Φλερτ Τραμπ με τους CEO κορυφαίων επιχειρήσεων

Φλερτ Τραμπ με τους CEO κορυφαίων επιχειρήσεων

Υποσχέθηκε μειώσεις φόρων και νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις

3' 15" χρόνος ανάγνωσης

«Γην και ύδωρ» προσφέρει –για μία ακόμη φορά– στους κορυφαίους CEO των ΗΠΑ ο υποψήφιος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να «κλειδώσει» την πολύτιμη υποστήριξή τους στη μάχη του για τον Λευκό Οίκο. Επιχειρηματίας και ο ίδιος, συναντήθηκε με τουλάχιστον 80 διευθύνοντες συμβούλους κορυφαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Business Roundtable, το οποίο συγκεντρώνει την «αφρόκρεμα» των ηγετών που διοικούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Ο Τραμπ τούς υποσχέθηκε ότι εάν επιστρέψει στο τιμόνι των ΗΠΑ θα μειώσει τους φόρους, συμπεριλαμβανομένων των φόρων εισοδήματος και θα επαναφέρει τις ίδιες οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσε κατά την πρώτη του θητεία – σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν στη συνάντηση. «Θα σας δώσουμε τα ίδια και ακόμη περισσότερα τα επόμενα τέσσερα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους συμμετέχοντες, συνοψίζοντας το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας Τραμπ προς τους ηγέτες των εταιρειών, σύμφωνα με το CNBC.

Ο τέως πρόεδρος είπε ότι θέλει να μειώσει τον ομοσπονδιακό φορολογικό συντελεστή εταιρειών από 21% σε 20% εάν εκλεγεί ξανά, ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση που παρουσίασε πρόσφατα στη Νεβάδα για την εξάλειψη των φόρων στα φιλοδωρήματα, επιζητώντας να κερδίσει τους εργαζομένους στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο Τραμπ έχασε οριακά στη Νεβάδα το 2020 και το 2016 και η πολιτεία θεωρείται εξαιρετικά αμφίρροπη και φέτος. Μίλησε περίπου μία ώρα, ξεδιπλώνοντας την οικονομική του ατζέντα και επικρίνοντας τις αποφάσεις του Μπάιντεν, από το φορολογικό μέχρι την εξωτερική πολιτική, ενώ στο κοινό βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο CEO της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον, η Τζέιν Φρέιζερ της Citigroup, o Tιμ Κουκ της Apple και ο CEO της Bank of America Μπράιαν Μόινιχαν. Λίγες ώρες νωρίτερα στο στρογγυλό τραπέζι των CEO είχε απευθυνθεί ο προσωπάρχης του προέδρου Μπάιντεν, Τζεφ Ζάιεντς (σ.σ.: ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στην Ιταλία για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των επτά – G7), προειδοποιώντας μεταξύ άλλων τους διευθύνοντες συμβούλους ότι δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη την πολιτική σταθερότητα.

Συναντήθηκε με τουλάχιστον 80 διευθύνοντες συμβούλους, ξεδιπλώνοντας την οικονομική ατζέντα του και επικρίνοντας τις αποφάσεις Μπάιντεν, από το φορολογικό μέχρι την εξωτερική πολιτική.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με τους παρευρισκομένους, «ήταν σταθερός, με ύφος σχεδόν επαγγελματικό», με λίγα λόγια «ο ίδιος Τραμπ που έχουμε δει και ακούσει εκατό φορές, αλλά πιο συγκρατημένος», όπως σχολίασε ένας άλλος CEO υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Στίβεν Μουρ, είπε ότι ο τέως πρόεδρος τόνισε την απορρύθμιση και τη χρήση δασμών στις εισαγωγές ως «διαπραγματευτική τακτική» με ξένες χώρες, ενώ διεμήνυσε ότι θα παρατείνει τις φορολογικές περικοπές του 2017, ορισμένες από τις οποίες εκπνέουν το 2025. Το επιχειρηματικό λόμπι Business Roundtable προσκαλεί και τους δύο προεδρικούς υποψηφίους να απευθυνθούν στα 200 και πλέον μέλη του πριν από κάθε προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Στα ηχηρά ονόματα που έχασαν φέτος την ομιλία Τραμπ ανήκουν, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft, ο Λάρι Φινκ της BlackRock, ο Στίφεν Σβάρτσμαν της Blackstone, ο οποίος έχει ήδη υποστηρίξει τον Tραμπ, ο Ντάρεν Γουντς της ExxonMobil και ο Μπιλ Τόμας της KPMG.

Η επιχειρηματική Αμερική συγκέντρωσε κέρδη – ρεκόρ υπό τον Μπάιντεν, πολλοί ηγέτες επιχειρήσεων ωστόσο είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε ορισμένες προτάσεις του νυν προέδρου, όπως οι υψηλότεροι φόροι για πλούσιους ιδιώτες και εταιρείες, καθώς και για τα κέρδη κεφαλαίου και τις εξαγορές μετοχών. Ο Τραμπ έχει κερδίσει αυξανόμενη υποστήριξη από τα αφεντικά της Wall Street τις τελευταίες εβδομάδες, με τιτάνες των hedge funds, όπως ο Μπιλ Ακμαν, να προαναγγέλλουν ότι είναι πιθανό να τον στηρίξουν στη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Το Business Roundtable θα εγκαινιάσει διαφημιστική εκστρατεία πριν από τις εκλογές, υποστηρίζοντας τη διατήρηση του εταιρικού φόρου στο 21% και των χαμηλών φόρων επί του εισοδήματος στο εξωτερικό και σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Πολλοί επιχειρηματικοί ηγέτες είναι δύσπιστοι τόσο απέναντι στον Μπάιντεν όσο και απέναντι στον Τραμπ. «Εχουμε τον πιο καταστροφικό συνδυασμό προεδρικών υποψηφίων στην Ιστορία των ΗΠΑ. Οποιος από τους δύο κι αν εκλεγεί τον Νοέμβριο νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυξημένου ρυθμιστικού ελέγχου», είπε στους F.T. ένας οικονομικός διευθυντής εταιρείας του Business Roundtable.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT