Η Αθήνα είναι στα 100 κορυφαία αναδυόμενα οικοσυστήματα startup

Η Αθήνα είναι στα 100 κορυφαία αναδυόμενα οικοσυστήματα startup

Βρίσκεται στη δεκάδα 51-60 το 2024, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού Startup Genome

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Μεταξύ των 100 κορυφαίων αναδυόμενων οικοσυστημάτων στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων για το 2024 κατατάσσεται η Αθήνα, πόλη που «στεγάζει» νεοφυείς επιχειρήσεις με έδρα ή παρουσία στη χώρα μας. Οι περισσότερες έχουν ελληνικό DNA, ανήκουν δηλαδή σε Ελληνα ιδρυτή που επιλέγει την ελληνική πρωτεύουσα για να ιδρύσει παράρτημα, συνήθως έρευνας και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού Startup Genome που βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων από 4,5 εκατ. νεοφυείς επιχειρήσεις με δραστηριότητα σε πάνω από 300 οικοσυστήματα παγκοσμίως, η Αθήνα κατατάχθηκε το 2024 στη δεκάδα 51-60 της λίστας με τα 100 κορυφαία αναδυόμενα οικοσυστήματα. Πρόκειται για οικοσυστήματα τα οποία βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης με προοπτική να αναπτυχθούν περαιτέρω το αμέσως επόμενο διάστημα. Με την αξιοποίηση αυτών των δεδομένων, οι συντάκτες της έρευνας έχουν δημιουργήσει και μια ξεχωριστή κατάταξη με τα 40 κορυφαία ανεπτυγμένα οικοσυστήματα καινοτομίας παγκοσμίως. Στην κορυφή βρίσκονται η Σίλικον Βάλεϊ, ακολουθούμενη από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη (2η θέση), το Τελ Αβίβ και το Λος Αντζελες, τη Βοστώνη, τη Σιγκαπούρη, το Πεκίνο, τη Σεούλ κ.λπ.

Η έρευνα τοποθετεί την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού startup οικοσυστήματος στα 4,2 δισ. δολ., αριθμός αυξημένος κατά 40% σε σύγκριση με το 2023. Βέβαια ενδέχεται σε αυτό το νούμερο να μην υπολογίζεται η αξία εταιρειών ελληνικών συμφερόντων που έχουν παρουσία στη χώρα μας με κάποιο παράρτημα. Συνήθως αυτές οι εταιρείες έχουν έδρα στο εξωτερικό, έχουν σηκώσει μεγάλο όγκο κεφαλαίων και απασχολούν αρκετούς εργαζομένους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πάντως στην ίδια κατηγορία με το οικοσύστημα της Αθήνας βρίσκονται πόλεις όπως η Στουτγκάρδη, η Λευκωσία, το Ριάντ, το Ναϊρόμπι, η Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα κ.ά. Στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι δύο ισπανικές πόλεις: η Μαδρίτη (1η) και η Βαρκελώνη (2η), ακολουθούμενες από το Χονγκ Κονγκ, το Δουβλίνο, το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ κ.ά.

Οι επιδόσεις της Αθήνας αξιολογούνται χαμηλές σε μια κλίμακα μεταξύ 1-10 σε τομείς όπως η χρηματοδότηση (1), η έρευνα αλλά και η κατοχύρωση πατέντας (1), ενώ λίγο καλύτερα αξιολογείται ως προς το επίπεδο του ταλέντου και την εμπειρία του στον κλάδο (2). Αντιθέτως, ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η δυναμική που επιδεικνύουν αρκετές startups σε επίπεδο εξωστρέφειας και πρόσβασης σε διεθνείς αγορές (9). Πάντως η συνολική αξία των 100 κορυφαίων αναδυόμενων οικοσυστημάτων ξεπερνάει το 1,6 τρισ. δολ., με τις ευρωπαϊκές πόλεις να αντιπροσωπεύουν το 42% της λίστας και τη Β. Αμερική να ακολουθεί με μερίδιο 27%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT