Η Nvidia ξεπέρασε Apple και Microsoft – Εγινε η πιο πλούσια εταιρεία στον κόσμο

Η Nvidia ξεπέρασε Apple και Microsoft – Εγινε η πιο πλούσια εταιρεία στον κόσμο

Η Nvidia ξεπέρασε τη Microsoft και είναι πλέον η πολυτιμότερη χρηματιστηριακά εταιρεία στον κόσμο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Η Nvidia ξεπέρασε τη Microsoft και την Apple και έγινε η πολυτιμότερη χρηματιστηριακά εταιρεία στον κόσμο, έπειτα από μήνες εκρηκτικής αύξησης της τιμής της μετοχής της που οφείλεται στη ζήτηση για τα τσιπ της και στη φρενίτιδα των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι μετοχές της εταιρείας «σκαρφάλωσαν» κατά 3,2% στα 135,18 δολάρια την Τρίτη, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 3,332 τρισ. δολάρια και ξεπερνώντας τους δύο τεχνολογικούς γίγαντες που εδώ και καιρό διεκδικούσαν την πρώτη θέση στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Η Nvidia έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από την έκρηξη της ζήτησης για τσιπ που μπορούν να εκπαιδεύσουν και να τρέξουν ισχυρά μοντέλα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια, μετατράπηκε από μια εταιρεία 300 δισ. δολαρίων, που πάλευε με μια πληθώρα τσιπ σε μια από τις ισχυρότερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, με άλλους γίγαντες της Silicon Valley να σχηματίζουν ουρά για να εξασφαλίσουν τα προϊόντα της.

Η τεράστια αύξηση της τιμής της μετοχής της έχει τροφοδοτήσει περίπου το ένα τρίτο της ετήσιας αύξησης κατά 14% του δείκτη αναφοράς S&P 500.

«Πρόκειται για κάτι που μοιάζει ζωώδες», δήλωσε ο Τεντ Μόρτονσον, στρατηγικός αναλυτής τεχνολογίας στην Baird. «Η Nvidia είναι μια φανταστική εταιρεία, μην με παρεξηγήσετε, αλλά 40% σε ένα μήνα δεν είναι φυσιολογικό».

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 31 χρόνια με έδρα τη Silicon Valley για να κατασκευάζει κάρτες γραφικών PC για τους video gamers. Το τελευταίο έτος έχει δει διαδοχικά τρίμηνα τεράστιας αύξησης των εσόδων της, ανακοινώνοντας αύξηση 265% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και 262% τον Μάιο. Οι μετοχές της έχουν αυξηθεί κατά περίπου 170% από την αρχή του έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας «βιομηχανικής επανάστασης», απελευθερώνοντας τη δύναμη της GenAI για να μεταμορφώσει όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Google, η Microsoft και η Amazon έχουν αγοράσει τη σειρά Hopper των μονάδων επεξεργασίας γραφικών της για τις υπηρεσίες νέφους τους. Το οικοσύστημα λογισμικού της Nvidia, το Cuda, το οποίο προσφέρει εργαλεία για προγραμματιστές που χρησιμοποιούν τα τσιπ της, εδραιώνει την κυριαρχία της. Ανταγωνιστές όπως η AMD και η Intel έχουν λανσάρει τα δικά τους ανταγωνιστικά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, αλλά δεν έχουν ακόμη καταφέρει να μειώσουν σημαντικά το επιβλητικό μερίδιο αγοράς της Nvidia.

«Κάποιος πρέπει να είναι ο νούμερο ένα και δεν είναι ότι η μετοχή της Nvidia έχει ανέβει από μόνη της – τα οικονομικά στοιχεία έχουν ανέβει ακόμη περισσότερο», δήλωσε η Στέισι Ράσγκον, αναλυτής στην Bernstein. Η μάχη για την αξιοποίηση της ευκαιρίας που προσφέρει η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχει σαρώσει ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT