Στις εκλογές θα κριθεί και ο φόρος των αμερικανικών επιχειρήσεων

Στις εκλογές θα κριθεί και ο φόρος των αμερικανικών επιχειρήσεων

Αύξηση επιδιώκουν οι Δημοκρατικοί, μείωση θέλουν οι Ρεπουμπλικανοί

3' 19" χρόνος ανάγνωσης

Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ βρίσκεται ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων, κεντρικό στοιχείο της πολιτικής των δύο κομμάτων, με τους Δημοκρατικούς του κ. Μπάιντεν να στοχεύουν σε περαιτέρω αύξησή του για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων και τους Ρεπουμπλικανούς, παραδοσιακά φίλα προσκείμενους στον επιχειρηματικό κόσμο, να σχεδιάζουν ίσως και τη ραγδαία μείωσή του. Οπως σχολιάζει σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τη διελκυστίνδα διακυβεύεται, όχι μόνο η κερδοφορία των επιχειρήσεων αλλά και τα έσοδα του ομοσπονδιακού κράτους.

Σε περίπτωση νίκης των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου ο εταιρικός φόρος ενδέχεται να εκτοξευθεί στο 28% από το 21% στο οποίο βρίσκεται σήμερα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση ίσως μειωθεί στο 15%. Το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατικών για φορολογικό συντελεστή 28% θα ήταν η ακύρωση των μισών από τις εκπτώσεις φόρου που παραχώρησαν στις επιχειρήσεις οι Ρεπουμπλικανοί όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Και αν όντως εφαρμοστεί, τότε οι εταιρικοί φόροι στις ΗΠΑ θα είναι από τους υψηλότερους ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες.

Στον αντίποδα, οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να μειώσουν τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 15% χωρίς, ωστόσο, να έχουν καταλήξει σε σχετική συμφωνία και ολοκληρωμένο σχέδιο. Αν αναδειχθούν νικητές των εκλογών και υλοποιήσουν αυτή την εξαγγελία, τότε η υπερδύναμη θα έχει τον χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων που είχε ποτέ μετά το 1935 και εκ των πραγμάτων θα εκτοξευτούν στα ύψη τα κέρδη των επιχειρήσεων και των μετόχων. Δεν επικρατεί, πάντως, ομοφωνία στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, καθώς ο προεδρικός υποψήφιός τους Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ μιας οριακής μείωσης του συντελεστή στο 20%.

Το 2017, στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, ο Ντόναλντ Τραμπ παραχώρησε σημαντικές εκπτώσεις φόρων και φοροαπαλλαγές στις αμερικανικές επιχειρήσεις, που θα επωφεληθούν αναμφίβολα σε περίπτωση επανεκλογής του. Τότε ο φορολογικός συντελεστής για τις περισσότερες επιχειρήσεις ήταν 35% και πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις ασκούσαν συστηματικές πιέσεις για μείωσή του στο 25%. Τελικά πήραν πολύ περισσότερα, εφόσον ο εταιρικός φόρος μειώθηκε στο 21%. Η φορολογική πολιτική διαρκεί όμως όσο και η παραμονή ενός κόμματος στην εξουσία. Από τη στιγμή που ανέλαβαν τα ηνία της χώρας, οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αυξήσουν τους εταιρικούς φόρους.

Εάν νικήσουν οι Δημοκρατικοί, ο εταιρικός φόρος ενδέχεται να φτάσει στο 28% από το 21%. Στην αντίθετη περίπτωση, ίσως μειωθεί στο 15%.

Στους κόλπους του Δημοκρατικού κόμματος η αύξηση των εταιρικών φόρων είναι από τις πλέον εύπεπτες πολιτικές επιλογές, καθώς συγκεντρώνει δυσθεώρητα κεφάλαια στα ταμεία του κράτους για τη χρηματοδότηση άλλων προτεραιοτήτων. Και στην πολιτική αντιπαράθεση οι Δημοκρατικοί επικαλούνται διαρκώς τις περιπτώσεις εταιρειών που είχαν φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου και όμως αύξησαν τις τιμές τους. Επικαλούνται επίσης έρευνες που καταδεικνύουν ότι η φορολογική νομοθεσία του 2017 απέδωσε ισχνά οφέλη σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που αποφάσισαν οι επιχειρήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στους μισθούς αυτές δόθηκαν κατά κύριο λόγο στους υψηλόμισθους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το διακύβευμα είναι καίριας σημασίας για τα ταμεία του αμερικανικού κράτους επειδή για κάθε εκατοστιαία μονάδα του εταιρικού φορολογικού συντελεστή αντιστοιχούν πάνω από 130 δισ. δολ. σε αύξηση ή μείωση των φορολογικών εσόδων. Εν ολίγοις, οι αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο κομμάτων επί του θέματος δημιουργούν ένα χάσμα χρηματοδότησης ύψους 1 τρισ. δολ., με αναπόφευκτο συνεπακόλουθο το αυξημένο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Κι ενώ ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου, το στρογγυλό τραπέζι των επιχειρήσεων, όπως αποκαλείται η ένωση διευθυντικών στελεχών των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, ξεκινάει εκστρατεία υπέρ της διατήρησης του εταιρικού φόρου στο 21%. Μια εκστρατεία, το κόστος της οποίας αναμένεται να ανέλθει σε πολλά δισ. δολάρια.

Ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο της φορολογικής πολιτικής, που εκτιμάται πως το επόμενο έτος θα προκαλέσει διαμάχες ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, καθώς εκπνέει η ισχύς της φορολογικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2017 επί Ντόναλντ Τραμπ. Και βέβαια διακυβεύονται παράλληλα οι φορολογικοί συντελεστές των ιδιωτών, οι φοροαπαλλαγές λόγω τέκνων, οι εκπτώσεις τόσο στους πολιτειακούς όσο και τους τοπικούς φόρους, οι φορολογικοί συντελεστές για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και οι φοροαπαλλαγές στα ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT