Χρονιά αυξημένου πολιτικού ρίσκου το 2024

Χρονιά αυξημένου πολιτικού ρίσκου το 2024

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν ολοκληρωθεί οι κοινοβουλευτικές εκλογές σε τρεις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες στη Λατινική Αμερική, στην Ασία και στην Αφρική. Υπενθυμίζεται ότι το 2024 αποτελεί έτος-ρεκόρ ως προς το πλήθος των εκλογικών αναμετρήσεων, με άνω των 2 δισ. του παγκόσμιου πληθυσμού σε πενήντα χώρες να καλούνται στις κάλπες, αυξάνοντας σημαντικά την επίδραση ενδεχόμενου πολιτικού κινδύνου στα μακροοικονομικά μεγέθη των επιμέρους υπό εκλογές χωρών και της παγκόσμιας οικονομίας κατ’ επέκταση.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις στο Μεξικό, στην Ινδία και στη Νότια Αφρική μπορεί να μην είχαν ανατροπή ως προς την τελική έκβαση, συνοδεύτηκαν ωστόσο από εκπλήξεις όσον αφορά το ποσοτικό αποτέλεσμα των επικρατούντων πολιτικών κομμάτων, επιβεβαιώνοντας την ορθώς αυξημένη στάθμιση του πολιτικού ρίσκου για το τρέχον έτος. Η Κλαούντια Σέινμπαουμ επικράτησε με περίπου 60% των ψήφων, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το δεύτερο κόμμα, με τις δημοσκοπήσεις προ των εκλογών να διαβλέπουν τη νίκη της αλλά με σαφώς μικρότερη διαφορά. Το μέγεθος της επικράτησης του κόμματός της Morena αιφνιδίασε τις αγορές, καθώς ήγειρε σκέψεις ότι η άνετη νίκη θα άνοιγε τον δρόμο για την κυβέρνησή της να περάσει μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης, ενδεχομένως μη φιλικά διακείμενες προς το επιχειρηματικό περιβάλλον. Στην Ινδία, ο νυν πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξασφάλισε τρίτη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο, ως αναμενόταν, αλλά με το κόμμα του, Bharatiya Janata (BJP), να καταγράφει μη αναμενόμενες απώλειες, στερώντας του την απαιτούμενη πλειοψηφία για αυτόνομη διακυβέρνηση και υποχρεώνοντάς τον να προσφύγει σε περιφερειακούς συμμάχους προκειμένου να υποστηριχθεί από μια κυβέρνηση συνασπισμού. Σε αντίθεση με την περίπτωση του Μεξικού, όπου οι επενδυτές ανησυχούν για την υπερβολική αυτονομία και ισχύ της νέας κυβέρνησης, δεδομένης της ισχυρής πλειοψηφίας στην οποία βασίζεται, οδηγώντας τη πιθανώς σε λήψη ριζοσπαστικών αποφάσεων, για την Ινδία οι ανησυχίες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, ο προβληματισμός εστιάζεται γύρω από τη μετριοπάθεια που ενδέχεται να υιοθετήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός ως προς την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, υπονομεύοντας τη φιλόδοξη ατζέντα ανάπτυξης και τη δημοσιονομική εξυγίανση, που ήταν αμφότερες η κορωνίδα της διακήρυξης του φίλα προς την αγορά και τον ιδιωτικό τομέα προσκείμενου BJP. Τέλος, ανατροπή είχε και το πολιτικό σκηνικό στη Νότια Αφρική, με το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) να περιορίζει το ποσοστό του στο 40%, από 57,5% το 2019, και να οδηγείται και αυτό σε κυβέρνηση συνασπισμού.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT