Μεξικανός μεγιστάνας απέκτησε το 3% της British Telecom

Μεξικανός μεγιστάνας απέκτησε το 3% της British Telecom

Ο 84χρονος Κάρλος Σλιμ με περιουσία 93 δισ. δολ. έχει εταιρείες σε όλο τον κόσμο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Λέγεται Κάρλος Σλιμ και έχει έδρα του το Μεξικό, αλλά οι δραστηριότητές του εκτείνονται σε πάμπολλες χώρες, συγκροτώντας ένα πυκνό και αλληλένδετο δίκτυο. Κατά τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο 84χρονος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών περιγράφεται ως το αντίστοιχο του Ρώσου ολιγάρχη στη Λατινική Αμερική. Την εβδομάδα αυτή ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος πλήρωσε 400 εκατ. λίρες για ένα 3% στην British Telecom και ισχυρίζεται πως έχει βρεθεί από τα Τάρταρα σε μερικές από τις υψηλότερες κορυφές της ζωής. Το 1997 σε ηλικία 57 ετών θεωρήθηκε για λίγο νεκρός, αφού υπέστη εκτεταμένη αιμορραγία στο χειρουργικό τραπέζι στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Τέξας. Η επέμβαση αφορούσε την αντικατάσταση μιας ελαττωματικής καρδιακής βαλβίδας. Το 2010 ανακηρύχθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου από το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Forbes, διότι η περιουσία του ανερχόταν σε 73 δισ. δολάρια.

Ο Σλιμ διατηρεί συμφέροντα σε ένα εύρος τομέων, όπως η μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο, η ενέργεια και η αεροπορία.

Παρά το γεγονός ότι ο Κάρλος Σλιμ, γιος Λιβανέζων μεταναστών, υποβαθμίστηκε στον κατάλογο των 10 πλουσιότερων του κόσμου, ο πλούτος του εκτινάχθηκε στα 93 δισ. δολάρια. Αιτία της «καθόδου» του ήταν ότι οι μεγιστάνες της υψηλής τεχνολογίας Ελον Μασκ και Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανήλθαν σε βαθμίδα λόγω περιουσίας. Ο Κάρλος Σλιμ σε ηλικία 84 ετών δεν έχει χάσει τη διάσημη όρεξή του για καλές επενδύσεις, εξασφαλίζοντας μερίδιο στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο, σε μια εποχή που πολλοί αναλυτές προβλέπουν ένα καλύτερο μέλλον υπό τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο Αλισον Κίρκμπι.

Οι επενδυτές εμφανίστηκαν ενθουσιασμένοι από την τελευταία κίνηση του Μεξικανού μεγιστάνα. Η μετοχή της BT ανήλθε 4% την Πέμπτη, ενώ στο μετοχικό μητρώο της φιγουράρουν κι άλλοι ζάμπλουτοι. Η Altice, ο όμιλος που ελέγχεται από τον Μαροκινό μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Πάτρικ Ντράι, είναι η μεγαλύτερη μέτοχος της British Telecom. Η αυτοκρατορία του Κάρλος Σλιμ γεννήθηκε μέσα από τις τηλεπικοινωνίες, και συγκεκριμένα τον κολοσσό της América Móvil. Αυτή εξασφάλισε ένα σχεδόν μονοπώλιο στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και δραστηριότητες στο Μεξικό, μια χώρα με περισσότερους από 100 εκατ. κατοίκους. Οπως αναφέρει ο Guardian, o Σλιμ διατηρεί συμφέροντα σε ένα εύρος τομέων, όπως η μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο, η ενέργεια και η αεροπορία. Εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 αγόρασε μερίδιο 150 εκατ. δολαρίων στη Citigroup και δάνεισε 250 εκατ. δολάρια στους New York Times, διασώζοντας την εφημερίδα από την πτώχευση, κατά κάποιο τρόπο. Κληρονόμησε την οξυδέρκειά του από τον πατέρα του, ο οποίος έφθασε στο Μεξικό ως φυγόστρατος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1902. Ο Λιβανέζος μετανάστης λέγεται ότι έδωσε στα παιδιά του λογιστικά βιβλία προς ανάγνωση, ώστε να κατανοήσουν τις οικονομικές συναλλαγές. «Ο Σλιμ εμφανίστηκε ως το μεξικάνικο αντίστοιχο των Ρώσων ολιγαρχών, κάποιος ιδιαίτερα εύστροφος και με επιχειρηματικό ένστικτο, ο οποίος πολλαπλασίασε τον πλούτο του στη σκιά της εξουσίας, διαλέγοντας τη σωστή πλευρά πάντα», είπε η πολιτική αναλύτρια Ντενίζ Ντρέσερ.

Ωστόσο, σε αντίθεση με ορισμένους Ρώσους ολιγάρχες, ο Σλιμ δεν επιδεικνύει τον πλούτο του με μέγαρα ή τζετ, εκτός του οκταώροφου σπιτιού στο Μανχάταν. Τον ενδιαφέρει η τέχνη, όπως αποδεικνύουν οι πίνακες των Ρενουάρ και Βαν Γκογκ, καθώς και τα γλυπτά του Ροντέν, που διαθέτει. Το 1999, μάλιστα, αφότου απεβίωσε η προσφιλής σύζυγός του, έχτισε ένα μουσείο τέχνης προς τιμήν της και του έδωσε το όνομά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT