμβουλος της Donkey Hotels, Πάνος Παναγιωτόπουλος (φωτ.), η φετινή χρονιά είναι εξαιρετική για την Αθήνα με τις πληρότητες αλλά και τις τιμές να αυξάνονται, μια τάση που προβλέπει πως θα συνεχιστεί. Επισημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να προσέξει τη διολίσθηση σε μία κρίση υπερ-τουρισμού και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπερβεί τον αριθμό των επισκεπτών που μπορεί να εξυπηρετήσει. Διότι τότε «υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να χαθεί η ελληνική ταυτότητα και ο παραδοσιακός χαρακτήρας ο οποίος μας διαφοροποιεί από τους άλλους προορισμούς». Χαρακτηρίζει τις πολιτικές βιωσιμότητας βασικό πυλώνα ανάπτυξης και διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί πώλησης των ξενοδοχείων του ομίλου που έχει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ΙnterContinental, Semiramis, New και Periscope στην πρωτεύουσα και Nous στη Σαντορίνη.

– Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ως προορισμός η Αθήνα; Είστε ευχαριστημένος με τις πληρότητες;

– Το 2024 είναι μία πολύ καλή χρονιά για την Αθήνα, με σταθερά αυξανόμενες πληρότητες, μια δυναμική που θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί. Πιο ενθαρρυντική είναι όμως η σημαντική αύξηση της μέσης τιμής δωματίου που τοποθετεί την Αθήνα πλέον πιο κοντά σε τιμές ανταγωνιστικών προορισμών. Βλέποντας τη θετική προοπτική της Αθήνας, έπειτα από 20 χρόνια αποφασίστηκε και προσλήφθηκε ένας νέος γενικός διευθυντής o οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με το ΙnterContinental Athens που χειριζόμουν εγώ, ώστε να μπορέσω να ασχοληθώ με την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου και την ενίσχυση της κερδοφορίας.

– Θεωρείτε ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο υπερτουρισμού η Ελλάδα και ειδικά οι δημοφιλείς προορισμοί της; Πώς διασφαλίζετε τη βιωσιμότητα της λειτουργίας των ξενοδοχείων σας;

– Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα στον τομέα του Τουρισμού, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει ο κίνδυνος του υπερ-τουρισμού. Ως μία μικρή χώρα πρέπει να προσέξουμε να μην υπερβούμε τοv αριθμό των επισκεπτών που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε δεδομένων των υποδομών που διαθέτουμε, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να χαθεί η ελληνική ταυτότητα και ο παραδοσιακός χαρακτήρας ο οποίος μας διαφοροποιεί από τους άλλους τουριστικούς προορισμούς. Αντίστοιχα πρέπει να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε και το επίπεδο υπηρεσιών ώστε να αυξηθεί η προσέλκυση επισκεπτών μεγαλύτερης αγοραστικής δύναμης. Αναφορικά τώρα με το θέμα της βιωσιμότητας, δεν είναι πρόκληση αλλά βασικός πυλώνας ανάπτυξης, ειδικά για τη χώρα μας που ξεχωρίζει για τη φυσική της ομορφιά και η διαχείριση των πόρων μας πρέπει να συμβαδίζει με αυτή.

– Εχετε σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ξενοδοχείων σας;

– Το 2022 ανοίξαμε το πρώτο μας Resort, εκτός Αθηνών, στη Σαντορίνη. Το Nous, ένα πολυτελές ξενοδοχείο 119 δωματίων σε μια έκταση 40 στρεμμάτων, το οποίο δίνει μια διαφορετική αίσθηση γαλήνης και άνεσης. Είναι μία νέα πρόταση για τη Σαντορίνη, υψηλού επιπέδου διακοπών σε ευρύχωρες πολυτελείς εγκαταστάσεις με πληθώρα δραστηριοτήτων. Πλέον αξιολογούμε την επέκταση του χαρτοφυλακίου μας και σε άλλα νησιά και πόλεις, με βασικό κίνητρο την κερδοφορία του ομίλου.

Ως μία μικρή χώρα πρέπει να προσέξουμε να μην υπερβούμε τοv αριθμό των επισκεπτών που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε.

– Ποιο είναι το τρέχον επενδυτικό σας πρόγραμμα;

– Το επενδυτικό μας πλάνο υπερβαίνει τα 75 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία και αποτελεί συνδυασμό της ριζικής ανακαίνισης του InterContinental –η οποία αναμένεται να στοιχίσει περί τα 35 εκατομμύρια–, συγκεκριμένων παρεμβάσεων στα υφιστάμενα ξενοδοχεία μας αλλά και σχεδιασμό νέων ξενοδοχειακών μονάδων.

– Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί πολλά περί ενδεχόμενης αποχώρησης του βασικού σας μετόχου. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε αν ισχύει και ποια είναι τα σχέδια της ιδιοκτησίας;

– Κατά διαστήματα υπάρχουν ανυπόστατες φήμες, αναφορικά με ενδεχόμενη αποχώρηση του βασικού μας μετόχου, με κορυφαία τα περί δήθεν μετατροπής του ξενοδοχείου σε νοσοκομείο. Αλλά οι φήμες αυτές έχουν διαψευσθεί. Ο βασικός μας μέτοχος πιστεύει στις θετικές μελλοντικές προοπτικές του κλάδου. Αυτό αποδεικνύεται από τη συνεχή συνεισφορά σημαντικών κεφαλαίων την τελευταία τριετία, καθώς επίσης και από το επενδυτικό μας πλάνο. Είμαστε ωστόσο αποδέκτες προσεγγίσεων για συνεργασίες από διαφόρους επενδυτές, κάτι που θα εξετάζαμε μόνον για μειοψηφική συμμετοχή τους και εφόσον αυτό εξυπηρετούσε την περαιτέρω και ταχύτερη ανάπτυξη του ομίλου.

– Αντιμετωπίζετε κι εσείς θέματα ελλείψεων προσωπικού;

– Μετά την πανδημία πράγματι η εύρεση καταρτισμένου προσωπικού έχει γίνει δύσκολη και αυτό δημιουργεί εποχικά προβλήματα. Επιδιώκουμε να προσφέρουμε ένα εργασιακό περιβάλλον με ανταγωνιστικές απολαβές και προοπτικές εξέλιξης ως μακροπρόθεσμη λύση σε ένα θέμα που πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στον κλάδο.

– Δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα σε στοιχεία όπως η τέχνη, ο σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική. Εκτιμάται ότι σας προσδίδει αυτό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

– Αυτό αποτελεί όραμα του Δάκη Ιωάννου και αυτό μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό και μας προσδίδει μία μοναδικότητα. Οι επισκέπτες πλέον δίνουν έμφαση στις εμπειρίες στα ταξίδια τους, και η διαφοροποίηση αυτή που προσφέρουμε μέσω της τέχνης συνδράμει σε αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT