Σουηδία: Αύξηση δομικού πληθωρισμού λόγω Τέιλορ Σουίφτ

Σουηδία: Αύξηση δομικού πληθωρισμού λόγω Τέιλορ Σουίφτ

Ο δείκτης στη Σουηδία ανήλθε στο 3% μετά τις τρεις συναυλίες της δημοφιλούς τραγουδίστριας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Απρόσμενη αύξηση κατέγραψε ο δομικός πληθωρισμός τον Μάιο στη Σουηδία, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο, δυσχεραίνοντας το έργο της Riksbank, που έχει αρχίσει ήδη να μειώνει το κόστος δανεισμού.

Ο δείκτης που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τις συνέπειες των μεταβολών στα επιτόκια αυξήθηκε 3% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Σουηδίας, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 2,6% και η κεντρική τράπεζα είχε κάνει πρόβλεψη για 2,9%.

Ενα μέρος της αύξησης των τιμών αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των καταλυμάτων, καθώς οι θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ κατέκλυσαν την πρωτεύουσα της χώρας για να παρακολουθήσουν τις τρεις συναυλίες που έδωσε εκεί, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι τιμές των ειδών ένδυσης, των τροφίμων και των ταξιδιών. Οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 11% από τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Μάιο του 2019 και μεγαλύτερη από τον Μάιο του περασμένου έτους, όταν δύο συναυλίες της Μπιγιονσέ στην πρωτεύουσα προσείλκυσαν περίπου 100.000 θεατές.

Σημειωτέον ότι η πρόσφατη αποκλιμάκωση των τιμών είχε ωθήσει την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας στην έναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η Riksbank μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 3,75% από 4% τον Μάιο και ανακοίνωσε ότι αναμένει να μειώσει το κόστος δανεισμού άλλες δύο φορές πριν από το τέλος του έτους.

Οι κινήσεις χαλάρωσης αναμένεται να δώσουν το απαραίτητο καύσιμο στην υποτονική σουηδική οικονομία, η οποία θεωρείται ευρέως πιο ευαίσθητη στις μεταβολές των επιτοκίων από ό,τι άλλες, καθώς τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών έχουν κυμαινόμενα επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT