Ρεκόρ προσλήψεων στην αμυντική βιομηχανία λόγω Ουκρανίας

Ρεκόρ προσλήψεων στην αμυντική βιομηχανία λόγω Ουκρανίας

Η μεγαλύτερη αύξηση παραγγελιών για όπλα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

3' 5" χρόνος ανάγνωσης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδιαμορφώνει την παγκόσμια αμυντική βιομηχανία και αλλάζει ραγδαία το τοπίο με σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις και ρεκόρ προσλήψεων στον κλάδο. Eρευνα των Financial Times σε 20 μεγάλες και μεσαίες αμυντικές και αεροδιαστημικές εταιρείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης διαπίστωσε ότι προσλαμβάνουν με τον ταχύτερο ρυθμό από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν μεταξύ άλλων τις παραγγελίες ρεκόρ. Τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, οι Lockheed Martin, Northrop Grumman και General Dynamics, καλούνται να καλύψουν σχεδόν 6.000 θέσεις εργασίας, ενώ 10 ακόμη εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα επιδιώκουν να αυξήσουν τις θέσεις κατά σχεδόν 37.000 συνολικά, ή σχεδόν το 10% του συνόλου του εργατικού δυναμικού τους. «Είναι η πιο έντονη περίοδος για τον αμυντικό τομέα με τη μεγαλύτερη αύξηση παραγγελιών από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», επιβεβαιώνει ο Ζαν Πιέ, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αεροδιαστημικής και Αμυντικής Βιομηχανίας της Ευρώπης (ASD).

Σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εκτεταμένες γεωπολιτικές εντάσεις που ακολούθησαν. Η απότομη αύξηση των παραγγελιών έπειτα από δεκαετίες χαμηλής ζήτησης, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό για ψηφιακές δεξιότητες από τεχνολογικούς ομίλους και μια αγορά εργασίας που αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού μετά την πανδημία, συνετέλεσαν επίσης στο μπαράζ προσλήψεων σε όλους τους τομείς, από μαθητευόμενους μέχρι στελέχη με πολυετή εμπειρία. Οι εταιρείες ζητούν από μηχανικούς και προγραμματιστές λογισμικού μέχρι συγκολλητές και αναλυτές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. «Κάνουμε εντατική έρευνα για νέες προσλήψεις, ακόμη πιο έντονη από ό,τι σε προηγούμενες συγκρούσεις, όπως στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής αξιωματικός στον ιταλικό όμιλο Leonardo. Η εταιρεία του που μαζί με τη βρετανική BAE Systems και την ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries αναπτύσσει ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος, θέλει να προσλάβει 6.000 νέους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2024 και άλλους 8.000-10.000 μεταξύ 2025 και 2028.

Οι εταιρείες που παράγουν πυρομαχικά, ιδίως η γερμανική Rheinmetall και o φινλανδο-νορβηγικός όμιλος Nammo, καλούνται επίσης να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους για να αναπληρώσουν τα κρατικά αποθέματα και προχωρούν σε επιθετικά σχέδια προσλήψεων. Η γαλλική Thales, η οποία κατασκευάζει τον πύραυλο Starstreak που εκτοξεύτηκε στην Ουκρανία, έχει «στρατολογήσει» 9.000 άτομα –το 11% του σημερινού εργατικού της δυναμικού των 81.000– στις αμυντικές της επιχειρήσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Και η BAE αύξησε σημαντικά τις προσλήψεις πέρυσι, έχοντας ήδη επιταχύνει για να προσφέρει μακροπρόθεσμα προγράμματα όπως το Παγκόσμιο Αεροπορικό Πρόγραμμα Μάχης και οι φρεγάτες Type 26 του Βασιλικού Ναυτικού.

Σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι κατασκευαστές πυρηνικής άμυνας, ειδικά εκείνοι που συμμετέχουν στο τριμερές πρόγραμμα υποβρυχίων Aukus (Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ και Αυστραλίας), είναι μεταξύ εκείνων που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη εργατικού δυναμικού. Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Rolls-Royce και Babcock International, άνοιξαν πρόσφατα τις δικές τους ακαδημίες πυρηνικών δεξιοτήτων, ενώ η Thales UK, η οποία παρέχει σόναρ για όλα τα υποβρύχια του Βασιλικού Ναυτικού, ίδρυσε επίσης σχετική ακαδημία. Οι εταιρείες έχουν επίσης εντείνει τη συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς για να δημιουργήσουν μια μελλοντική ομάδα εργατικού δυναμικού.

Το Βερολίνο

Σε μία ακόμη ένδειξη για το πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα, η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Carlyle και η γερμανική τράπεζα ανάπτυξης KfW βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να αγοράσουν από κοινού τη μονάδα υποβρυχίων της Thyssenkrupp. Το σχέδιο να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποκτήσουν το πλειοψηφικό μερίδιο του κολοσσού αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για αμυντικά μέσα, καθώς και τις προσπάθειες του Βερολίνου να διατηρήσει τον έλεγχο στη βασική στρατιωτική τεχνολογία. Εν τω μεταξύ, η θυγατρική της Lufthansa, Lufthansa Technik, δημιουργεί επίσης επιχειρηματικούς δεσμούς με την αμυντική βιομηχανία. Δημιούργησε πρόσφατα την LHT Defense με στόχο να διεκδικήσει μερίδιο στη συντήρηση πολεμικών αεροσκαφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT