Μουτσούο Ιγάι στην «Κ»: Τα σχέδια για επενδύσεις σε νέα προϊόντα

Μουτσούο Ιγάι στην «Κ»: Τα σχέδια για επενδύσεις σε νέα προϊόντα

Το αποτύπωμα του ιαπωνικού ομίλου στην Ελλάδα μετά την απόκτηση της ΣΕΚΑΠ και η στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη

6' 21" χρόνος ανάγνωσης

Η μακροχρόνια επένδυση της JT Group στην Ελλάδα, μέσω της JTI, δείχνει την εμπιστοσύνη του ιαπωνικού ομίλου στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Μουτσούο Ιγάι (Mutsuo Iwai), πρόεδρος Δ.Σ. της JT Group, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Κατά την τρέχουσα χρονιά έως και το 2026, διεθνώς, η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις 2,6 δισ. ευρώ (450 δισ. γιεν) για την έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων μειωμένου κινδύνου, ένα μέρος των οποίων κατευθύνεται στην Ελλάδα.

Μουτσούο Ιγάι στην «Κ»: Τα σχέδια για επενδύσεις σε νέα προϊόντα-1– Κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Ελλάδα συναντηθήκατε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια ήταν η αφορμή της επίσκεψής σας;

– Η JTG έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα και σήμερα είμαστε περήφανοι που είμαστε η ηγέτιδα εταιρεία στην αγορά των συμβατικών προϊόντων καπνού. Επίσης είμαστε ο μοναδικός επενδυτής από την Ιαπωνία που διαθέτει παραγωγική μονάδα στη χώρα.

Με ιδιαίτερη χαρά συνάντησα τον κ. Μητσοτάκη στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η JTI Hellas σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Το συνέδριο επικεντρώθηκε στις καινοτομίες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την αύξηση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των τοπικών κοινοτήτων. Οι κοινότητες αυτές χρειάζονται τη στενή συνεργασία μας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την πρόληψη καταστροφών, προκειμένου να ξεπεράσουν με επιτυχία τις σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Είμαστε ένας κορυφαίος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα. Οι δραστηριότητές μας εδώ παράγουν περισσότερο από το 2% των συνολικών ετήσιων εσόδων. Πιστεύουμε ότι πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

– Πώς διαμορφώνεται το αποτύπωμα της JTI στην Ελλάδα από το 2018, οπότε ο όμιλος απέκτησε το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ;

– Αποκτήσαμε το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη το 2018. Η εξαγορά αυτή αποτέλεσε ένα ορόσημο για τη δραστηριότητα της JTG στην Ελλάδα, καθώς μας επέτρεψε να ξεκινήσουμε την τοπική παραγωγή, προμηθευόμενοι φύλλα καπνού από Ελληνες αγρότες.

Η JTG λειτουργεί σύμφωνα με το μοντέλο «4S», το οποίο τοποθετεί τις τέσσερις ομάδες ενδιαφερομένων μερών μας στο επίκεντρο κάθε δραστηριότητάς μας. Η διαχειριστική μας αρχή ορίζει ότι είμαστε υπεύθυνοι να λαμβάνουμε πάντα υπόψη τα συμφέροντα των καταναλωτών, των μετόχων, των εργαζομένων και της ευρύτερης κοινωνίας.

Εχουμε αυξήσει την παραγωγή μας στην Ελλάδα κατά περίπου έξι φορές. Σήμερα εξάγουμε περισσότερο από το 70% των καπνικών προϊόντων που παράγουμε εδώ.

Εάν δείτε την επένδυσή μας στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ από αυτή την οπτική γωνία, θα διαπιστώσετε ότι υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εταίρων μας.

Από το 2018 έχουμε επενδύσει περί τα 40 εκατ. δολ. στον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου. Ως αποτέλεσμα, έχουμε αυξήσει την παραγωγή μας στην Ελλάδα κατά περίπου έξι φορές. Σήμερα εξάγουμε περισσότερο από το 70% των καπνικών προϊόντων που παράγουμε εδώ. Η δραστηριότητά μας δημιουργεί μια σταθερή πηγή εισοδήματος για τις τοπικές επιχειρήσεις, ιδίως για τους καπνοπαραγωγούς.

Το 2023 αυξήσαμε τις αγορές μας κατά περίπου 50% σε σχέση με το 2020, απορροφώντας περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των φύλλων καπνού που παράγονται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό συμβάλλουμε στο εισόδημα περισσότερων από 50.000 νοικοκυριών στην Ελλάδα (από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής έως τη διανομή των προϊόντων μας και το λιανικό εμπόριο), συμπεριλαμβανομένων των 300 εργαζομένων της JTI και των οικογενειών τους.

Συνεχίζουμε να διατηρούμε ένα ισχυρό επενδυτικό προφίλ στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για τη δύναμη των σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας από τη μακρόχρονη επένδυσή μας. Βασικό στοιχείο για την επιτυχία της στρατηγικής μας για βιώσιμη ανάπτυξη είναι να ακούμε τους καταναλωτές μας. Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τους κινδύνους που συνδέονται με το κάπνισμα. Αυτά τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου (Reduced Risk Products – RRP) δεν περιλαμβάνουν συνήθως καύση καπνού και δεν παράγουν καπνό.

Χάνονται ετησίως εκατομμύρια λόγω του παράνομου εμπορίου

– Ποια είναι τα σχέδια της JTI για την Ελλάδα;

– Τον Οκτώβριο του 2023 η JTI εγκαινίασε έναν νέο επενδυτικό πυλώνα στην Ελλάδα, που κατέστη μία από τις πρώτες αγορές της Ε.Ε. όπου κυκλοφορήσαμε το Ploom X, το προϊόν θερμαινόμενου καπνού τρίτης γενιάς, το οποίο αποτελεί την επενδυτική προτεραιότητα της JTG στον τομέα των RRP. Σχεδιάζουμε να επενδύσουμε περίπου 2,6 δισ. ευρώ (450 δισ. γιεν) σε προϊόντα μειωμένου κινδύνου, κυρίως σε προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, μεταξύ 2024 και 2026 σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επένδυση αυτή θα περιλαμβάνει έρευνα και ανάπτυξη, εμπορικά έξοδα και κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Στην ελληνική αγορά, οι επενδύσεις μας σε προϊόντα μειωμένου κινδύνου έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου είχα το προνόμιο να επισκεφθώ διάφορα καταστήματα. Η τοπική κουλτούρα της φιλοξενίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της εκτίμησης των στιγμών ικανοποίησης αντηχεί βαθιά μέσα μου. Χαίρομαι πολύ που οι συνεργάτες μας επωφελούνται από το νέο μας προϊόν θερμαινόμενου καπνού. Και είμαι βέβαιος ότι θα τύχει καλής αποδοχής από τους Ελληνες καταναλωτές.

– Ποια είναι η άποψή σας αναφορικά με το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα;

– Σίγουρα, όταν εξετάζουμε το επενδυτικό περιβάλλον σε οποιαδήποτε χώρα αναγνωρίζουμε τόσο τις ευκαιρίες όσο και τις προκλήσεις. Η στρατηγική θέση της Ελλάδας συνιστά ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η χώρα συνιστά «πύλη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Επιπλέον, η χώρα επωφελείται από το υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της και την ανεπτυγμένη αγροτική οικονομία της.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει σημειώσει ορατή πρόοδο στη βελτίωση του επενδυτικού τοπίου μέσω μιας σειράς στρατηγικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε μακροπρόθεσμα έργα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι υφίστανται οι αναγκαίες υποδομές. Για παράδειγμα, η περιοχή της Ξάνθης, όπου βρίσκεται το εργοστάσιό μας, χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση των ενεργειακών, μεταφορικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών της.

Επενδύουμε για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών μας. Για παράδειγμα, μέσα σε μόλις τρία χρόνια, μεταξύ 2020 και 2023, το εργοστάσιο μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 60%, την κατανάλωση νερού κατά 80% και τα απόβλητα κατά 36%. Το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ έχει βελτιώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα από το 2020. Με 55% μείωση των απόλυτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 2020, το εργοστάσιο συμβάλλει στους παγκόσμιους στόχους της JTG για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

– Στα ζητήματα που απασχολούν τη βιομηχανία καπνικών προϊόντων ανήκει και το παράνομο εμπόριο. Πόσο οξύ είναι αυτό το πρόβλημα;

– Το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων εκτείνεται πολύ πέρα από την καπνοβιομηχανία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, στερεί από τις κυβερνήσεις 50 δισ. δολάρια σε φόρους κατανάλωσης ετησίως.

Ερευνες καταδεικνύουν ότι το 2023 ένα στα πέντε τσιγάρα στην Ελλάδα ήταν παράνομο. Ως αποτέλεσμα, ο κρατικός προϋπολογισμός χάνει εκατοντάδες εκατ. ευρώ ετησίως, με εγκληματικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν συχνά αυτά τα χρήματα για τη χρηματοδότηση της διαφθοράς, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων, της εμπορίας ανθρώπων και της τρομοκρατίας.

Μελέτες καταδεικνύουν ότι η κύρια αιτία του παράνομου εμπορίου είναι οι υπέρμετρες και αιφνιδιαστικές αυξήσεις της φορολογίας, οι οποίες καθιστούν τα νόμιμα καπνικά προϊόντα λιγότερο προσιτά και ωθούν τους καταναλωτές να αναζητήσουν φθηνότερες εναλλακτικές. Γι’ αυτόν τον λόγο η ισορροπημένη, εύλογη και προβλέψιμη φορολογία πρέπει να είναι μέρος μιας συντονισμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τις Αρχές και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλη την Ευρώπη. Το κάνουμε πράξη με την παροχή τεχνογνωσίας του κλάδου και ποιοτικών πληροφοριών σχετικά με εγκληματικές δραστηριότητες, τοποθεσίες και μεθόδους. Στην Ελλάδα, η JTI έχει υπογράψει πενταετές μνημόνιο συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ως μέρος της δέσμευσής μας για υποστήριξη των προσπαθειών της πολιτείας για την περιστολή των παράνομων δραστηριοτήτων στην αγορά.

Δυστυχώς, μεσοπρόθεσμα δεν αναμένουμε ότι το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου θα επιλυθεί πλήρως. Ωστόσο, μέσω της συνεργασίας και της επικέντρωσης στη διατάραξη των οικονομικών βάσεων αυτών των εγκληματικών δικτύων μπορούμε να περιορίσουμε το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων και να διασφαλίσουμε τις κοινότητες και τις οικονομίες μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT