Το Λονδίνο είναι ξανά το κορυφαίο χρηματιστήριο της Ευρώπης

Το Λονδίνο είναι ξανά το κορυφαίο χρηματιστήριο της Ευρώπης

Η πολιτική αναταραχή γκρέμισε από την πρώτη θέση την αγορά του Παρισιού

3' 34" χρόνος ανάγνωσης

Εχοντας παγιδευτεί στη δίνη της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη Γαλλία, τη δημοκρατία της, την οικονομία της και τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα από τις ευρωεκλογές και μετά, το χρηματιστήριο του Παρισιού έχασε τα σκήπτρα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αγοράς, δύο χρόνια αφότου τα είχε αποσπάσει από το Λονδίνο. Ανακτά, έτσι, τον τίτλο και πάλι το χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς οι κραδασμοί σε αυτό του Παρισιού συμπίπτουν με μια συγκυρία εξαιρετικά ευνοϊκή για τη βρετανική αγορά. Η πτώση του παρισινού χρηματιστηρίου οφείλεται στις σημαντικές απώλειες που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Γάλλος πρόεδρος αντέδρασε στα απογοητευτικά για το κόμμα του αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, σε μια παράτολμη προσπάθεια να ανακόψει την άνοδο της Μαρίν Λεπέν προς την εξουσία.

Η πτώση των γαλλικών μετοχών και ειδικότερα εμβληματικών τραπεζών της χώρας, όπως οι Societe Generale, BNP Paribas και Credit Agricole, διέγραψε από την κεφαλαιοποίηση του γαλλικού χρηματιστηρίου 258 δισ. δολ. και από τον δείκτη CAC 40 όσα κέρδη είχε συγκεντρώσει από την αρχή του έτους.

Στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας ο CAC 40 σημείωσε συνολικές απώλειες 6,23%, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του γαλλικού δημοσίου εκτοξεύθηκαν κατά 24 μονάδες βάσης, με το spread να φτάνει πλέον στις 81 μ.β.

Είναι σαφές ότι η προοπτική νίκης της Μαρίν Λεπέν εμπνέει φόβο στους επενδυτές, καθώς μπορεί να απειλήσει άμεσα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της δεύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εχοντας συνταχθεί με την προσπάθεια του Γάλλου προέδρου, ο υπουργός Οικονομίας Μπρινό Λε Μερ προειδοποίησε τις τελευταίες ημέρες πως αν αναδειχθεί νικητής των εκλογών το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, η Γαλλία ενδέχεται να αντιμετωπίσει κρίση χρέους ανάλογη εκείνης που γνώρισε η Βρετανία το φθινόπωρο του 2022 εξαιτίας εσφαλμένων επιλογών της τότε πρωθυπουργού Λιζ Τρας. Αμέσως μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε το Παρίσι πως πρόκειται για αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις δυνατότητές του να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά του.

Στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας ο CAC 40 σημείωσε συνολικές απώλειες 6,23%.

Εχει άλλωστε προηγηθεί τον περασμένο μήνα υποβάθμιση της Γαλλίας από τον οίκο S&P Global, που επικαλέστηκε το υψηλό χρέος της και τα επίμονα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματά της. Σημειωτέον ότι το χρέος της Γαλλίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά της Ιταλίας και αναμένεται πως εντός του έτους θα διαμορφωθεί στο 112,4% του ΑΕΠ. Εντός των ημερών η Γαλλία αναμένεται, άλλωστε, να αντιμετωπίσει κρούση της Κομισιόν για τον υπερβολικό δανεισμό της.

Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος έχει συστηματικά παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωζώνης για το δημοσιονομικό έλλειμμα, που φέτος αναμένεται να φτάσει στο 5,1% του ΑΕΠ της χώρας. Και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν υπόσχεται να αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες. Ειδικότερα, η Μαρίν Λεπέν έχει προτείνει μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, που υπολογίζεται πως ισοδυναμεί με αύξηση δαπανών πάνω από 100 δισ. ευρώ τον χρόνο. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει η Λεπέν να εφαρμόσει άμεσα τις δικές της πολιτικές, επειδή κανένα κόμμα δεν προβλέπεται να συνεργαστεί μαζί της.

Ως εκ τούτου ορισμένα από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Λεπέν δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Και πάλι όμως ενδέχεται να εκτοξευθεί το ούτως ή άλλως υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Επιπλέον, το πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν προβλέπει αυστηρούς περιορισμούς στη μετανάστευση αλλά και στις ξένες επενδύσεις, κάτι που μπορεί να απειλήσει άμεσα το πρόγραμμα «Επιλέξτε τη Γαλλία». Ο λόγος για το πρόγραμμα των 15 δισ. ευρώ, που έχει προωθήσει ο Εμανουέλ Μακρόν σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις και να τονώσει τη γαλλική οικονομία.

Εν μέσω όλων αυτών των ανησυχητικών εξελίξεων, η Γαλλία δεν μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστον, να προσβλέπει σε κάποια ουσιαστική βοήθεια από την ΕΚΤ σε περίπτωση που δεχθεί μεγαλύτερες επιθέσεις στο χρέος της. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, στελέχη της ΕΚΤ έχουν καταστήσει σαφές πως δεν σχεδιάζουν να παρέμβουν για να στηρίξουν τα γαλλικά ομόλογα σε περίπτωση νέας αναταραχής στην αγορά χρέους. Εχουν μάλιστα τονίσει πως δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος που να απειλεί τις χρηματαγορές της Γαλλίας και επομένως δεν βλέπει τον λόγο να επιστρατεύσει κάποιο έκτακτης ανάγκης πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Κι ενώ συμβαίνουν όλες αυτές οι δυσοίωνες εξελίξεις για τη Γαλλία, ένας συνδυασμός ευνοϊκών παραγόντων έχει στηρίξει την αγορά του Λονδίνου. Ανάμεσά τους η βελτιωμένη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και η εμφανής αύξηση των συγχωνεύσεων, που έχει καταστήσει και πάλι ελκυστικές τις βρετανικές μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT