Αρθρο Κ. Καλλίνικου στην «Κ»: Διαχρονικός καταλύτης ανάπτυξης της οικονομίας

Αρθρο Κ. Καλλίνικου στην «Κ»: Διαχρονικός καταλύτης ανάπτυξης της οικονομίας

Ο ΣΕΒ οφείλει να γίνει ο πυλώνας της οικονομικής αναγέννησης, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις σε κάθε βήμα της διαδρομής τους

3' 27" χρόνος ανάγνωσης

Οι επικείμενες εκλογές στον ΣΕΒ έρχονται σ’ ένα κρίσιμο σημείο καμπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από χρόνια οικονομικής κρίσης, μια πρωτόγνωρη πανδημία και ενός ευρωπαϊκού πολέμου σε εξέλιξη. Σε μια εποχή που η Ελλάδα αναζητεί σταθερότητα σε ένα αμφιταλαντευόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, καθώς και βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη, ο ρόλος του ΣΕΒ είναι περισσότερο από ποτέ ζωτικός. Ως κορυφαίος θεσμός εκπροσώπησης των ελληνικών επιχειρήσεων, ο ΣΕΒ έχει τη δυνατότητα και την ευθύνη να οδηγήσει την οικονομία μας σε ένα νέο μονοπάτι προόδου και ευημερίας. Είναι η στιγμή να οραματιστούμε και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και τους εργαζομένους, υποστηρίζοντας τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας: την εφοδιαστική αλυσίδα, τη μεταποίηση και το εμπόριο.

Ο ΣΕΒ δεν είναι απλώς ένας σύνδεσμος επιχειρήσεων, ένα «συνδικαλιστικό» όργανο των επιχειρήσεων.

Είναι ένα σημαντικό «εργαλείο» διαμόρφωσης πολιτικών, που συμβάλλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της χώρας μας. Μέσω της συνεργασίας με το κράτος και άλλους φορείς, ο ΣΕΒ μπορεί να προωθήσει στρατηγικές που θα οδηγήσουν σε μια πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία. Οι πρωτοβουλίες του ΣΕΒ μπορούν να διαμορφώσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο, να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και να προωθήσουν τις επενδύσεις, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη προς όφελος όλων.

Η εφοδιαστική αλυσίδα είναι ένας τομέας με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και καίριας σημασίας για την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Το ΑΕΠ που παράγεται από τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας ανταγωνίζεται ευθέως στη χώρα μας, αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, το ΑΕΠ που παράγεται από τη μεταποίηση, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης υψηλής ανθεκτικότητας στους οικονομικούς κύκλους. Ο ΣΕΒ πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας αυτού του τομέα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προώθησης καλών πρακτικών, της υποστήριξης επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και υποδομές και της ενίσχυσης της διασύνδεσης με διεθνή δίκτυα.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σημαντικό κόμβο στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η ανάπτυξη βιώσιμων και αποδοτικών συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας και βασικών εθνικών υποδομών, ειδικά στο σιδηροδρομικό δίκτυο, θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην εθνική οικονομία και θα ενισχύσει την εξαγωγική ικανότητα της χώρας.

Η μεταποίηση αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις τομείς της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να ενισχυθεί για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Ο ΣΕΒ μπορεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις του τομέα αυτού μέσω της ενίσχυσης της έρευνας και της ανάπτυξης, της προώθησης της καινοτομίας και της τεχνολογικής αναβάθμισης, αλλά κυρίως της δημιουργίας ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών συνθηκών στον τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών κέντρων και των επιχειρήσεων, καθώς και η αξιοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων από ευρωπαϊκούς πόρους, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Ακόμη, ο ΣΕΒ μπορεί να προωθήσει τη διεθνοποίηση των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων. Η στήριξη στις εξαγωγές με τη δημιουργία πλαισίου ανταγωνιστικών συνθηκών στον τομέα της ενέργειας, καθώς και η δικτύωση με διεθνείς αγορές μπορούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες για την ελληνική μεταποίηση. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας που μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές και οφείλει να βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής προϊόντων.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής και υπηρεσιών είναι κρίσιμη για την οικονομική της ανάπτυξη και εξωστρέφεια. Ο ΣΕΒ οφείλει να ενισχύσει τη δυναμική αυτή μέσω της προώθησης πολιτικών που θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά. Η ενίσχυση των εξαγωγών, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και εμπορικές συμφωνίες μπορούν να ανοίξουν νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στις επικείμενες εκλογές πρέπει όλοι μας να καταδείξουμε ότι ο ΣΕΒ δεν είναι απλώς ένας σύνδεσμος επιχειρήσεων. Με όραμα και αποφασιστικότητα, ο ΣΕΒ οφείλει να γίνει ο πυλώνας της οικονομικής αναγέννησης, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις σε κάθε βήμα της διαδρομής τους. Οφείλουμε να δουλέψουμε συλλογικά, να εμπνεύσουμε και να καθοδηγήσουμε την επόμενη γενιά επιχειρηματιών, δημιουργώντας μια οικονομία που θα είναι δυναμική, βιώσιμη και καινοτόμος, αλλά κυρίως περισσότερο ανθεκτική στους ολοένα και πιο συχνούς οικονομικούς κύκλους.

*Ο κ. Καλλίνικος Καλλίνικος είναι επιχειρηματίας, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT