Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές

Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές

«Η σταθερότητα των τιμών πηγαίνει παράλληλα με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τους τριγμούς που έχει φέρει η πολιτική αβεβαιότητα στις χρηματαγορές, δηλώνοντας ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ «παρακολουθούν προσεκτικά» τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η σταθερότητα των τιμών πηγαίνει παράλληλα με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε χθες η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή της σε ερευνητικό χώρο κβαντικών υπολογιστών στο Μασί, νοτιοδυτικά του Παρισιού. «Προσέχουμε την καλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και νομίζω ότι σήμερα σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί, αλλά περιοριζόμαστε σ’ αυτό».

Αντιθέτως, καθησυχαστικός εμφανίστηκε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φιλίπ Λαν ως προς τις αναταράξεις στις χρηματαγορές, λέγοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης δεν βλέπει κανένα λόγο υπερβολικής ανησυχίας.

«Αυτό που παρατηρούμε στις αγορές είναι, φυσικά, μια ανατιμολόγηση», δήλωσε χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Reuters στο Λονδίνο, κάνοντας λόγο για «άτακτη δυναμική των αγορών».

Οι αναταράξεις στις αγορές ξέσπασαν μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών τις οποίες εξήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ήττα του κόμματός του από την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές. Η κατάσταση στις αγορές μετοχών και ομολόγων σταθεροποιήθηκε εν μέρει χθες, μετά τις διαβεβαιώσεις της ηγέτιδας της Ακροδεξιάς ότι θα συνεργαστεί με τον αρχηγό του κράτους σε περίπτωση που επικρατήσει στην επικείμενη ψηφοφορία.

Οι δηλώσεις του Λαν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις πρόσφατες αναταράξεις της αγοράς. «Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό η ΕΚΤ να καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε αδικαιολόγητες και άτακτες δυναμικές της αγοράς, που θα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη χρήσης τoυ έκτακτου εργαλείου αντιμετώπισης κρίσεων TPI. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον πανικό της αγοράς να διαταράσσει τη νομισματική μας πολιτική», δήλωσε.

Οσον αφορά τα επιτόκια, o Λαν επανέλαβε την πεποίθηση της ΕΚΤ ότι θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν δεσμευθεί για κάποια συγκεκριμένη πορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT